Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Am nevoie de ochelari de vedere? 8 semne care arată că s-ar putea să ai nevoie de ochelari

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 13. 12. 2023. Scris de Lentiamo

Cuprins

Este posibil ca mulți oameni să nu-și dea seama că au probleme de vedere până când întâmpină dificultăți semnificative, cum ar fi faptul că strâmbă din ochi la semne, se străduiesc să citească litere mici de tipar sau au dureri de cap frecvente.  Te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva ai avea nevoie de ochelari de vedere?

"În lumea îngrijirii ochilor, semnele că s-ar putea să ai nevoie de ochelari pot varia foarte mult. Unii pacienți încep să se chinuie să citească semnele de circulație de la distanță, în timp ce alții observă că detaliile unui peisaj nu mai sunt la fel de clare ca înainte", spune optometristul Lentiamo Eliška Malinová., Bc.

Citește mai departe pentru a afla mai multe de la Eliška și de la experții Lentiamo despre opt semne comune care ar putea indica nevoia purtării ochelarilor de vedere. Află despre deficiențele vizuale care necesită lentile de corecție, plus primește sfaturi de la experți despre când este important să îți faci un control oftalmologic.

Impactul deficiențelor de vedere asupra vieții de zi cu zi

Provocările cauzate de problemele de vedere se extind la diferite aspecte ale vieții de zi cu zi, cum ar ficondusul, cititul, practicarea sportului, sau utilizarea calculatoarelor. Dificultatea de a vedea clar poate împiedica în mod semnificativ aceste activități, subliniind importanța abordării prompte și eficiente a problemelor de vedere.

Opiniile optometristului

"Pe scaunul nostru de optometrist, vedem, printre altele, modul în care vederea necorectată poate afecta viața oamenilor. De exemplu, ar putea fi un elev care se chinuie să citească de la tabla, un șofer profesionist care are probleme în a vedea semnele de circulație., sau o bunică care nu-și mai poate citi cărțile preferate, deoarece ochelarii ei vechi nu sunt suficient de puternici. Acestea sunt provocări zilnice pe care ochelarii le pot transforma în experiențe mult mai confortabile și pot îmbunătăți calitatea vieții..

"Problemele de vedere ar putea arăta ca și cum ar trebui să te strâmbi în timpul conversațiilor, dureri de cap frecvente după ore de stat pe ecran sau chiar să confunzi prietenii cu străinii. Din fericire,, ochelarii sunt o soluție excelentă pentru această problemă."

Eliška Malinová, Bc.

Semne care arată că ai nevoie de ochelari de vedere

persoană cu ochelari de vedere strâmbând din cauza oboselii la birou

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2.2 miliarde de persoane din întreaga lume au o deficiență de vedere de aproape sau de la distanță. Se crede că aproximativ un miliard dintre aceștia au probleme de vedere care pot fi prevenite sau care nu au fost abordate. Pentru a determina dacă te numeri printre cei care ar putea avea o deficiență de vedere, ia în considerare aceste opt semne comune care ar putea determina că ai nevoie de ochelari de vedere.

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată persistentă este un indicator major al faptului că s-ar putea să ai nevoie de ochelari de vedere. Dacă obiectele (apropiate sau îndepărtate) sunt neclare, încețoșate sau confuze, s-ar putea ca să ai nevoie de un anumit tip de corecție. Dificultatea de a vedea semnele de circulație sau de a ține materialul de citit la distanță sunt doar câteva semne că ochelarii ar putea ajuta la îmbunătățirea vederii .

Amețeală

Viciile de refracție necorectate sau purtarea unor ochelari de vedere necorespunzători pot provoca amețeli, confuzie sau greață. Dacă te gândești că simptomele tale ar putea fi cauzate de vedere, contactează un oftalmolog pentru a stabili o programare. 

.

Oboseala și suprasolicitarea ochilor

Petrecerea unor perioade îndelungate de timp citind sau utilizând dispozitive digitale fără o corecție adecvată a vederii, cum ar fi în timpul școlii sau la locul de muncă, poate duce la sindromul ochilor obosoți și oboseala. Stările frecvente de disconfort sau oboseală la nivelul ochilor ar trebui să te determine să iei în considerare ochelarii de vedere ca o opțiune pentru ameliorare.

În plus, dacă nu folosești o corecție adecvată pentru o perioadă lungă de timp (în termeni de ani), materialul lentilei intraoculare poate deveni obosit . Acest lucru ar putea cauza alte probleme legate de ochi.

Vedere dublă

Sa vezi imaginea unui singur obiect dublată poate însemna o afecțiune cunoscută sub numele de diplopie sau vedere dublă. Există diferite tipuri de vedere dublă care pot însemna probleme cu ochiul în sine sau pot indica o afecțiune mai gravă, care stă la baza acestei afecțiuni. În funcție de cauză, vederea dublă poate fi corectată cu o prescripție corectă pentru ochelari de vedere, în unele cazuri.

Întotdeauna consultă-ți imediat oftalmologul dacă te confrunți brusc cu vederea dublă. Deși, în general, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, apariția bruscă a vederii duble poate fi semnul unei probleme grave de sănătate.

Dificultăți de vedere pe timpul nopții

Dacă te confrunți cu dificultăți în timpul condusului pe timp de noapte, cum ar fi vizibilitatea redusă sau sensibilitatea crescută la strălucire, este posibil ca vederea ta să aibă nevoie de corecție. Ochelarii îți pot îmbunătăți abilitatea de a naviga în condiții de lumină slabă, abordând problema de bază a vederii. Acest lucru este  crucial pentru a asigura un condus sigur în timpul orelor de noapte.

Frecarea ochilor

Problemele de vedere pot provoca oboseală oculară care duce la frecarea frecventă a ochilor pe parcursul zilei. Ochelarii pot preveni oboseala oculară reducând nevoia  ochilor de a lucra mai mult decât este necesar.

Aceste obiceiuri ar putea contribui, de asemenea, la probleme de sănătate oculară pe termen lung sau la leziuni oculare, dacă nu sunt remediate.1

Strâmbarea ochilor și înclinarea capului

Dacă ținutul ochilor întredeschiși pentru a focaliza obiectele a devenit un comportament obișnuit, este timpul să acorzi prioritate unui examen oftalmologic pentru ochelari. În mod obișnuit statul cu ochii întredeschiși sau înclinarea capului au impact asupra cantității de lumină care intră în ochi, ceea ce poate face detaliile mai clare. Cu toate acestea, strângerea ochilor poate duce, de asemenea, la disconfort și oboseală.

Dureri de cap

Durerile de cap persistente după citire sau utilizarea ecranului, în special începând în jurul prânzului, pot fi legate de probleme de vedere necorectate. Ochelarii pot ameliora disconfortul dacă motivul durerilor de cap este o problemă de vedere. Durerile de cap pot fi, de asemenea, legate de alte probleme de sănătate, așa că este important să iei legătura cu un medic oftalmolog pentru un diagnostic corect.

Ochi umezi

Surprinzător, efortul de a vedea clar poate determina lăcrimare excesivă sau umezirea a ochilor. Ochii înlăcrimați pot fi, de asemenea, rezultatul unor alergii sau al altor probleme de sănătate, așa că este important ca un profesionist din domeniul sănătății să determine cauza simptomelor.

Dificultăți de vedere comune care necesită purtarea ochelarilor de vedere

persoană în fața unui laptop purtând ochelari și strâmbând din ochi

Diferite afecțiuni ale vederii ar putea avea nevoie de corecție pentru claritate vizuală optimă și confort. Unele dintre principalele afecțiuni ar putea fi:

Miopia

Miopia este atunci când obiectele îndepărtate apar neclare în timp ce obiectele foarte apropiate rămân clare. Lentilele cu minus (-) sunt utilizate pentru a corecta miopia. La nivel mondial, miopia necorectată este principala cauză a tulburărilor de vedere la distanță.2

Hipermetropia

Hipermetropia  este atunci când întâmpini în principal dificultăți de focalizare pe obiecte apropiate, dar obiectele îndepărtate ar putea, de asemenea, să nu pară atât de clare pe cât ar trebui să fie. Lentilele cu plus (+) sunt utilizate pentru a corecta hipermetropia.

Astigmatismul

Astigmatismul constă în vedere distorsionată sau încețoșată în mare parte din cauza corneei de formă neregulată. Ochelarii de vedere sau lentilele de contact torice sunt adesea folosite pentru a corecta astigmatismul.

Presbiopia

Presbiopia este o deficiență vizuală legată de vârstă care afecteaza vederea de aproape. Cristalinul ochiului își pierde din flexibilitate, ceea ce face dificilă citirea sau vizualizarea obiectelor apropiate. Ochelarii pentru citit sau lentilele multifocale remediază această problemă.

Cum pot să-mi verific vederea în confortul casei?

Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai sus și suspectezi că ai putea avea nevoie de o examinare a ochilor, există diferite teste online disponibile pentru a-ți verifica vederea la domiciliu. Încearcă unul dintre acestea în timp ce aștepți programarea la oftalmologul tău.

  • Încearcă un test de vedere online general prin utilizarea unei diagrame Snellen pentru a îți testa acuitatea vizuală.
  • Folosește  grila Amsler dacă ești interesat de testarea și monitorizarea degenerescenței maculare.
  • Testul pentru astigmatism este un instrument simplu dacă bănuiești că ai putea avea astigmatism.

Notă: Testele oftalmologice efectuate la domiciliu ar trebui să fie folosite pentru a completa, nu pentru a înlocui, evaluările complete efectuate de un specialist. Acestea sunt instrumente menite să satisfacă curiozitatea sau să monitorizeze schimbările survenite în vedere. Programează întotdeauna o examinare oftalmologică cu specialistul tău în domeniul oftalmologic dacă ai nelămuriri sau cauți un diagnostic.

Când trebuie să consulți un specialist oftalmolog?

Ar trebui să te prezinți la medicul oftalmolog dacă ai oricare dintre simptomele enumerate mai sus. Chiar dacă porți ochelari de ani de zile, examinările oftalmologice regulate sunt importante. Prescripțiile se pot schimba în timp, ceea ce poate afecta claritatea vizuală.. 

În timpul unui examen oftalmologic, un profesionist poate identifica modificări ale vederii și îți poate actualiza prescripția pentru ochelari după cum este necesar. Examenul oftalmologic măsoară diferite aspecte ale vederii, inclusiv acuitatea vizuală, erorile de refracție și, mai ales, sănătatea ochilor.

Modificările legate de vârstă, bolile, afecțiunile preexistente și multe altele pot determina frecvența vizitelor. Specialistul te va informa de asemenea, cât de frecvent ar trebui să te prezinți la un control oftalmic, recomandând, de obicei, o dată la un an sau la doi ani, în funcție de situația ta.

Ce se întâmplă dacă nu port ochelarii?

Dacă faptul că nu porți ochelarii de vedere nu-ți va afecta ochii pe termen scurt, pe termen lung însă poate provoca disconfort și provocări

În cazul adulților, nepurtarea ochelarilor poate obosi ochii, ceea ce poate duce la dureri de cap sau la oricare dintre simptomele enumerate mai sus. În unele cazuri, vederea la adulți se poate înrăutăți dacă ochelarii nu sunt purtați conform instrucțiunilor. Copiii ar trebui să poarte ochelari conform indicațiilor specialistului oftalmolog pentru a susține dezvoltarea vizuală corespunzătoare.

Trebuie luat în considerare impactul nepurtării ochelarilor de vedere dincolo corectarea vederii. Incapacitatea de a participa la activități sau capacitatea de a rămâne în siguranță pe șosea sunt de asemenea aspecte importante de luat în considerare.

Beneficiile purtării ochelarilor de vedere

Ochelarii cu prescripție medicală fac mai mult decât să îmbunătățească vederea, ei îmbogățesc calitatea vieții în general. Aceștia oferă o vedere mai clară, ceea ce sporește confortul și ușurința în sarcinile și activitățile zilnice, cum ar fi condusul, cititul și utilizarea dispozitivelor digitale.

Ochelarii oferă, de asemenea, protecție suplimentară împotriva razelor UV dăunătoare, reduc oboseala ochilor și acționează ca un accesoriu elegant.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Fie că îți dorești ochelari pentru citit sau ochelari cu prescripție medicală pentru probleme de vedere specifice, un profesionist în domeniul oftalmologiei te va ajuta să obții o vedere mai clară și mai confortabilă.

Vederea și sănătatea ochilor afectează bunăstarea generală. Dacă observi oricare dintre semnele prezentate aici, programează un examen oftalmologic la medicul tău.

Citește mai mult

Dorești să afli mai multe despre sănătatea ochilor și ochelari? Consultați pagina noastră ghid pentru ochelari de vedere pentru a afla mai multe despre examenele oftalmologice, materiale pentru ochelari și multe altele.


Surse
1. National Library of Medicine, The correlation between keratoconus and eye rubbing: a review
2. American Academy of Ophthalmology, Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse