Afectarea ochilor de către soare: riscuri și prevenție
Cuprins
Expunerea directă sau prelungită la lumina soarelui poate prezenta riscuri semnificative pentru vederea și sănătatea ochilor. Așa cum suntem conștienți de importanța utilizării cremei de protecție solară pentru a ne proteja pielea, este la fel de important să înțelegem că și ochii noștri au nevoie de protecție împotriva soarelui.
În acest articol, opticienii noștri explorează diferitele moduri în care lumina soarelui poate afecta ochii, discută despre afecțiunile oculare legate de expunerea la soare și oferă măsuri preventive simple pentru a ne proteja vederea.
Poate soarele să ne afecteze ochii?
Lumina soarelui poate afecta ochii în mai multe moduri. Nu numai că poate provoca disconfort imediat sau oboseală oculară, dar expunerea prelungită poate duce la afecțiuni oculare grave care se dezvoltă în timp.
Citiți mai jos despre diverse afecțiuni oculare legate de expunerea prelungită la soare, cum ar fi arsurile solare corneene, ochiul surferului și multe altele.
Atenție: Următoarele imagini sunt reprezentări vizuale ale modului în care se pot manifesta fizic anumite afecțiuni oculare. Felul în care apar sau modul în care acestea afectează vederea poate fi diferit de ceea ce este prezentat mai jos. Este important să te adresezi specialistului oftalmolog în cazul în care suspectezi orice problemă cu ochii sau cu vederea după expunerea la soare.
Afecțiuni oftalmice legate de expunerea la soare
Fotokeratita
Fotokeratita este o afecțiune oculară temporară cauzată de expunerea la razele ultraviolete. Adesea comparată cu o arsură solară care afectează corneea în loc de piele, aceasta este denumită în mod obișnuit arsură corneană, cheratită ultravioletă, arsură solară oculară sau orbire de la zăpadă.
Simptomele apar, de obicei, la aproximativ 30 de minute până la 12 ore după expunere. Fotokeratita poate persista apoi de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de gravitate. Simptomele sale pot varia de la iritații ușoare și roșeață până la vedere încețoșată, pierderea temporară a vederii și durere severă.
Fotokeratita poate duce la ochi roșii sau injectați cu sânge (stânga). Deși nu este întotdeauna cazul, poate duce la vedere încețoșată sau la simptome precum apariția unor halouri în câmpul vizual (dreapta).
Cataracta
Cataracta este o opacizare a cristalinului ochiului care apare de obicei odată cu îmbătrânirea. Expunerea prelungită la soare poate crește riscul de cataractă din cauza daunelor provocate de razele UV.1
Operația de cataractă este adesea necesară pentru a îndepărta cristalinul tulbure. După intervenția chirurgicală, lumina poate părea foarte strălucitoare, deoarece ochii se obișnuiesc cu vederea fără obstacole. Medicul dumneavoastră oftalmolog va recomanda probabil ochelari de soare sau alte tipuri de protecție a ochilor în timpul recuperării.
Cataracta poate apărea ca un disc alb sau tulbure pe cristalin (stânga). În timp, acestea pot duce la vedere încețoșată sau întunecată.(dreapta).
Pinguecula și pterigionul
Pinguecula și pterigionul sunt excrescențe anormale care se formează pe conjunctivă, membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului. Ele au cauze similare, inclusiv expunerea prelungită la lumina soarelui, vânt sau praf.
Pinguecula
Pinguecula este o creștere tisulară gălbuie sau albicioasă care provoacă, de obicei, iritație sau uscăciune temporară. O pingueculă nu se extinde peste cornee.
Pinguecula arată ca o excrescență mică, în relief, pe partea albă a ochiului (stânga). Excrescența în sine nu afectează vederea, dar poate provoca uscăciune sau iritație care poate duce la vedere încețoșată (dreapta).
Pterigion
Pterigionul, cunoscut și sub numele de "ochiul surferului", este frecvent întâlnit la surferi sau la persoanele care petrec mult timp în aer liber și sunt expuse la intemperii. Acestă creștere triunghiulară de culoarea rozalie de țesut conjunctival vascularizat, de obicei începe în apropierea nasului și se poate extinde spre zona pupilei corneei dacă nu este tratată, ducând la simptome precum roșeață, disconfort iritație și vedere încețoșată.
Pterigionul este o excrescență în formă de pană a conjunctivei care se extinde pe cornee (stânga). În cazuri extreme, dacă pterigionul se extinde peste pupilă, acesta poate obstrucționa sau încețoșa vederea (dreapta).
Cancerul pleoapelor
Stanford Medicine enumeră expunerea la radiații UV ca factor de risc pentru cancerul de pleoape. Radiațiile UV de la soare, precum poat duce la carcinom bazocelular, cancer de piele cu celule scuamoase și melanom.2
Pleoapa are cea mai subțire piele de pe corp, ceea ce o face deosebit de sensibilă la daunele provocate de soare. Simptomele cancerului de pleoapă pot varia de la modificări ale aspectului pielii pleoapei până la noi excrescențe și alte modificări. Prin urmare, orice simptom anormal trebuie abordat de către un profesionist adecvat pentru a exclude cancerele și pentru a obține un diagnostic corect.
Cancerul de pleoapă se poate manifesta sub forma unui mic nodul pe pleoapă. Cancerul de pleoapă în sine nu afectează vederea, prin urmare câmpul vizual va rămâne normal. Dacă nu este tratat, însă, cancerul se poate răspândi la structurile din jur, ceea ce poate avea impact asupra vederii."
Degenerarea maculară
Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) este o boală oculară care poate încețoșa vederea centrală. Expunerea prelungită și neprotejată la radiațiile (UV) poate contribui la dezvoltarea și progresia degenerescenței maculare. Se crede că razele UV pot deteriora macula, care este partea centrală a retinei, responsabilă pentru o vedere clară și detaliată.
Pentru cei care suferă de degenerescență maculară, este esențială utilizarea testul Amsler pentru a urmări evoluția bolii. Protecția solară continuă este extrem de importantă pentru oricine, indiferent dacă are sau nu boala
Degenerescența maculară nu are semne evidente din exterior, ca alte afecțiuni oculare. Cu toate acestea, ea poate avea un efect profund asupra vederii, cum ar fi pete albe în vederea centrală.
Simptomele ale afectării ochilor de către soare
Cele mai frecvente simptome ale leziunilor oculare cauzate de lumina puternică a soarelui sunt:
- Vedere încețoșată
- Senzație de zgârieturi sau de nisip în ochi
- Lăcrimare sau ochi înlăcrimați
- Roșeață sau durere
- Sensibilitate la lumină
- Halouri (cercuri sau inele luminoase în jurul luminii)
- Pierderea temporară a vederii (rar)
- Umflarea ochilor
- Pleoapele tremurânde
Se pot vindeca ochii de daunele provocate de soare?
Ochii au capacitatea de a se vindeca de anumite tipuri de leziuni solare. Afecțiuni precum fotokeratita pot provoca o inflamație temporară a corneei. În cele mai multe cazuri, ochii se pot vindeca în câteva zile, simptomele precum roșeața și durerea dispărând.
Cu toate acestea, expunerea cronică sau repetată la soare fără protecție poate duce la deteriorări permanente sau pe termen lung. De exemplu, cataracta și degenerarea maculară pot necesita tratament medical. Aceste afecțiuni pot duce la probleme de durată ale vederii sau orbire dacă nu sunt tratate.
Este întotdeauna important consultarea unui oftalmolog în cazul în care apar leziuni solare la nivelul ochilor cu simptome persistente.
Prevenție: Cum să protejăm ochii de soare
Este esențială protejarea ochilor împotriva soarelui prin purtarea de ochelari de soare cu protecție UV. Accesoriile, cum ar fi pălăriile cu boruri largi, sunt deosebit de importante în timpul orelor de maximă lumină solară. Luând măsurile adecvate pentru protejarea ochii, putem să îi ferim de eventuale afecțiuni cauzate de soare.
Care sunt cele mai bune practici pentru protejarea ochilor împotriva daunelor provocate de razele UV?
Purtarea ochelari de soare cu protecție UV ridicată
Ochelari de soare cu protecție UV adecvată sunt incredibil de importanți pentru protejarea ochii împotriva daunelor provocate de soare. Caută lentile care blochează 100% razele UVA și UVB.
Ochelarii de soare sunt esențiali și în zilele înnorate sau cu cerul acoperit. Indicatorii tipici ai soarelui strălucitor, cum ar fi strâmbatul din ochi, s-ar putea să nu ne determine să ne luăm ochelarii de soare în aceste condiții. Nu uita că razele UV sunt prezente în timpul zilei, chiar și în zilele mai înorate.
Ochelrii de soare sunt mai mult decât niște accesorii elegante,ei sunt instrumente importante pentru protejarea ochilor și a pielii înconjurătoare împotriva deteriorării și îmbătrânirii premature.
Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, expunerea la razele UV pare să fie responsabilă pentru 80% din semnele vizibile de îmbătrânire a feței pentru anumite grupuri. Ochelarii de soare pot preveni strabismul excesiv și pot proteja pielea de razele UV, reducând ridurile la pielea caucaziană de la daunele UV.3
Nu privi niciodată direct înspre soare
Merită să ne reamintim : Să nu privim niciodată direct la soare! Nu numai că acest lucru poate provoca disconfort și iritare, dar lumina UV poate afecta retina sau corneea și poate duce la afecțiuni oculare grave. Chiar și atunci când avem ochelari de soare la ochi, privitul direct înspre soare poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății ochilor.
Poartă o pălărie
În plus față de ochelarii de soare, poartă o pălărie pentru a reduce și mai mult expunerea directă la lumina soarelui. O pălărie cu boruri largi îți poate proteja fața, capul, gâtul și urechile, pe lângă faptul că îți umbrește ochii. Experimentează cu diferite stiluri pentru a găsi o pălărie care ți se potrivește.
Utilizați SPF (cremă cu protecție solară)
Folosește o cremă solară delicată, cu un factor de protecție ridicat, pentru a proteja zona delicată a ochilor. Nu numai ochii tăi sunt expuși riscului de a fi afectați de soare, ci și zona înconjurătoare.
Limitează timpul petrecut la soare
Este indicat să limităm timpul petrecut în lumina directă a soarelui pentru a minimiza riscul de deteriorare a ochilor, în special în timpul orelor de vârf, când razele soarelui sunt cele mai puternice. Dacă se întâmplă să stăm în aer liber pentru o perioadă lungă de timp,pe lângă ochelarii de soare și pălăriile este indicat să căutăm adesea umbră.<
Poartă ochelari de soare de calitate ochelari de soare sport pentru activitățile în aer liber care necesită să stai la soare pentru perioade lungi de timp. Pentru drumeții la altitudine mare, schi sau excursii cu bicicleta montană unde este prezentă zăpada, ochelarii de soare pot ajuta la prevenirea orbirii din cauza zăpezii. Ochelarii de soare pentru alte sporturi, cum ar fi golf, pescuit sau ciclism, pot face ca timpul petrecut afară să fie mai confortabil și mai sigur.
Dacă este posibil poartă lentile de contact cu filtru UV
Lentile de contact cu filtru UV oferă o protecție suplimentară împotriva deteriorării corneei ochiului de către soare. Conjunctiva, pleoapele și pielea fragilă din jurul ochilor nu sunt protejate. Așa că nu uita că lentilele de contact care blochează razele UV nu anulează importanța purtării ochelarilor de soare.
Poartă ochelari de soare pentru a proteja mai bine ochii și pielea din jur de expunerea la soare, vânt, praf și alte elemente.
Te interesează o protecție elegantă?
Descoperă astăzi o selecție largă de ochelari de soare de calitate superioară de la mărci populare.
Gânduri de încheiere
Luând măsurile de precauție necesare, putem reduce în mod semnificativ riscul de afectare a ochilor noștri prețioși de către soare. O combinație de ochelari de soare și accesorii complementare este o alegere inteligentă pentru a ne proteja ochii de lumina directă a soarelui.
Optometristul Lentiamo, Eliška Malinová, Bc., ne-a oferit opiniile sale de expert cu privire la protejarea ochilor împotriva daunelor provocate de soare. Nu uita, dacă ai orice îngrijorare cu privire la sănătatea ochilor sau la vedere, consultă-te cu medicul oftalmolog sau cu optometristul tău. Aceștia îți pot oferi îndrumare personalizată și se pot asigura că ochii tăi rămân fericiți și sănătoși
Citește mai mult
Explorează alte subiecte legate de acest subiect
- Operația de cataractă
- Testul Amsler pentru degenerescența maculară
- Importanța purtării ochelarilor de soare pentru sănătatea ochilor
Surse
1. National Eye Institute, New Research Sheds Light on How UV Rays May Contribute to Cataract(Cercetarea face lumină asupra modului în care razele UV pot contribui la formarea cataractei)
2. Stanford Medicine, Risk Factors for Eyelid Cancer (Factori de risc pentru cancerul de pleoape)
3. National Library of Medicine, Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin (Efectul soarelui asupra semnelor clinice vizibile de îmbătrânire la pielea caucaziană)