Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Tremuratul ochilor: Cauze și cum să îl oprești

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 6. 2. 2024. Scris de Lentiamo

Cuprins

Ce este spasmul ocular

Spasmul ochiului este o contracție musculară involuntară a mușchilor pleoapelor de la ochiul drept sau de la ochiul stâng. În general, implică doar un singur ochi la un moment dat. Poate afecta atât pleoapa superioară, cât și pe cea inferioară. Doar foarte rar contracția implica ambii ochi în același timp.

Această afecțiune este cunoscută și sub numele demiochimie, blefarospasm, fibrilații false sau mioclonii ale pleoapelor.

Citește în continuare pentru a afla mai multe despre diferitele tipuri de contracții oculare, cele mai frecvente cauze și pentru a primi sfaturi de la experții Lentiamo.

Cât de normală este contracția ochilor?

De cele mai multe ori, contracțiile pleoapelor sunt inofensive. De obicei, nu este un semn că ar fi ceva grav sau o problemă medicală. Spasmele oculare sau tremurul ușor al pleoapelor sunt foarte frecvente și i se poate întâmpla majorității oamenilor la un moment dat.

În general, este un disconfort temporar care nu necesită intervenție medicală. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi asociată cu afecțiuni oculare precum conjunctivita, blefarita, glaucomul sau abraziunile corneene. În cazuri rare, poate indica afecțiuni mai grave, cum ar fi scleroza multiplă, epilepsia, Parkinson, Alzheimer, encefalita virală sau expunerea la substanțe toxice. Din fericire, astfel de apariții sunt puțin frecvente.

Tipuri de mișcări ale oculare

Miochimia — spasme persistente și subtile care afectează în principal pleoapa inferioară. Reprezintă cel mai frecvent tip de spasm ocular. Este de obicei temporar și dispare fără tratamente.

Blefarospasm benign — caracterizat prin apariția clipitului anormal sau a spasmelor pleoapelor. În mod obișnuit, această afecțiune se manifestă bilateral. Este o afecțiune neurologică rară.

Spasm hemiafacial — o tulburare neuromusculară care se manifestă prin contracții recurente și involuntare ale mușchilor faciali pe o parte a feței. Aceasta este o afecțiune mai gravă care poate necesita asistență medicală.

Simptomele asociate cu spasmele oculare

Simptomele comune sunt clipitul repetitiv, senzația de pulsație a pupilei, contracții sau fluturatul pleoapei ochiului stâng sau drept. Uneori, disconfortul este însoțit și de vedere încețoșată, senzația de corp străin în ochi, sensibilitate la lumină și iritație oculară.

persoană care suferă de oboseală oculară

Simptomele comune ale contracțiilor oculare includ:

  • Senzație de corp străin în ochi
  • Oboseala ochilor
  • Lacrimație
  • Ochi uscați
  • Ochi roșii
  • Vedere încețoșată
  • Scăderea acuității vizuale
  • Fotofobie
  • Tensiune sau durere oculară.

De ce îmi tremură ochiul?

Ticurile oculare și ale pleoapelor sunt de obicei idiopatice, ceea ce înseamnă că sunt tulburări temporare de origine necunoscută. Există, totuși, câteva declanșatori comuni care sunt destul de des asociați cu spasmele oculare. Stresul este cea mai frecventă cauză, pe măsură ce organismul încearcă să gestioneze tensiunea nervoasă. Deficitul de Vitamina B12, potasiul și magneziul sunt, de asemenea, frecvent legate de contracțiile oculare. Atunci când ne lipsesc aceste substanțe, este mai probabil să ne confruntăm cu spasme musculare, crampe în diverse părți ale corpului și oboseală.

 

Cauze comune ale contracțiilor oculare:

  • Stresul psihofizic slab gestionat
  • Deficiențe de vedere necorectate corespunzător
  • Oboseală excesivă a ochilor sau oboseală oculară
  • Lipsa de somn sau perioade lungi de insomnie
  • Utilizarea prelungită a anumitor medicamente
  • Poluare, vânt
  • Alimentație săracă și deficiențe nutriționale
  • Ochii uscați, uneori în legătură cu lentilele de contact
  • Consumul excesiv de cofeină, fumat, alcool și alte stimulente
  • Iritație corneană, conjunctivită recentă, alergii

Cum să oprești spasmele oculare?

În mod normal, identificarea și eliminarea cauzelor contracțiilor oculare, sau eliminarea unor obiceiuri proaste, este suficient pentru a scăpa de acest disconfort enervant.

Odihna pentru ochi

Oboseala oculară este o cauză majoră a tremuratului pleoapelor. Evită să petreci prea mult timp în fața ecranelor digitale, șiia pauze la fiecare 20 de minute pentru a a îți odihni vederea. Purtarea de ochelari cu protecție pentru calculator poate ajuta, de asemenea, la reducerea oboselii oculare. Dacă cititul necesită prea mult efort, s-ar putea să fie din cauză că trebuie să îți actualizezi prescripția. Nu în ultimul rând, nu uita să porți ochelari de soare atunci când petreci timp în aer liber, deoarece razele UV pot provoca, de asemenea, oboseală oculară.

Gestionarea stresului și un somn mai bun

Stresul și oboseala sunt adesea cauza contracțiilor oculare. Îmbunătățirea calității și a cantității somnului, încetinind ritmul rutinei de zi cu zi sau implicându-te în practici precum meditație, yoga și alte tehnici de relaxare s-au dovedit a fi eficiente.

O dietă mai sănătoasă

Consumul mai redus de cofeină, alcool și alți stimulenți poate ajuta împotriva contracțiilor oculare. Aceste substanțe pot supraexcita sistemul nervos și astfel pot declanșa spasme ale pleoapelor. Fructele, nucile și legumele sunt surse excelente de vitamine și minerale. Un aport mai mare de vitamina B12, magneziu, potasiu și omega-3 poate ajuta la reducerea inflamației și a tensiunii musculare. În cazul în care consumul de alimente mai sănătoase nu este suficient, medicul îți poate prescrie suplimente adecvate care să te ajute împotriva eventualelor carențe.

Exerciții oculare și masajul pentru ochi

Deoarece contracțiile oculare sunt adesea cauzate de tensiunea musculară, o metodă bună este să îți dedici câteva minute pe zi pentru efectuarea de exerciții și masaje pentru ochi. Poți încerca următoarea rutină în întregime, sau doar o parte din pașii descriși mai jos.

  1. Încălzire: Începe prin a-ți freca viguros palmele între ele până când le simți calde. Apoi, puneți ușor palmele calde peste ochii închiși, lăsând căldura să pătrundă. Această tehnică de încălzire ajută la relaxarea mușchilor oculari și îi pregătește pentru exercițiile ulterioare.
  2. Clipirea: Acest lucru ajută la lubrifierea ochilor și la reducerea uscăciunii. Așează-te confortabil și clipește rapid timp de 20 de secunde, asigurându-te că ochii se închid complet la fiecare clipire. Apoi, menține ochii închiși timp de 20 de secunde, lăsându-i să se odihnească.
  3. Rotirea ochilor: Îmbunătățește flexibilitatea mușchilor oculari și îmbunătățește circulația sângelui. Incepe prin a privi drept înainte și rotește-ți încet ochii în sensul acelor de ceasornic. Parcurge un cerc complet, apoi inversează direcția și rotește-ți ochii în sens invers acelor de ceasornic.
  4. Schimbarea focalizării: Ajută la îmbunătățirea coordonării și flexibilității ochilor. Alege un obiect aflat la lungimea brațului și concentrează-te asupra lui timp de câteva secunde. Apoi, schimba-ți privirea spre un obiect aflat la distanță, permițând ochilor să se adapteze. Alternează între obiectul de aproape și cel de la distanță, concentrându-te asupra fiecăruia timp de câteva secunde.
  5. Masajul: Este util pentru a elibera tensiunea musculară, pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a promova relaxarea. Masează tâmplele cu mișcări circulare sau folosește vârful degetelor pentru a masa delicat dinspre părțile laterale ale nasului spre tâmple.

Hidratare pentru ochi și corp

Menținerea unei hidratări adecvate poate atenua, de asemenea, contracțiile oculare. Se pot aplica picături oculare lubrifiante pentru a atenua ochii uscați. Există, de asemenea, picături oculare specifice care pot fi folosite cu lentilele de contact. Și nu uita că consumul mai mare de apă în timpul zilei va ajuta atât împotriva ochilor uscați, cât și împotriva spasmelor oculare.

Când să mergi la medic

Ticurile oculare devin o problemă serioasă doar rareori. Dacă te întrebi când să te îngrijorezi de contracțiile oculare, nu există un răspuns precis. Medicii sunt de acord că poate merita să faci un de control dacă disconfortul persistă cu o frecvență abundentă mai mult de o lună sau dacă implică ambii ochi în același timp.

Alte simptome care trebuie urmărite sunt: dacă spasmele ușoare regulate sunt adesea însoțite de alte semne, cum ar fi tremurături în alte părți ale feței sau ale corpului, pleoapa căzută sau închiderea completă a pleoapei, precum și umflături persistente sau secreții anormale.

Aceste simptome nu înseamnă neapărat că există o problemă serioasă, dar este recomandat un consult oftalmologic pentru teste și un diagnostic adecvat. Un specialist poate pune un diagnostic în timpul examenului oftalmologic.

Gânduri de încheiere de la optometristul Lentiamo

Specialistul Lentiamo, Eliška Malinová, Bc., ne împărtășește propriile observații cu privire la această problemă:

În practica mea ca optometrist, am ajuns să recunosc că miochimia oculară, sau spasmul ochilor, este o experiență comună care transcende mediile și vârstele. Este un memento că ochii noștri pot reflecta stresul și tensiunile din viața noastră. Sfatul meu pentru pacienții cu această problemă este: asigură-te că dormi suficient de mult, somn de calitate, respectă regimul de băutură, suplimentează organismul cu vitamine și minerale esențiale și încearcă să reduci nivelul de stres. În cazul în care lucrezi toată ziua cu un computer sau cu dispozitive mobile, ia-ți ochelari de protecție pentru calculator. De obicei, această problemă va dispărea de la sine după câteva zile sau săptămâni. Dacă problema persistă mai mult de 1 lună, consultă medicul oftalmolog.

Surse

1. Brigham and Women’s Hospital, Eye Twitching
2. National Library of Medicine, Eyelid Myokymia

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse