Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Astigmatismul: Cum afectează acesta luminile și condusul pe timp de noapte

Ing. Barbora Keřková

Revizuit medical de Ing. Barbora Keřková, Manager adjunct al magazinului de optică, pe 1. 3. 2024. Scris de Lentiamo

Cuprins

Numeroase persoane cu astigmatism se confruntă cu dificultăți atunci când conduc noaptea sau în condiții de iluminare redusă. Această afecțiune afectează modul în care lumina intră în ochi, ceea ce poate cauza o vedere încețoșată sau distorsionată. Impactul său asupra vederii poate varia, unele persoane având simptome ușoare, iar altele confruntându-se cu provocări mai mari.

Optometria și Știința Vederii au concluzionat că pacienții astigmatici au experimentat o scădere a calității vederii, 66% dintre aceștia confruntându-se cu dificultăți de conducere pe timp de noapte.1

Așadar cum afectează astigmatismul viziunea atunci când este întuneric afară și cum se pot preveni aceste probleme? Optometriștii Lentiamo descriu câteva probleme comune asociate cu astigmatismul necorectat și luminile pe timp de noapte, explică modul în care acest lucru afectează șofatul și oferă sfaturi despre cum să gestionezi aceste probleme.

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este un viciu de refracție cauzat de o formă neregulată a corneei sau a cristalinului. Ca urmare, ochiul nu focalizează lumina uniform pe retină, ceea ce duce la o vedere neclară sau distorsionată. Poate apărea alături de miopie (miopia) sau hipermetropie(hipermetropia) dar vine cu provocări vizuale suplimentare pentru aceștia.

Se manifestă astigmatismul mai accentuat pe timp de noapte?

Vedere încețoșată asociată cu astigmatismul poate fi mai accentuată pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabă. Atunci când este întuneric, pupilele se dilată pentru a permite mai multă lumină în ochi. Această dilatare accentuează efectele acestei erori de refracție specifice atunci când este absorbită mai multă lumină deodată. Contrastul dintre întunericul din jur și o sursă de lumină poate părea că intensifică distorsiunile sau neclaritățile.

Abordarea problemelor de vedere legate de astigmatism este crucială pentru a îmbunătăți confortul vizual și a asigura siguranța.

Cum percep persoanele cu astigmatism luminile?

Persoanele astigmatice au adesea dificultăți în a vedea clar luminile, în special în condiții de lumină slabă. Farurile, luminile stradale și alte surse de iluminat pot deveni distorsionate sau înclinate în diferite moduri.

Se observă că în imaginea de mai sus,  luminile din spate ale mașinilor sunt ascuțite și clare. Aceasta reprezintă o vedere normală sau standard. Mai jos este o comparație între astigmatismul pe timp de noapte în stânga și vederea normală în dreapta.

Simptomele comune asociate cu astigmatismul și luminile includ:

Vedere încețoșată sau neclară

După cum se vede în stânga, câmpul vizual și luminile pot apărea neclare, încețoșate sau estompate din cauza refracției neregulate a luminii cauzate de astigmatism.

Halouri

În jurul unei surse de lumină poate apărea un halo sau un inel, ceea ce face dificilă distingerea formei, dimensiunii sau luminozității reale a acesteia. Luminile pot părea mai strălucitoare dacă haloul se extinde mult dincolo de centrul său, așa cum este ilustrat în stânga.

Străluciri

Luminile pot părea să aibă raze care pornesc din capetele opuse, așa cum se vede în partea stângă. Aceasta creează un efect "răzleț" în care luminile par întinse.

Explozii stelare

Similar cu halourile, exploziile stelare apar sub forma unui sclipici în formă de stea în jurul farurilor și a becurilor de pe stradă. Raze subțiri de lumină radiază din centrul unei lumini, așa cum este ilustrat în partea stângă.

Imaginele de mai sus sunt reprezentări vizuale ale modului în care astigmatismul ar putea afecta vederea. Efectele reale pot diferi pentru fiecare individ. Dacă experimentezi oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau observi că vederea  pe timp de noapte s-a schimbat sau s-a înrăutățit, contactează medicul oftalmolog.

Astigmatismul și condusul pe timp de noapte

Astigmatismul poate face dificilă distingerea detaliilor, aprecierea exactă a distanțelor și distingerea obiectelor și a împrejurimilor în timpul condusului pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabă.

Poate fi mai dificilă perceperea farurilor, a becurilor stradale și a semnelor de circulație în mod clar, deoarece luminile pot părea întinse, alungite, împrăștiate sau pot avea halouri. Acest lucru vă poate determina să clipești involuntar pentru a încerca să îmbunătățiți focalizarea.

Astigmatismul netratat poate face dificil, sau chiar periculos, condusul pe timp de noapte. Există măsuri care se pot lua pentru a te menține în siguranță atât pe tine cât și pe ceilalți, precum și pentru a menține vederea clară.

Cum se gestionează problemele cauzate de lumină legate de astigmatism

Există diferite modalități de gestionare a problemelor legate de astigmatism când vine vorba de lumină. Primul pas este vizita la oftalmolog. Acesta va putea să determine care este cauza simptomelor. În continuare, acesta îți va sugera soluții adecvate, cum ar fi dispozitive de corecție sau alte sfaturi de management.

Opțiuni pentru corectarea vederii

  • Design-ul special creat pentru lentile de contact torice care pot corecta forma neregulată a corneei, oferind o vedere mai clară. Cele mai bune lentile de contact pentru astigmatism oferă confort și corecție a vederii pentru a ușura activitățile de zi cu zi, cum ar fi condusul.
  • Ochelari de vedere cu lentile adaptate pentru a minimiza strălucirea și a îmbunătăți claritatea vizuală pot fi foarte benefice pentru conducerea pe timp de noapte. Menținerea ochelarilor curați este esențială pentru menținerea unei viziuni optime,de asemenea.
  • Există diferite proceduri chirurgicale care pot corecta vederea pacienților cu astigmatism, LASIK fiind una dintre cele mai frecvente.

Sfat profesional: Dacă porți ochelari de vedere, tratamentele antireflex pot fi benefice în orice moment al zilei. Acestea sunt concepute pentru a reduce strălucirea, pentru mai puține distrageri, o mai bună claritate vizuală și mai puțină oboseală oculară. 

Modificări ambientale

  • Tehnici de iluminat adecvate  Iluminarea mai slabă sau difuză la domiciliu și la locul de muncă poate spori confortul vizual general.
  • Ecrane și filtre antireflexie  Utilizarea ecranelor și a filtrelor anti-reflexie pentru dispozitivele electronice poate contribui la reducerea oboselii și a disconfortului vizual.

Sfaturi pentru conducerea pe timp de noapte pentru șoferii astigmatici

În plus față purtarea de lentilelor de contact și a ochelarilor de vedere, există și alte măsuri care pot îmbunătăți vederea șoferilor astigmatici pe timp de noapte:

  • Curățați parbrizul, a farurilor, a oglinzilor și a geamurilor  Curățarea periodică a acestor suprafețe poate îmbunătăți în mod semnificativ vizibilitatea în timpul conducerii pe timp de noapte. Murdăriile și petele pot reflecta lumina, ceea ce agravează problemele de vedere.
  • Iluminare mai slabă a luminilor bordului – Reducerea luminozității luminilor de pe bordul mașinii poate reduce la minimum reflexiile care distrag atenția pe parbriz.
  • Setări de noapte ale oglinzilor – Unele oglinzi auto au o setare de noapte pentru a reduce strălucirea, ceea ce poate fi avantajos pentru persoanele astigmatice. noaptea.
  • Picături de oftalmice – Uneori se îmtâmplă să avem  ochii uscați după ce purtarea lentilelor de contact pe parcursul întregii zile. Picăturile oftalmice pot ajuta la ameliorarea uscăciunii și a cearcănelor.

Sfat profesional: Optometristul Lentiamo Barbora Keřková, Ing. explică: "Nu te teme să optezi pentru lentile de contact torice în cazul în care corecția ta necesită acest lucru. Cu un tip de lentile de contact torice ales în mod corespunzător, confortul la purtare nu este afectat în comparație cu lentilele de contact sferice, însă acestea asigură o vedere mai bună. Lentilele de contact torice devin o opțiune populară pentru pacienții cu astigmatism, deoarece reprezentarea lor în rândul populației este în creștere, iar materialele pentru lentilele de contact se îmbunătățesc constant.."

Cum pot afla dacă am astigmatism?

Dacă suspectezi că problemele tale sunt cauzate de această afecțiune, poți face un test pentru astigmatism online. Acest test în patru pași îți poate satisface curiozitatea personală.

Este important să faci un control oftalmologic la un specialist oftalmolog, inclusiv un test de astigmatism, pentru a confirma dacă ești astigmatic sau nu. Apoi, acesta te va ajuta să alegi metoda potrivită de corecție a vederii.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Rezolvarea problemelor de vedere legate de astigmatism este crucială pentru a îmbunătăți confortul vizual și pentru a asigura siguranța în timpul condusului pe timp de noapte. Apelarea la un specialist în domeniul oftalmologiei pentru a ajuta la gestionarea problemelor de vedere este o modalitate excelentă de îmbunătățire a confortului vizual general și de asigurare a siguranței.

Prin adoptarea unor soluții adecvate, persoanele cu astigmatism pot naviga cu încredere în mediul lor și se pot bucura de o vedere mai clară în călătoriile lor!


Sources

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse