Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Ce înseamnă orbirea socială?

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 24. 10. 2023. Scris de Lentiamo

Cuprins

Termenul de nevăzătordin social este un termen folosit de guverne pentru a descrie un anumit nivel de deficiență de vedere. În multe țări, o acuitate vizuală de 6/60 sau mai slabă poate fi calificată drept orbire socială. Această cifră acționează adesea ca un prag pentru accesul la diverse beneficii și servicii de sprijin.

În acest articol, vom explora ce înseamnă să fii nevăzător social și vom afla despre diferitele criterii care constituie acest tip special de deficiență vizuală. 

Definiția termenului de nevăzător social

Termenul de nevăzător social indică un nivel de deficiență vizuală care este recunoscut prin lege. O persoană care este nevăzătoare social are o pierdere semnificativă a vederii care nu poate fi corectată dincolo de un anumit punct cu ochelari, lentile de contact, sau alte mijloace vizuale. 

În schimb,cecitatea( orbirea absolută)sau orbirea totală se referă la o lipsă totală de percepție a luminii. O persoană cu cecitate nu are o vedere funcțională și se bazează în principal pe celelalte simțuri auditiv si kinestezic, pentru a se orienta în mediul înconjurător.

Există diferite niveluri de deficiență vizuală la distanță, așa cum sunt definite de Organizația Mondială a Sănătății.1 Specialiștii în oftalmologie iau în considerare o combinație de acuitate vizuală și alți factori legați de stilul de viață înainte de a considera o persoană ca fiind nevăzătoare social. Cifrele privind deficiența vizuală acționează ca un ghid pentru diagnosticare.

  • Deficiență ușoară – acuitate vizuală mai slabă decât 6/12 până la 6/18
  • Deficiență moderată – acuitate vizuală mai slabă decât 6/18 până la 6/60
  • Deficiență severă – acuitate vizuală mai slabă decât 6/60 până la 3/60
  • Orbire – acuitate vizuală mai mică de 3/60

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește orbirea ca având o acuitate vizuală mai mică de 3/60 la ochiul cel mai bun, chiar și cu utilizarea de lentile de corecție.2 În multe țări, o persoană poate fi califică ca fiind nevazător social   dacă acuitatea vizuală este de 6/60 sau mai mică. În plus față de acuitatea vizuală, alți factori, cum ar fi orice operații sau tratamente oftalmologice corective în curs de desfășurare, sunt luați în considerare de către medicul oftalmolog pentru a determina certificarea.

Criterii pentru orbirea socială

În unele țări, este posibil ca o persoană să se poată înregistra ca fiind nevăzătoare social acuitatea vizuală este de 6/60 sau mai slabă (scrisă ca 20/200 în America de Nord).

Primul număr reprezintă distanța de la care se citește graficul. Al doilea număr este distanța de la care o persoană cu vedere "normală" ar vedea clar aceleași cifre. 6/6 (20/20) este considerată o vedere perfectă. Dacă ai o vedere de 6/60, vezi ceva clar de la o distanță de șase metri (20 de picioare) pe care o persoană cu o vedere perfectă îl poate vedea la o distanță mai mare de 60 de metri (200 de picioare).

Cum să te testezi pentru orbirea socială

Testarea pentru depistarea orbirii sociale începe cu un examen oftalmologic efectuat de un specialist calificat în domeniul oftalmologic. În general, specialistul va lua în considerare doi factori principali: acuitatea vizuală și câmpul vizual. 

Acuitatea vizuală

Acuitatea vizuală este unul dintre principalele criterii utilizate pentru a determina orbirea socială. Acuitatea vizuală este o măsurătoare directă a clarității vederii centrale a unei persoane și a capacității acesteia de a vedea detalii. Aceasta este testată de obicei cu ajutorul unei diagrame oftalmologice standard Snellen, ilustrată mai jos.

snellen chart

Câmpul vizual

Câmpul vizual este un alt criteriu important utilizat pentru a determina orbirea socială. Câmpul vizual se referă la ceea ce poate vedea o persoană la marginea vederii sale atunci când privește drept înainte, fără a-și mișca ochii. Un test de câmp vizual măsoară gradul în care o persoană poate vedea în jurul ei.

Să faci un test de vedere online poate fi util pentru a verifica rapid acuitatea vizuală. Reține doar că numai un profesionist calificat poate determina dacă deficiența vizuală îndeplinește criteriile corespunzătoare pentru un diagnostic de orbire socială. 

Cum este să fii nevăzător sicial?

Majoritatea  nevăzătorilor social au un anumit nivel de vedere funcțional. Unele persoane nevăzătoare social pot îndeplini sarcini precum cititul și lucrul cu ajutorul unor instrumente adaptive. Alții pot fi capabili doar să perceapă în principal umbre, culori, forme și contururi.

Orbirea socială este un spectru larg și ceea ce vede cineva depinde foarte mult de individ. Iluminarea, momentul zilei și factorii de mediu pot avea, de asemenea, un impact asupra modului în care vede o persoană. În funcție de individ, viața de zi cu zi poate fi afectată în moduri distincte.

Care este diferența dintre orbirea socială și deficiența de vedere?

Deficiența  de vedere este un termen larg care se referă la orice tip de pierdere a vederii și poate varia de la ușoară la severă. Ea poate fi cauzată de diverse afecțiuni cum ar fi erorile de refracție, cataracta, glaucomul, retinopatia diabetică și degenerescența maculară. Unul sau ambii ochi pot fi afectați, rezultând o claritate redusă, o vedere încețoșată sau o pierdere a vederii periferice.

Pe de altă parte, orbirea socială este un termen specific folosit de guverne și agenții. A fi orb din punct de vedere social califică o persoană pentru anumite beneficii și servicii în multe țări.

citind semnul braille

Ține minte că nu toate persoanele nevăzătoare din punct de vedere legal vor avea nevoie sau vor folosi sisteme de scriere tactilă, cum ar fi braille, așa cum este ilustrat mai jos. Depinde de individ, de preferințele și de nevoile sale.

Cauze ale orbirii sociale

Cauzele orbirii sociale pot include boli medicale, infecții și leziuni. O deficiență vizuală semnificativă poate fi prezentă de la naștere sau sau se poate dezvolta prezenta în timp. Acestea sunt principalele cauze ale orbirii, potrivit OMS3:

  • degenerescența maculară legată de vârstă.
  • cataracta
  • retinopatie diabetică
  • glaucomul
  • erori de refracție necorectate

Cum să gestionăm orbirea socială

În multe țări, înregistrarea ca nevăzător social poate oferi diverse beneficii. Acestea ar putea include lucruri precum asistență financiară sau pensii, acces la servicii de sprijin, resurse și acomodări. Programele de educație specială, cursuri de formare profesională și tehnologiile de asistență, cum ar fi cititoarele de ecran sau lupa, carepot ajuta la adaptarea cu mai multă ușurință în viața de zi cu zi.

Este important de reținut că nu doar pentru că vederea unei persoane atinge pragul de  nevăzător din punct de vedere social el este deja înscris în sistemul social, înregistrarea este o alegere personală și este voluntară. Maximizarea independenței unei persoane prin asigurarea accesului la servicii și produse este un beneficiu principal al înregistrării ca nevăzător din punct de vedere social..

Întrebări adresate frecvent

Care ar trebui să fie parametri de pe prescripția unui nevăzător din punct de vedre social?

O acuitate vizuală de 6/60 (20/200) sau mai slabă este considerată orbire din punct de vedere social în majoritatea țărilor. O persoană cu o acuitate vizuală de 6/60 nu poate vedea clar un obiect la șase metri (20 de picioare) pe care cineva cu vedere standard îl poate vedea la 60 de metri (200 de picioare). 

Care este cea mai mare prescripție oftalmologică?

În general, puterile maxime corectate de lentilele de contact sunt -12.00 pentru miopie and +8.00 pentru hipermetropie . Prescripțiile ochelarilor pot varia de la -20.00 la +12.00.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

În concluzie, orbire din punct de vedere social este un termen folosit de comunitatea medicală și de guverne pentru a defini un anumit nivel de deficiență vizuală. Înregistrarea ca nevăzător din punct de vedere social poate diferi de la o țară la alta, iar gradul de pierdere a vederii diferă de la o persoană la alta..

Orbirea socială poate prezenta, de asemenea, provocări unice. Cu toate acestea, progresele în tehnologie, serviciile de sprijin și politicile incluzive pot spori oportunitățile și calitatea vieții pentru persoanele cu deficiențe de vedere..

Citește mai mult

Want to learn more about common visual impairments?


Sources

1, 2, & 3. World Health Organization, Blindness and vision impairment

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse