Strabismul (Vederea cruciș)

Strabismul, numit de asemenea vederea cruciș, descrie o afectiune in care ochii nu se aliniază în mod corespunzător unul cu celălalt atunci când privesc la un obiect.
Lentilele de contact și ochelarii de vedere pot corecta strabismul, dar este necesar să știm ce tip de strabism este. Un oftalmolog sau optician poate afla ce formă de strabism aveți printr-o examinarea completă a ochilor.
Citiți comentariile noastre medicale despre strabism, explicate de către medicul oftalmolog Dr. Maja
Mineva.
Explicația medicală a strabismului
Strabismul este o boală în care axa vizuală a unuia dintre ochi se abate de la obiectul fix. În această afecțiune, vederea binoculară este grav afectată.
Mișcările globului ocular sunt realizate de șase mușchi torsionali. Pentru a coordona corect direcțiile privirii, toți mușchii torsionali trebuie să funcționeze în sincronie completă. Diversi factori – anomalii genetice, refractive, modificări anatomice ale orbitelor, modificări ale mușchilor și ligamentelor – pot provoca o lipsă de acțiune armonioasă între mușchii care coordonează ochiul.
În funcție de direcția de deviere a ochiului, strabismul poate fi:
- Convergent (Esotropie) – ochiul se abate spre interior
- Divergent (Exotropia) – ochiul este deviat spre exterior.
Algoritmul pentru diagnosticarea copiilor suspecți de strabism include preluarea unui istoric de la părinți, examinarea acuității vizuale, mișcările globilor oculari, opacitatea ochilor, măsurarea unghiului de deviere, teste de prismă și multe altele. Tratamentul strabismului se dezvoltă și trece prin diferite etape.
Tendințele actuale necesită o abordare cuprinzătoare care combină metodele conservatoare (tratament optic și ortoptic) și metodele operative. Scopul corectării optice (ochelari sau lentile de contact) este de a îmbunătăți claritatea imaginilor percepute.