Autentificare

De unde vine culoarea ochilor tăi?

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe . Scris de Maria Chiara Tarsia

Ochi căprui, albaștri, negri, verzi, cenușii, căprui-verzui și ochi violet… Există atât de multe culori superbe de ochi – și le iubim pe fiecare dintre ele!

Dar știi cum ia naștere culoarea ochilor tăi? Cu ajutorul științei, Lentiamo vă va ghida prin acest subiect foarte misterios, dar fascinant și vă va arăta cum puteți prezice chiar și culoarea ochilor viitorului copil!

Să începem!

Cum este determinată culoarea ochilor tăi?

Culoarea ochilor tăi este o trăsătură determinată de cantitatea de melanină și tipul de pigment din iris, o membrană subțire care poate varia în nuanțe de la albastru la maro. Irisul este situat în spatele corneei și în fața lentilei și înconjoară pupila.

Melanina este un pigment biologic „fabricat” de celule speciale ale pielii numite melanocite. Nu determină doar culoarea ochilor tăi, ci și culoarea pielii și a părului.

Culoarea ochilor, precum și culoarea pielii și a părului, sunt determinate de o serie de informații stocate în genele unei persoane. Propriul nostru „cod secret” personal, dacă vreți. În special în culorile ochilor, sunt implicate mai multe gene.

Cum influuențează genele și melanina culoarea ochilor?

Culoarea ochilor, după cum tocmai am menționat, este determinată genetic – în funcție de informațiile pe care le transportă aceste gene – și aceasta stabilește cantitatea și distribuția conținutului de melanină în corpul dumneavoastră. Prin urmare, pentru a rezuma, genele asociate culorii ochilor „instruiesc” producția, transportul și concentrația de melană în iris.

Cu cât este prezentă mai multă melanină în ochi, cu atât culoarea ochilor este mai închisă. În ochii albaștri, melanina este distribuită în partea interioară, în timp ce în ochii închiși la culoare se găsește în partea exterioară. La ochii verzi, melanina se găsește în cantități mici în ambele părți ale irisului.

În cazuri rare, este posibil să aveți o culoare diferită pentru fiecare ochi. Acest fenomen se numește heterochromie.

Poți prezice culoarea ochilor bebelușului tău?

" allowfullscreen>

Ochii căprui sunt o trăsătură dominantă, de aceea 79% din populația lumii are ochii căprui. Aproximativ 8–10% dintre oamenii din întreaga lume au ochii albaștri. Și nu în ultimul rând, verde este cea mai rară culoare, cu un mic procent de 2%.

După cum se vede în videoclip, căprui este dominant peste albastru și verde. Prin urmare, în general, o persoană cu ochi albaștri are de obicei doi părinți cu ochi albaștri, iar doi părinți cu ochi albaștri nu au de obicei un copil cu ochi căprui.

Culoarea ochilor este moștenită?

Deseori, culoarea ochilor unui bebeluș poate fi prezisă pe baza culorilor ochilor părinților și rudelor. Cu toate acestea, este important să știm că pot apărea variații genetice și pot duce la o culoare neașteptată a ochilor la nou-născut.

În trecut, oamenii de știință obișnuiau să creadă că, culoarea ochilor era determinată de o singură genă și că această trăsătură ar putea urma un model simplu de moștenire. Prin urmare, se credea că părinții care aveau amândoi ochii albaștri nu puteau avea un copil cu ochii căprui. Cu toate acestea, studii mai recente au demonstrat că acest model era prea simplist. Deși este neobișnuit, părinții cu ochi albaștri pot avea de fapt copii cu ochii căprui. Moștenirea culorii ochilor este mai complexă decât se credea inițial, deoarece sunt implicate mai multe gene.

Se poate schimba culoarea ochilor în timp?

Acest lucru poate suna ciudat, dar răspunsul este da. În mod surprinzător, lucrurile simple ne pot influența culoarea zilnică a ochilor:

  • Luminozitatea ambientală și expunerea la soare: cu siguranță cea mai frecventă cauză. Pe măsură ce ne mutăm dintr-un loc însorit într-o cameră slab iluminată, pupila noastră – la fel ca o cameră foto – se va micșora sau se va dilata pentru a se adapta la lumină. În medii mai luminoase și mai ales în condiții de lumină naturală, putem observa mai multe nuanțe în irisul nostru. Când pupila se dilată pentru a ne permite să vedem mai bine în medii mai întunecate, ochii par, de asemenea, mai închiși la culoare, deoarece doar o mică parte a irisului este vizibilă. Acesta este motivul pentru care ochii căprui pot apărea uneori verzi sau aurii, iar ochii albastru deschis pot părea gri. Dar, în timp ce o plimbare la soare ne poate face ochii mai luminoși, plajele mai însorite activează o producție mai generoasă de melanină (folosind același proces care ne face să ne bronzăm), ceea ce poate duce la ochi mai închiși la culoare. În orice caz, nu uitați că razele UV sunt periculoase pentru ochii noștri. De aceea, vă recomandăm întotdeauna să purtați o pereche de ochelari de soare de calitate.
  • Vârsta: se știe că majoritatea copiilor se nasc cu ochi albaștri și că această culoare se poate schimba mai târziu. Acest lucru se întâmplă deoarece la naștere abia a început producția de melanină și, prin urmare, corpul bebelușului conține o concentrație mai mică de melanină. De regulă, culoarea ochilor va apărea la vârsta de trei ani. Cu toate acestea, la vârste mai înaintate, ochii pot deveni mai deschiși la culoare, la fel cum părul devine alb. Acest lucru se datorează faptului că producția de melanină scade odată cu îmbătrânirea.
  • Starea de spirit: entuziasm, furie, fericire … conform vechii zicale care spune că ochii sunt o fereastră către suflet, emoțiile noastre au puterea de a contracta sau de a dilata pupilele. S-a observat că, culoarea ochilor este mai vie când simțim bucurie și mai întunecată când suntem furioși.
  • Obiceiuri alimentare : carnea, fructele și legumele vă pot închide sau deschide culoarea naturală a ochilor. De exemplu, oamenii spun că alimentele precum spanacul și mierea organică îți pot lumina irisul și îl pot face să pară mai strălucitor. Mușețelul și uleiul de măsline, pe de altă parte, vă pot face ochii să pară mai calzi. În timp ce toate aceste superalimente sunt cu siguranță bune pentru sănătate, nu există încă dovezi științifice privind capacitatea lor de a vă schimba permanent culoarea ochilor. Cu toate acestea, cert este că o dietă echilibrată vă va ajuta so aveți ochii mai sănătoși și, prin urmare, mai luminoși. În schimb, dacă suferi de o boală, acest lucru poate schimba și aspectul ochilor tăi.
  • Leziuni: rănile vă pot schimba și culoarea ochilor. Trauma, de exemplu, poate atinge melanina din ochi și poate provoca o schimbare parțială a culorii.

Cum îți poți schimba culoarea ochilor în condiții de siguranță?


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lentiamo (@lentiamo)


 

Simplu: îți poți schimba culoarea ochilor cu o pereche de lentile de contact colorate! Există mai multe tipuri de lentile de contact colorate nuanțe care îți intensifică culoarea naturală a ochilor, îți schimbă schimbă complet culoarea naturală a ochilor sau o transformă în modele crazy de Halloween … Lentiamo are totul!

Te simți puțin copleșit acum? Atunci aruncă o privire la ghidul nostru Ce lentile de contact colorate sunt cele mai bune pentru mine!

Cele mai bune lentile de contact colorate conform optometriștilor noștri

Nu ratați gama noastră variată de lentile de contact colorate, disponibile atât cu, cât și fără dioptrii!
 

Cumpărați acum →



V-a plăcut călătoria în magia culorilor ochilor? Asigurați-vă că împărtășiți acest articol cu prietenii!


 
Surse:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse