Autentificare

Ce este Astigmatismul: definiție, simptome, diagnostic și tratament

Ce este Astigmatismul și cum este definit?

Astigmatismul este un defect de refracție asferică în care ochiul prezintă refracție diferită în două secțiuni. Astigmatismul poate fi regulat (cel mai frecvent) sau neregulat.

 • Astigmatism regulat – arata mai mult ca o minge de rugby (curbarea meridianelor este uniformă)
 • Astigmatismul neregulat – asociat cu traumatisme, boli sau degenerări, forma ciudată, cicatrici (curbura nicunui meridian nu este uniformă)

Astigmatismul nu implică numai corneea, ci poate fi lenticular sau retinal.

 • Astigmatismul corneei (cel mai frecvent)
 • Astigmatismul lentilei oculare
 • Astigmatismul retinei

Astigmatismul este un tip de eroare de refracție în care ochiul nu concentrează lumina uniform asupra retinei. Cornea alungită permite obiectelor reflectate de lumină, care se concentrează asupra a două puncte pe pupila ochiului în loc de doar unul, motiv pentru care imaginea este neclară. Această eroare de refracție necesită o altă corecție a ochilor, cum ar fi lentile de contact speciale cu cilindru și axă.

În blogul nostru anterior puteți citi mai multe despre diferite tipuri de parametri, inclusiv cele pentru lentile de contact torice.

Astigmatismul funcționează pe un principiu diferit, deși este adesea însoțit de o miopie sau de o prezbiție. Prin urmare, nu poate fi corectată de lentile normale sau de ochelari care au numai puterea plus sau minus. Lentilele de contact torice sunt de obicei prescrise pentru pacienții cu astigmatism. Aceste lentile de contact pentru astigmatism au o zona mai groasa in partea inferioara pentru a le împiedica să se roteasca in ochi. Acest lucru ajută să orientați lentilele în mod consecvent și previzibil pentru o mai bună acuitate vizuală.

Care sunt cele mai bune lentile de contact pentru astigmatism?

Aici puteți vedea toate tipurile de lentile de contact astigmatism.

Cele mai comune 3 tipuri de Astigmatism

Există trei tipuri principale de Astigmatism:

 • Astigmatismul Miopic. Unul sau ambele meridiane principale ale ochiului sunt afectate de miope. (Dacă ambele meridiane sunt cu miopie, ele sunt măsurate în grade diferite.)
 • Astigmatism hipermetropic. Unul sau ambele meridiane principale ale ochiului sunt afectate de hipermiope-vederea la distanță. (În cazul în care ambele sunt cu hipermetropie, vor fi măsurate în grade diferite.)
 • Astigmatism mixt. (Un meridian miopic si celălat hipermetropic).

typical and astigmatism cornea

Diagnosticul de Astigmatism

Astigmatismul este detectat în timpul unui examen de rutină cu aceleași instrumente și tehnici utilizate pentru detectarea miopiei și hipermetropiei.

Medicul dvs. oftalmolog poate estima cantitatea de astigmatism pe care o aveți, punând o lumină în ochii Dvs. și introducând manual o serie de lentile între lumină și ochi. Acest test se numește retinoscopie.

Simptome Astigmatism

Simptomele pot diferi de la o persoană la alta și este, de asemenea, posibil să nu se apară deloc simptome. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt imaginea neclară și viziunea neclară. Acestea pot varia împreună cu gradul de astigmatism. Dacă este prea mic, nu se vor observa probleme de vedere. Dacă gradul de astigmatism este mai mare, provoacă oboseală ochilor, în special atunci când citiți și utilizați un computer datorită eforturilor ochiului de a se ajusta.

De fapt, majoritatea oamenilor se nasc probabil cu un anumit grad de astigmatism sau de foarte multe ori este moștenit. Dacă observați simptomele astigmatismului, aruncați o privire asupra arborelui genealogic. Există mari șanse ca cineva dintre rudele tale să aibă aceeași problemă. Atunci când astigmatismul a fost diagnosticat la începutul copilăriei, există posibilitatea ca acesta să crească sau să scadă odată cu îmbătrânirea. Astigmatismul poate fi cauzat de o leziune sau de o operație oculară prea.

typical and astigmatism cornea

Cum este tratat Astigmatismul?

Există mai multe opțiuni de corectare a Astigmatismului:

Lentile de contact torice (sau ochelari). Pacienților cu astigmatism le sunt de obicei prescrise lentile torice pentru corectarea vederii. Lentilele torice au un unghi de reflexie mai mare într-o anumită direcție.

După ce medicul dumneavoastră a efectuat testul de evaluare a acuității vizuale la ochi, el va determina care lentile sunt cele mai potrivite pentru forma și gradul dumneavoastră de astigmatism.

Chirurgie refractivă Aceasta este o altă metodă de corectare a astigmatismului. Se compune dintr-o schimbare a formei ochiului corneea, care se efectuează prin refracție sau chirurgie laser a ochilor. Pentru a se supune unui astfel de tip de intervenție, ochii trebuie să fie sănătoși. Aceasta înseamnă că nu aveți probleme cu retina, rănile și cicatricile de pe cornee și alte boli oculare.

Îți place acest articol? Distribuie-l prietenilor!

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

 • Eliza

  Buna. As dori sa comand ochelari de vedere online dar pe prescriptia medicala nu mi s a precizat valoarea axului la O.S si nici CYL. Asta inseamna ca valorile sunt 0 ?

  Răspundeți
  • Cristescu S.

   Buna ziua, Nu este neaparat necesar sa aveti aceste valori mentionate. Ele sunt valabile doar in cazul astigmatismului. Cel mai probabil, aveti alta afectiune. Daca doriti, ne puteti trimite prescriptia pe email si va ajutam. Numai bine,

   Răspundeți
 • Pop L.

  Buna ziua. Am fost diagnosticata cu astigmatism mixt, OD cilindric - 1,50 si axa 180 grade, nimeni nu a stat sa imi explice nimic, doamna doctor doar tot imi zicea: vai da ce rau vezi, vai e grav. Sunt speriata am 36 de ani ma consider inca tanara si as dori sa stiu cat este de grav. Multumesc anticipat.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Astigmatismul este un tip de eroare de refracție ca si alte afectiuni. Nu exista motiv de ingrijorare.

   Trebuie doar sa purtati corectia necesara(ochelari sau lentile de contact) si sa mergeti regulat la consult, de preferat o data pe an.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Andriana G.

  Buna, am -1,25 cilindru, este foarte grav? Nu pot discifra prescriptia medicala.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna,

   Nu, nu este niciun motiv de ingrijorare atata timp cat purtati corectia necesara (ochelari sau lentile). Astigmatismul este o deficienta vizuala la fel ca si miopia sau hiprmetropia. Trebuie doar sa purtati corectia conform prescriptiei.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Iulian C.

  Bună ziua ! Am la ochelari următoarea prescripție: OS Dio -1,5 , Cil - 3,75 ; OD Dio - 1,5 , Cil -4. As putea corecta vederea cu ajutorul lentilelor de contact ? Sunt lentile pentru așa cilindru ?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Da, acestea sunt optiunile pentru cilindru –3.75. Cilindru de –4 pentru lentile nu se produce. Va recomand sa solicitati prescriptie pentru lentile deoarece masuratorile pentru lentilele de contact se fac diferit si aveti nevoie si de raza de curbura si diametru.

   Numai bine

   Răspundeți
 • Fulau I.

  Buna ziua , ma puteti ajuta cu o comanda speciala de lentile de contact ? am prescriptie de la oftalmologie . OD sferic +1 cilindric +2.50 axa 95 OS sferic +2 cilindric +1.75 axa 130 va multumesc !

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Am rugamintea sa solicitati prescriptie pentru lentilele de contact. Valorile mentionate sunt aferente ochelarilor de vedere. Masuratorile pentru lentilele de contact se fac diferit si aveti nevoie si de raza de curbura si diametru. Reveniti apoi cu prescriptia si va ajutam cu drag.

   Numai bine

   Răspundeți
 • Leon C.

  Bună ziua eu am la ochiul drept +2 - 4,25 18 grade, se pot achiziționa lentile de contact?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Am rugamintea sa solicitati prescriptie pentru lentilele de contact. Valorile mentionate sunt aferente ochelarilor de vedere. Reveniti apoi cu prescriptia si va ajutam cu drag.

   Numai bine

   Răspundeți
 • Anastasia

  Bună ziua băiețelul meu de 4 ani are astigmatis la ochii si+1,30/-3, 70la unu si la celat tot asa+1,30/-3.50 se poate trata este gravă

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Astigmatismul este o afectiune vizuala ca si toate celelalte (miopie, hipermetropie). Nu trebuie sa va ingrijoreze. El poate evolua in perioada copilariei insa, cu o corectie optica adecvata, calitatea vederii va fi buna si fara implicatii negative pe termen lung. Corectia se poate face cu ochelari sau lentile de contact.

   Mai tarziu, se poate opta pentru o corectie permanenta cu ajutorul chirurgiei refractive. Acesta este insa un ultim pas iar medicul este singurul care poate decide daca va fi posibil la momentul potrivit.

   In copilarie, se recomanda controale oftalmologice la fiecare 6 luni deoarece ochiul este in continua dezvoltare si pot aparea schimbari destul de dese.

   Multa sanatate va doresc

   Răspundeți
 • Capsali E.

  Buna ziua,dacă am cilindrul de -2,50 și 0,50 as putea sa iau 2,25 și 0,75 la lentilele de contact?sau exista vreo firma care le poate produce?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Va recomandam sa ii solictati medicului prescriptie pentru lentilele de contact, unde sa va treaca si raza de curbura si diametrul de care aveti nevoie.

   In ceea ce priveste cilindrul, pentru lentile, –2,5 va fi –2,25 iar pentru ochiul la care aveti cilindrul de –0,5, cel mai probabil va va recomanda lentile fara cilindru, doar cu dioptrie. La lentilele torice, pentru astigmatism, masuratoarea cilindrului incepe de la –0,75.

   Numai bine

   Răspundeți
 • Ganea R.

  Buna seara am o fetița de 11ani și a fost diagnosticata cu astigmatism hipermetropic compus acum am fost la control cu ea și mi sa spus ca i sa înrăutățit dar ca nu i schimba bioptriile ea având od +2.25,os+2.25 îmi puteți spune și mie ce sa fac in situația asta va rog frumos Multumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Este posibil sa apara cresteri ale dioptriilor de-a lungul timpului. Trebuie sa poarte corectia vizuala (ochelarii de vedere). In ce anume consta inrautatirea situatiei?

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Marinela A.

  Buna ziua,am fost la consult oftalmologic si medicul mia dat urmatoarele dioptrii:sph –0,50,Cyl–0 50,Axis 105 la ochiul stang iar la dreptul :Sph –0,50.puteti sa imi explicati mai detaliat .Am luat ochelari si nu prea e diferenta de vedere doar ca cu ochelari vad culorile un pic mai nuantate.Trebuie sa port sau nu ochelari?Uni spun ca am o dioptrie foarte mica si nu trebuie purtati fiindca fac dependenta.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Chiar daca aveti o dioptrie mica, un inceput de astigmatism miopic, este recomandat sa purtati corectie inca de pe acum, pentru a evita evolutia miopiei.

   Multa sanatate

   Răspundeți
   • Marinela A.

    Buna ziua,daca ii port pentru o perioada se poate corecta vederea sau o sa trebuiasca sa ii port toata viata?

    Răspundeți
    • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

     Buna ziua,

     Astigmatismul poate stagna la o anumita varsta insa, de cele mai multe ori este necesara corectia cu ajutorul ochelarilor, permanent. Exista si tratament chirurgical insa doar medicul poate decide daca aceasta optiune este valabila in cazul Dvs.

     Multa sanatate

     Răspundeți
 • Alina

  Buna ziua, port ochelari de aproximativ 10 ani, am fost l aun nou control si mi sau dat lentile cu -0,75 ambii ochi, nimic deosebit pentru mine, acum vin cu intrebarea si rugamintea sa mi se explice de ce un medic a spus ax si cilindru la ambii ochi, iar medicul al doilea a spus ax si cilindru ochiul drept, iar ochiul stang doar ax. va multumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Daca aveti posibilitatea, am rugamintea sa imi trimiteti pescriptiile pe info@lentiamo.ro. Daca aveti astigmatsm la ambii ochi, cilindrul si axul ar trebuie sa fie mentionate pentru ambii.

   Multumim

   Răspundeți
   • Alina

    Buna ziua, am trimis pozele pe adresa de mail indicata. Multumesc

    Răspundeți
    • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

     V-am raspuns acolo, multumesc.

     Răspundeți
 • Cristiana T.

  Bună ziua. Am avut dureri de cap și sensibilitate foarte mare la lumină - am făcut două controale la 2 medici specialiști. Primul mi-a scris pe rețeta (distanță): - cyl -0.5, ax 0 (OD) - plan (OS) Diagnostic: astigmatism miopic plan. Al doilea: - tabo 45° pt fiecare dintre ochi - distanță - prisma 1dp (OS) si 2 dp (OD) - la finalul tabelului, 60 r (r bănuiesc) Diagnosticul nu-l înțeleg deloc (scris indescifrabil). V-ați putea da seama despre ce ar fi vorba? Menționez că înainte de cele două consultații, mă durea capul foarte tare, ochii îmi erau foarte sensibili la lumină și mi s-a făcut un consul din care a reieșit că aș avea - 4 (OD) și - 4.25 (OS). Îmi pare rău că nu pot să vă trimit o poză rezultatele. Vă mulțumesc!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Din ceea ce imi descrieti, initial s-a pus diagnosticul de Astigmatism miopic , un inceput doar avand in vedere cilindrul mic, de doar –0,5. Fara dioptrie, doar cu cilindru –0.5 si ax 0 grade.

   La cel de-al doilea consult, diagnosticul este tot de astigmatism

   • 1 si –2 dioptriile, ax de 45 grade insa cilindrul nu apare mentionat

   Din ultimele date, – 4 (OD) și – 4.25 (OS), se pare ca este miopie iar durerile de cap sunt normale in cazul in care nu purtati ochelari de vedere sau lentile de contact. Miopia trebuie corectata si cel mai probabil problemele vor disparea. Nu trebuie sa va ingrijorati. Miopia si Astigmatismul sunt deficiente vizuale normale.

   Intrucat sunt date complet diferite intre aceste prescriptii, va recomand sa repetati consultul la o alta clinica, eventual.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Cristian

  Buna ziua ..copilul meu a fost diagnosticat cu AO ASTIGMATISM FOTRE.. LA DISTANTA SFERIC +0,5 CILINDRIC -2.25. AXA O.D. 13 si O.S. 8.. imi puteti spune care sunt sansele de vindecare..i sa prescris ochelari..Av testare cu corecție 0.6..va rog frumos imi puteti spune ce șanse are să se vindece .Copilul are 11 ani..care sunt etapele de urmat..Va multumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Va fi necesar sa poarte ochelarii pentru corectia astigmatistmului. In ceea ce priveste vindecarea, se recomandă gimnastica pentru ochi — un complex de exerciții diferite. Puteti discuta cu medicul oftalmolog.

   Dezvoltarea și formarea globului ocular la copil are loc până la vârsta de 15–16 ani si o interventie chirurgicala nu este recomandata la aceasta varsta deoarece simptomele pot reaparea.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Rodica T.

  Buna ziua! In urma unui consult(cu substanta de dilatare a pupilei) la medicul oftalmolog, pentru ochelarii de aproape mi s-a stabilit la ochiul stang sf +4,25 cyl +0,5 si pentru ochiul drept sf +2,5 cyl +0,5. Pentru distanta: OS: sf +2 si cyl +0,5, OD: sf +0,5 cyl +0'5, cu ax de 90 grade OD si 100 grade OS. Vazand ca la ochelarii pe care i-am purtat pana in prezent, cilindrul era de 1, intrebarea mea este urmatoarea: voi avea probleme cu aceasta modificare la cilindru? Multumesc.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   De-a lungul timpului, pot aparea diverse modificari in ceea ce priveste cilindrul, sfera si axul. Daca in urma consultului oftalmologic au fost stabilite aceste noi valori, nu trebuie sa va ingrijoreze. Va fi necesara probabil o perioada de 1–2 saptamani de acomodare, dupa care totul va trebui sa fie in regula.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Andreea

  Buna! Fiul meu in vârsta de 5 luni a făcut al 2 le-a consult oftalmologi,la primul consult ni sa părut ca ii fuge ochiul drept sau ca se uita strâmb. Ni s-a spus ca ii din cauza lățimii nasul .... totul a fost bine,dar noi am mai vrut sa ascultam o opinie ...am mers pt ca ochiul drept ii lacrima și secreta o substanța putin albă-gălbuie ...au spus ca nu are conjunctivita și iarăși același problema credeam ca ochiul ii fuge, dar nu totul a ieșit bine. Sau gândit totuși sa -i facă și un test de vedere .... i au descoperit ca are astigmatism la ochiul drept 4,55 iar la cel stâng 3,55. Doctorita a mai specificat ca dacă pana la 1 an ajunge ochiul drept la 3,55 nu ar trebui sa poarte ochelari,este adevărat? Noi ne gândim poate aceste picături sau lăcrimatul ochiului drept sa determine diferența de 1 la măsurători? Este in ordine ca un bebelus sa fie diagnosticat? Va mulțumesc!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Se intampla deseori ca si bebelusii sa aiba afectiuni vizuale. Diferenta de 1 dioptrie intre cei doi ochi este normala, nu este cauza picaturilor sau a lacrimatului.

   La varste atat de mici, pot aparea modificari si la cateva luni, probabil acesta si este motivul pentru care medicul oftalmolog nu v-a recomandat corectie(ochelari de vedere). Continuati sa mergeti la consult periodic, pentru a urmari evolutia si aveti incredere ca se va rezolva aceasta problema.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Porubin M.

  va rog sami spuneti daca este tratament pt nistagmus congenital ,are ochelari cu dioptria 5,75 st 5,75 drept si cu cilindru de 2,75 st 3,75 drept cu vedere de 25 ,30 % nu stiu ce sa mai citesc sa ma lamuresc cu aceasta boala va rog sa ma lamuriti copilul are 8 ani

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Exista diverse terapii: ICNare sau chirurgicala insa, inainte de toate, este necesară corectarea tuturor erorilor de refracţie. Mai multe sfaturi, nu va putem oferi, din pacate. Doar medicul oftalmolog care va are in evidenta este in masura sa va ofere tratamentul optim.

   Multa sanatate,

   Răspundeți
 • Ana-Maria

  Buna ziua! In urma unui consult(cu substanta de dilatare a pupilei) la medicul oftalmolog, pentru ochiul stang mi s-a scris dioptria de sf - 3.50, insa cand am fost la optician( consult fara substanta) mi s-a spus ca am o dioptrie de sf -3.25 si cyl - 0.50, si mi-am facut ochelarii cu dioptria recomandata de optician. Port ochelarii de o zi, stiu ca dureaza ceva mai mult pana ochiul de obisnuieste cu noua lentila, insa simt un disconfort insotit de ameteala, uneori, nu mereu. Intrebarea mea este, daca eu nu aveam nevoie de cilindru si totusi am lentila cu cilindru, aceasta imi poate afecta in vreun fel sanatatea ochiului? Am precizat doar ochiul stang deoarece la ochiul drept cele doua rezultate coincid si imi este potrivita lentila. Multumesc!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   La ochiul stang aveti un inceput de astigmatism, cu cilindru de –0.5. Cand cilindrul este micut, se poate alege fie doar dioptria de –3.5, fie o dioptrie putin mai mica + cilindru- asa cum v-a vost recomandat de catre optician. Nu trebuie sa fiti ingrijorata. Cand se face trecerea de la ochelari pentru miopie la ochelari pentru astigmatism, ochiul poate avea nevoie de o perioada de acomodare de pana la 2 saptamani, dupa care nu veti mai avea nicio problema. Sanatatea ochiului nu este afectata, este vorba doar de acomodare insa astigmatisul trebuie corectat.

   Daca nu apar imbunatatiri dupa 2 saptamani, puteti repeta consultul si discuta cu medicul Dvs.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Laura L.

  Buna seara!Daca am cilindru mic la un ochi (-0.75), as putea sa comand lentile sferice fara cilindru?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Da, atunci cand cilindrul este mai mic de –0.75, se recomanda lentile sferice, doar cu dioptrie. Medicul oftalmolog ar fi trebuit sa va ofere prescriptia special pentru lentile. Daca o aveti, mi-o puteti trimite pe email si va ajut cu drag.

   Multumesc,

   Răspundeți
 • Alina

  Buna ziua! Am doua prescriptii de ochelari una de la un medic oftalmolog ( OD.sf +0.50 si cyl +0.50 iar OS sf +0.5 cyl +0.75) iar cealalta de la un optrician(OD sf +0.75 cyl -0.25 si OS sf+1.00 cyl - 0.50) distanta pupilara este 65 mm la ambele. Mi s-a zis ca modalitatea de scriere a cyl este diferita intre medic oft si optrician.Asa este? Deoarece cu ochelarii prescrisI de medic oftalmoloc am dureri de cap Insotite de presiune foarte mare. Cand port ceilalti durerile se mai diminueaza.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Da, asa este, masuratorile se pot face diferit. In cea de-a 2-a precriptie aveti dioptrie mai mare si cilindru mai mic. Continuati sa purtati ochelarii care va sunt confortabili si, daca este nevoie, repetati consultul. Nu stiu de cat timp purtati acesti ochelari insa, trebuie sa luati in calcul faptul ca poate dura undeva la 2 saptamani aproximativ pana cand va obisnuiti cu ochelarii pentru astigmatism.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Ana

  Bună ziua, am fost la un Dr. Oftalmolog și mi-a spus că am Astigmatism. Mi-a dat ochelari, deși eu aș fi insistat mai mult pe lentile de contact, dar Dr. mi-a spus că nu am voie. Aș vrea să mă lămuriți, vă rog frumos!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   V-a mentionat si motivul pentru care nu aveti nevoie sa purtati lentile? Este vorba de o sensibilitate a ochiului sau alta afectiune? Daca nu aveti probleme, atunci sigur puteti purta lentile de contact. Exista lentile care corecteaza astigmatisul.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Vali

  Buna ziua, operatiiile de chirurgie refractiva sunt permise in cadrul MAPN?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Imi pare rau, insa nu am aceasta informatie iar in acest fisier: https://www.semperfidelis.ro/…medicale.pdf nu este nimic mentionat despre chirurgia refractiva. Verificati, va rog, paginile 25–26.

   Verificati, va rog, impreuna cu ei si cu medicul dvs oftalmolog, pentru a va putea oferi o opinie clara, in functie de prescriptia dvs/ afectiunea de care suferiti.

   Mult succes.

   Răspundeți
 • Lavinia

  Buna seara fata mea de 2 an si 8 luni a avut torticolis pe partea dreapta si acum pe partea dreapta are refractie +1.00 -175 173 ° ,privire 1.5 pupila 3.9 mm ,distanta pupila 45mm ... puteti sa imi spuneti ce inseamna ca nu am inteles bine mia zis sa pun ocluzor nu statea cu el ce pot face

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Din ceea ce imi descrieti, se pare ca are astigmatim ce trebuie corectat. Din pacate, noi nu va putem ajuta in aceasta problema. Insistati pe corectia cu ocluzor, asa cum v-a fost recomandat. Doar medicul oftalmolog va poate ajuta. Daca este necesar, mergeti la inca un consult cu fetita.

   Multa sanatate va doresc.

   Răspundeți
 • Lavinia G.

  Buna.Am avut deja o operator cu laser in urma cu 15 ani pentru miopie forte ,rezultatul fiind aproape perfect Adica aproape 0 de la _18,_14.Acum a crescut din nou si s_a adaugat SI astigmatism.Credeti ca e posibila o a doua operatie?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Dupa operatie, corneea poate sa fie atat de subtire incat ce-a dea 2-a interventie chirurgicala sa nu poata fi posibila. Un raspuns concret vi-l poate oferi medicul oftalmolog, in urma unui consult.

   Numai bine,

   Răspundeți
 • Adrian

  Buna ziua, as avea o intrebare daca m-ati putea ajuta. Am O.D. (sfera) -0.5 (cilindru) -1.75 (ax) 15* (DIP) 64mm O.S. (sfera)-2.25 (DIP) 64mm si la diagnostic scrie OD astigmatism miopic compus. OS miopie mics. Intrebarea pe care o am pentru dvs. este urmatoarea.. credeti ca ma incadrez in baremul medical pentru armata? Nu prea inteleg ce este acolo. https://www.semperfidelis.ro/e107_files/public/1421527837_9896_FT93738_243528282-omj-2587-c-2014-bareme-medicale.pdf (pag 26, nr crt. ~190)

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Din ceea ce pot observa in acest tabel, ar trebui sa fie ok. Scrie ca pana la –3 sunteti apt. Solicitati insa opinia medicului oftalmolog, este mult mai in masura sa isi exprime opinia.

   Miopie până la – 3d inclusiv, fără | Apt* Astigmatism toate tipurile până la 3d | Apt* | – | Apt |

   Mult succes va doresc,

   Răspundeți
 • Elena

  Bună ziua. Fiul meu are 19ani si are astigmatism hipermetropic. Distanta. OD +1, +3,5 , 90. OS, +1, +3, 85 distanța pupila 63. Va rog sa-mi spuneți daca poate corecta prin operatie și daca va mai reveni acest diagnostic vreodată. Va multumesc.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Din pacate, acesta este un raspuns pe care nu vi-l putem oferi noi. Va rugam sa dicutati cu medicul Dvs oftalmolog cu privire la chirurgia refractiva. Scopul acestui articol este de informare. Noi nu putem pune diagnostic si nici oferi sfaturi individuale cu privire la interventii chirurgicale.

   Multa sanatate

   Răspundeți
   • Mm

    Mergeți la Clinica Retina, Dr. Florian Balta, Spital Ponderas/ Regina Maria, Str. Nic. Caramfil 85, București. Eu m-am operat acolo, de curând. E un dr. excepțional! Sănătate!

    Răspundeți
 • Beatrice M.

  Bună ziua, de la vârsta de 8 ani port ochelari pt astigmatism, dioptriile au variat foarte puțin pana la 11 ani,de atunci am rămas la următoarele dioptrii : ochiu drept +3, 25 Sf, - 4,00 cyl, 171ax, ochiul stâng +2.50,-3,00,159 Ieri am fost la control pentru refacerea ochelariilor și mi sa făcut fundul de ochi cu următorul rezultat AVE Drept : +2,75/-3,25/172 Stang:+0,25/+2,75/67 Pe mine ochelarii vechi nu ma deranjează, se poate sa fie o eroare? Mi se pare enorma de mult sa scadă dioptriile. Mulțumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Diferentele sunt foarte mari, de acord cu Dvs. Daca ochelarii pe care ii aveti in prezent nu va deranjeaza, va sfatuiesc sa repetati consultul oftalmologic la o alta clinica, pentru a solicita o a doua opinie.

   Numai bine,

   Răspundeți
   • Beatrice M.

    Mulțumesc frumos pentru răspuns. Voi repeta controlul cu toate ca au fost doua controale la aparatul cu căsuța și încă unul cu soluție în ochi.

    Răspundeți
 • Elena

  Bună ziua spuneti-mi vă rog daca pot sa obtin permis de conducere daca am asigmatism.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Atata vreme cat purtati ochelari de vedere sau lentile de contact pentru corectarea acestei afectiuni, nu ar trebui sa fie problema.

   Acceptul vi-l poate da doar medicul Dvs oftalmolog pe care am rugamintea sa il contactati in acest sens.

   Numai bine,

   Răspundeți
 • Ianicic D.

  Buna ziua. Am fost si eu la un control oftalmologic si acesta este rezultatul: la ochiul drept -1,5 Sf, Cyl -0,5 , Ax 160, la ochiul stang - 1,5 Sf, Cyl - 0,75, Ax 175, distanta pupilara 65, acuitate vizuală la ochiul drept 1 CD, la ochiul stang 0,8. Mi-am facut ochelarii si de cand ii port am dureri de cap, greata, ameteli mai ales cand întorc capul. Este normal sa am senzatia asta si ce pot face. Multumesc anticipat

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Aceste senzatii sunt normale la inceput, pana cand ochii Dvs se acomodeaza cu ochelarii. Daca problema persista, va recomandam sa mergeti la un alt consult pentru verificari.

   Multumim

   Răspundeți
 • Iuliana

  Buna ziua, Am o fetita de 2 ani si 6 luni , eu am astigmatism miopic compus e posibil sa mosteneasca si fata mea, daca ar avea vreo problema e normal la varsta ei sa poarte ochelari se regleaza vederea pana la varsta de 14 ai ? Multumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Din pacate, este posibil sa mosteneasca astigmatismul de la Dvs. Se recomanda sa aiba primul consult la varsta de 3 ani. Daca va fi nevoie, medicul oftamolog este cel in masura sa va spuna care sunt pasii de urmat.

   Poate acest articol va ajuta sa primiti informatii suplimentare: https://www.scapadeochelari.ro/astigmatism/

   ​Multa sanatate

   Răspundeți
   • Iuliana

    Da si fetita mea are astigmatism doar la ochiul drept celalalt e bine si trebuie sa poarte ochelari sper sa se regleze vederea . Multumesc

    Răspundeți
 • Catalin M.

  Buna ziua , am un frate care are probleme cu vederea. Am fost la o multime de doctori si toti au diferite pareri. Cand se uita cu ochii in partea stanga vede foarte putin in partea dreapta ceva umbre iar daca e lumina mai puternica vede putin mai bine. Ce ma sfatuiti sa fac ?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Din pacate, noi nu va putem oferi suport in aceasta problema. Medicul oftalmolog este singurul in masura sa puna un diagnostic.

   Multa sanatate,

   Răspundeți
 • Dana

  Buma seara!Am si eu o imtrebare am fost la medicul oftalmolog mi-a prescris ochelariO.S plan iar O.D+2,00 cyl-1,00Ax 14°problema este ca ametesc f rau pana la greata si dureri de cap si ma duc intr-o parte cu ei si mai ales cand conduc ma deranjeaza f mult cand trebuie sa intorc capul sau sa fac ine stie ce miscari .Va multumesc!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Am rugamintea sa luati legatura cu medicul Dvs oftalmolog pentru a discuta aceasta problema si, eventual, sa va faca din nou masuratorile.

   Din pacate, noi nu va putem ajuta in acest sens.Trebuie sa fiti personal la medic pentru a se verifica atat ochii cat si lentila ochelarilor.

   Numai bine,

   Răspundeți
  • Isa

   Mergeti la dr. Cucu - daca sunteti din Bucuresti sau Constanta. Am patit-o si eu cu greata, dezechilibru si dureri de cap, tot din cauza unor lentile cilindrice, acum multi ani. Am aflat apoi, la alt doctor, ca nu-mi era necesara acest tip de corectie, ci pur si simplu aveam nevoie doar de niste ochelari de aproape (cu +), pentru citit si calculator. Ochelarii - lentilele - nu se prescriu numai pe baza dioptriilor care se determina cu aparatul, ci si in functie de persoana. In cadrul consultatiei, persoana testeaza mai multe lentile si abia apoi se face prescriptia pt ochelarii potriviti.

   Răspundeți
 • Diana

  Buna ziua Am fost si eu la un consult oftalmologic si acesta este rezultatul: Os: -0.50 sf, -0.5 cyl, 25ax interpupilara 61 Od: / sf, -0.75 cyl, 175 ax Mi-am facut ochelari si simt ca imi e rau sau greata de cand i-am pus la ochi. Mentionez ca am mai purtat in fata calculatorului ochelari -0.5 la ambii ochi. Este normal sa am senzatia asta? Multumesc anticipat!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Acesta problema poate fi discutata doar cu medicul Dvs oftalmolog. Observ ca aveti un inceput de astigmatism, cilindrul este micut. Ochiul are nevoie de o perioada de acomodare pana accepta schimbarea. Daca problema va persista, luati legatura neaparat cu medicul pentru a va asigura ca totul este in ordine si ca dioptriile ochelarilor au fost create conform prescriptiei.

   ​Numai bine,

   Răspundeți
 • Marian

  Buna ziua am fost la un control la ochi si mea gasit la ochiu drept +1.00(-4,25)120° si stangul +1.25(-3.25)60° as vrea sa stiu daca se poate opera ...Multumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Raspunsul la aceasta intrebare vi-l poate oferi doar medicul oftalmolog. Din pacate, noi nu suntem in masura sa puem diagnostic si sa luam astfel de decizii.

   Multumesc

   Răspundeți
 • Barsan V.

  BUNA ZIUA AM O FETITA DE 9 ANI SI ARE DIAG.ASTIGMATISM POARTA OCHELARI DE VEDERE DE 3 ANI SI TOT ÎI TOT CRESTE DIOPTRIA DE LA PLUS 2 SF LA PLUS 2,25 SF CYL PLUS1 AX 80 OCHIUL STÎNG CE E DE FACUT

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Se intampla deseori ca dioptria sa cresca. Din pacate, nu puteti face prea multe pentru ea. Vizitati medicul oftalmolog cel putin o data pe an si asigurati-va ca poarta ochelarii de vedere sau lentilele recomandate de catre acesta.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Andrei D.

  Buna ziua, Foarte interesant articolul. Mie mi s-au prescris ochelari de +0.25 CYL la ambii ochi, cu ax 35 si 95 (fara SPH). Oare chiar am nevoie de ochelari pentru aceste valori ?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Sunt multi pacienti care au nevoie de ochelari/ lentile fara sfera/ dioptrie, doar cu cilindru si ax. Daca medicul v-a recomandat ochelari, atunci este bine sa ii urmati sfatul. Fara corectie, aceste valori pot creste.

   ​Numai bine va dorim,

   Răspundeți
 • Serban V.

  Foarte bună mia plăcut explicațiile date și comparațiile date. Eu am un Astigmatism Miopic Compus Eu am dioptria la ochiul stâng de -2,25/sferic, și 1, 50 cily-ochiul drept -1,00/sferic,și 0, 75 cily Mai cresc dioptriile? ? Întreb.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Ne bucuram ca acest articol v-a fost de ajutor. Da, se intampla ca dioptriile sa creasca in cazul Astigmatismului Miopic. De aceea, se recomanda consult oftalmologic cel putin 1 data pe an.

   ​Multa sanatate va dorim.

   Răspundeți

Următoarele 4 comentarii

*Câmpuri obligatorii

Cele mai bine vândute produse