Autentificare

Primul pas pentru noii ochelari de vedere: examenul oftalmologic

Eye exam Lentiamo
 

Simțiți că ceva nu este tocmai în regulă cu ochii în ultima perioadă? Vederea este estompată sau aveți dureri de cap? Atunci este momentul potrivit pentru un examen oftalmologic!

O examinare a ochilor la un optician vă poate spune rapid și ușor dacă aveți nevoie sau nu de ochelari. Mai mult, un medic oftalmolog poate exclude boli grave ale ochilor. Citiți aici cum se efectuează un test și cum puteți cu ușurință să comandați online ochelarii preferați
 

De ce este importantă examinarea ochilor?

Importanța examinărilor oculare anuale reprezintă mai mult decât asigurarea că vederea dvs. nu este neclară. Medicul dumneavoastră de ochi (oftalmolog) vă poate asigura că nu aveți nicio boală gravă de ochi, cum ar fi glaucomul, cataracta sau cancerul de ochi, prin efectuarea unei examinări profunde a ochilor.

În afară de asta, durerile de cap persistente și pericolele de vedere slabă în timpul condusului, pot fi prevenite printr-un test de ochi care vă va oferi, de asemenea, detaliile rețetei pentru ochelarii pe care urmează să îi cumpărați.
 

Eye Exam
Eye Exam test

Cât de des ar trebui să fac un control oftalmologic?

Acest lucru depinde parțial de vârsta dar și de starea ochilor și de istoricul bolilor din familie. Dacă aveți mai puțin de 40 de ani și nu aveți probleme cu ochii, medicul vă poate recomanda să faceți un examen ochi la fiecare 2 ani.

Dacă aveți 40 de ani sau mai mult, ar trebui să vă controlați ochii la fiecare 1–2 ani.

Dacă ați avut probleme cu ochii în trecut sau există riscul să le dezvoltați pe viitor (dacă cineva din familia dvs. le-a avut), ar trebui să vizitați un medic oftalmolog cel puțin o dată pe an.

Cum se desfășoară un examen oftalmologic?

Un examen oftalmologic implică o serie de teste pentru a-ți verifica vederea. Medicul dumneavoastră oftalmolog sau opticianul ar putea folosi o varietate de instrumente, lumina directă și vă poate cere să priviți printr-o serie de lentile. Fiecare test în cadrul unui examen oftalmologic evaluează un aspect diferit al viziunii sau sănătății ochilor.
 

Înainte de examenul oftalmologic

Înainte de începerea examinării efective, medicul oftalmolog sau opticianul trebuie să clarifice câteva lucruri. Dacă este primul examen oftalmologic, cel mai probabil vi se vor pune întrebări despre istoria viziunii. Răspunsurile dvs. îl vor ajuta să înțeleagă riscul de boli ale ochilor și alte probleme legate de vedere. Întrebările care vi se vor pune vor fi aproximativ următoarele:

Aceste întrebări vă vor pregăti pentru examinarea ochilor:

  • Ce probleme de sănătate ați avut în ultimii ani?
  • Suferiți de probleme oculare?
  • Are cineva din famile probleme cu ochii, precum degenerescența maculară, glaucomul sau dezlipiri de retină?
  • Ați avut în trecut probleme cu ochii?
  • Ați avut vreodată o intervenție chirurgicală?
  • Aveți alergii la medicamente, produse alimentare sau alte substanțe?
  • Luați medicamente?

 
Medicul dumneavoastră vă va pune mai multe întrebări înainte de examinarea ochilor
 

În timpul examenului oftalmologic

După aceea, medicul sau opticianul va continua examinarea ochilor. În cazul în care sunteți examinat de un oftalmolog, procedura implică de obicei acești pași:

  • Medicul dumneavoastră vă va măsura acuitatea vizuală pentru a vedea dacă aveți nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru a vă îmbunătăți vederea.
  • Vi se vor pune picături speciale în ochi. Apoi se măsoară presiunea oculară. Pentru a fi mai ușor pentru medicul dumneavoastră să examineze interiorul ochiului, ochii îți vor fi cel mai probabil dilatați cu ajutorul picăturilor.
  • După ce picăturile dilatante își vor face efectul, medicul dumneavoastră oftalmolog va verifica sănătatea ochilor, folosind mai multe lumini pentru a evalua partea din față și interiorul fiecărui ochi.

După examenul oftalmologic

La sfârșitul examenului oftalmologic, veți discuta rezultatul tuturor testelor cu medicul dumneavoastră, inclusiv o evaluare a vederii, riscul de a dezvolta boli oculare și acțiuni preventive pe care le puteți întreprinde pentru a vă proteja vederea. Medicul dumneavoastră vă va oferi prescripția pentru lentile. Cu această rețetă, puteți ușor să răsfoiți printre toți ochelarii și să îi comandați pe cei preferați.
 

Ce teste sunt incluse într-o examinare completă a ochilor?

Mai multe teste diferite pot fi efectuate în timpul examenului oftalmologic. Testele sunt concepute pentru a vă verifica vederea și pentru a examina aspectul și funcția tuturor părților ochilor. Unele dintre cele mai frecvente și relevante teste sunt următoarele:

Test de acuitate vizuală

 

Cel mai frecvent test de ochi este testul de acuitate vizuală. Măsoară cât de clară este vederea. În timpul testului, trebuie să identificați diferite litere ale alfabetului tipărite pe un grafic (diagramă Snellen) sau afișate pe un ecran. Caracterele se micșorează pe măsură ce vă uitați mai jos pe grafic. Fiecare ochi este testat separat. Citiți aici pentru a afla mai multe despre efectuarea acestui test de ochi.
 

 

Examen refractiv pentru ochi

 

Examenul refractiv pentru ochi este testul pe care îl folosește medicul dumneavoastră oftalmolog sau opticianul pentru a determina cu exactitate prescripția pentru ochelari. În timpul unei refracții computerizate, medicul pune în fața ochilor instrumentul numit phoropter și vă prezintă o serie de opțiuni pentru lentile. Apoi vă vor întreba care dintre cele două lentile pare mai clară. Refracția determină nivelul de hipermetropie, miopie, astigmatism și presbiopie.

 

Testul de daltonism

 

În cadrul unui examen oftalmologic cuprinzător, este efectuat un test de screening care verifică vederea dvs. de culoare pentru a exclude daltonismul. Pe lângă detectarea deficiențelor de vedere a culorii, testele de daltonism pot, de asemenea, să îi avertizeze pe medici asupra unor potențiale probleme de sănătate a ochilor care vă pot afecta vederea.

 

Test de acoperire a ochilor

 

Testul de acoperire vă spune cât de bine lucrează ochii împreună. Medicul vă va cere să priviți un obiect mic la o anumită distanță și să acoperiți și să descoperiți fiecare ochi pentru a vedea cât de mult se mișcă ochii. De asemenea, medicul dumneavoastră va verifica dacă unul dintre ochii dvs. se abate de la țintă. Aceasta este o afecțiune numită strabism. Puteți repeta testul cu o țintă apropiată.
 

 


 

Citiți mai multe

Sfaturi de stil pentru alegerea ochelarilor de soare și de vedere.