Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Cum ar trebui să fie așezeți ochelarii?

Ing. Barbora Keřková

Revizuit medical de Ing. Barbora Keřková, Manager adjunct al magazinului de optică, pe 8. 1. 2024. Scris de Lentiamo

Cuprins

Simți constant nevoia de a-ți împinge ochelarii de vedere la locul lor după ce alunecă pe nas? Poate că ți-ai format un obicei de a-i îndepărta pentru a ușura disconfortul pe parcursul zilei,  și ai descoperit semne roșii inestetice.

Pentru cea mai bună corecție a vederii și satisfacție a purtării, ochelarii ar trebui să se așeze bine, dar să fie totuși confortabili. Scopul este să uiți efectiv că îi porți!

De la podul nasului până în spatele urechilor, opticienii de la Lentiamo explică modul în care ochelarii ar trebui să se potrivească fiecărei părți a feței dumneavoastră pentru un confort optim. Urmează-ne pentru a vedea dacă ochelarii tăi sunt așezați bine.

Unde ar trebui să se așeze ochelarii pe fața ta?

fotografie a unei persoane zâmbitoare încercând ochelari la optician

Ochelarii trebuie să se potrivească întotdeauna confortabil pe podul nasului. Nu ar trebui să se frece de obraji, sprâncene sau frunte. Atunci când scuturi din cap, încrețești nasul sau strâmbi din ochi, ramele ar trebui să rămână la locul lor.

Iată cum ar trebui să se potrivească ochelarii fiecărei părți a feței tale:

Cum ar trebui să se potrivească ochelarii cu ochii tăi?

Ochelarii ar trebui să se potrivească astfel încât ochii să se așeze aproape în centrul lentilelor. Acest lucru asigură faptul că poți vedea clar, fără obstrucții inutile în vizibilitate.

Cum ar trebui să se potrivească ochelarii cu sprâncenele tale?

Ramele ochelarilor de vedere trebuie să se afle chiar sub linia sprâncenelor. În mod ideal, sprâncenele vor fi vizibile deasupra părții superioare a ramei. Dacă sprâncenele sunt complet ascunse sau dacă lentilele se extind deasupra lor, aspectul va fi puțin nefiresc.

Unde ar trebui să stea ochelarii pe nasul tău?

Ochelari potriviți corespunzător ar trebui să se așeze pe podul nasului (partea de sus). Nu se vor suci, nu se vor clătina și nu vor aluneca în jos atunci când ridici din sprâncene, strâmbi din ochi sau îți miști nasul.

Nu ar trebui să stea nici pe vârful nasului. Acest lucru îngreunează vederea clară atunci când privești drept înainte.

Cum ar trebui să se potrivească ochelarii în spatele urechilor?

Capetele brațelor din dreptul tâmplelor trebuie să se aplece ușor în jos formând un unghi de 45 de grade, chiar după urechile tale. Între 30 și 45 mm din braț ar trebui să depășească această curbură, adaptându-se ușor la conturul capului.

Brațele nu ar trebui să înceapă să se curbeze înainte de a se întâlni cu urechea. Acest lucru va cauza frecare și disconfort.

Cum ar trebui să se potrivească ochelarii cu obrajii?

Ochelarii nu ar trebui să se sprijine pe obrajii tăi, dar ci să se așeze confortabil deasupra sau în fața acestora. Dacă ramele tale se ridică atunci când vorbești, zâmbești sau mesteci, s-ar putea să fie din cauză că se sprijină pe obraji.

Cum ar trebui să se potrivească ochelarii pe cap?

Ochelarii trebuie să se potrivească sigur, dar confortabil. Frecarea în spatele urechilor, senzația de strângere, puncte de presiune, sau alunecarea de orice fel înseamnă că ar trebui să ajustezi ramele ochelarilor.  

Ramele care sunt prea strânse vor fi inconfortabile, iar cele prea largi pot fi de-a dreptul enervante.

Ce afectează așezarea ochelarilor?

fotografie a unei persoane zâmbitoare cu părul lung purtând rame de ochelari negri

Dimensiunea și greutatea ramelor

Dimensiunea și greutatea ramei pot avea un impact asupra modului în care rama se simte și rămâne la locul ei pe fața ta. Ramele care sunt prea mici pot ciupi sau pot provoca disconfort. Ramele prea mari sau realizate din materiale mai grele vor aluneca constant în jos.

În plus, ochelarii mai grei pot pune o presiune inutilă pe nas și urechi, ceea ce duce la disconfort în timpul purtării prelungite. Găsirea ochelarilor de vedere de mărimea și greutatea potrivită este esențială pentru o potrivire perfectă și confortabilă.

Sfat profesional: Materialele pentru rame, cum ar fi titanul sau aluminiul, sunt ușoare și durabile. Lentile cu indice ridicat (lentile subțiri) și lentile moderne materialele pentru lentile cum ar fi policarbonatul sunt excelente pentru a obține o potrivire generală ușoară și confortabilă.

Puntea nasului

Partea superioară a nasului și partea de mijloc a ochelarilor este denumită podul nasului. Puntea de pe nas a ochelarilor este principalul punct de contact între rame și față.O punte de nas a ochelarilor bine concepută se va adapta la conturul nasului și distribuie greutatea ochelarilor în mod egal. Acest lucru le împiedică alunecarea sau disconfortul.

O punte de nas nepotrivită sau prost ajustată poate duce la puncte de presiune, semne roșii și ajustări constante pe parcursul zilei.

Știai că? Lățimea punții nazale variază între 14 și 24 de milimetri. Cu cât numărul este  mai cu atât puntea este mai îngustă. Unele persoane pot avea punți nazale mai înalte sau mai plate decât altele. Ochelarii cu plăcuțe de nas reglabile sunt o opțiune excelentă pentru o potrivire personalizată.

Brațele din dreptul tâmplelor

Brațele ochelarilor din dreptul tâmplelor determină modul în care ochelarii se așează pe urechi. De asemenea, acestea au un impact asupra echilibrului generala ramei. Dacă sunt prea scurte, te vor strânge după urechi iar daca sunt prea lungi ochelarii vor aluneca.

Este importantă și curbura potrivită la capetele brațelor din dreptul tâmplelor. Aceasta este ceea ce determină o potrivire confortabilă și stabilă.

Alinierea ramei și poziția ochilor

Alinierea corectă a ramei asigură faptul că lentilele sunt poziționate corect în fața ochilor, optimizând vederea. 

În plus, alinierea ramei afectează estetica ochelarilor, îmbunătățind sau diminuând aspectul general.

Sfat profesional: Atunci când te gândești dacă ochelarii tăi sunt strâmbi sau nu, poți să fii atent și la modul în care se aliniază cu partea de jos a ochilor tăi. Sprâncenele și urechile sunt uneori inegale, ceea ce poate fi înșelător atunci când încerci să decizi dacă ramele tale sunt așezate corect.

Distanța pupilară (PD)

Distanța pupilară (PD) este distanța dintre pupilele. Această măsură determină unde ar trebui să fie centrul optic al lentilelor tale.O distanță pupilară (DP) corectă este o parte importantă a potrivirii și a senzației generale simțite cand purtați ochelarii de vedere.

Forma feței

Forma feței fiecăruia este diferită, cu ochii, nasul și urechile în poziții diferite pe fiecare față. Ceea ce funcționează pentru o față ar putea să nu funcționeze pentru alta.

Folosind funcția încercați virtual și ghidul cum să aflați care este forma feței  poți să îți asiguri cel mai bun aspect și senzație.

Sfat profesional: Consultă pagina cei mai buni ochelari pentru fețele cu forma feței ovală sau cei mai buni ochelari de vedere pentru fețele cu formă rotundă. Acest lucru îți poate da o idee despre cum funcționează diferite stiluri pe forme distincte ale feței.

Alte lucruri care trebuie luate în considerare

Vârsta

Ochelarii care aluneă, ciupesc sau pur și simplu nu se potrivesc bine pot provoca leziuni grave la nivelul pielii persoanelor în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, avem o pierdere a receptorilor senzoriali care permit corpului să simtă presiunea, durerea și temperatura, ceea ce face ca adulții în vârstă să fie mai puțin capabili să detecteze schimbările din mediul înconjurător și prin urmare, mai predispuși la răniri.1

Materiale ușoare și flexibile cum ar fi titanul sau metalele cu memorie ar trebui să fie prioritare.

Materiale

Știm că materialele mai grele, cum ar fi metalul și sticla, cântăresc mai mult și pot trage ochelarii în jos. Sensibilitatea pielii sau alergiile la materiale precum nichelul pot fi, de asemenea, iritante. Ramele ușoare și hipoalergenice sunt importante atât pentru potrivire, cât și pentru confort.

Nevoi diverse

Pentru unii, purtarea ochelarilor poate fi o problemă senzorială. Alții pot avea proporții faciale diferite care fac ca purtarea unor rame tradiționale să fie incomodă.

Materialele ușoare, ochelarii fără rame, bretelele pentru cap, lanțișoarele pentru ochelari, pernuțele pentru nas din silicon, și multe altele pot face ca purtarea ochelarilor să fie mai confortabilă. În plus, pernuțele de nas reglabile pot oferi o potrivire personalizată care minimizează punctele de presiune. Specialistul oftalmolog poate recomanda chiar și alte soluții specifice nevoilor individuale de vedere, cum ar fi lentilele de contact.

Dispozitive ajutătoare

Compatibilitatea cu dispozitivele de asistență, cum ar fi aparatele auditive de tip "behind-the-ear", pot prezenta provocări. Pentru a obține o potrivire confortabilă, asigurându-te în același timp că atât ochelarii, cât și protezele auditive funcționează corect, ia în considerare brațele flexibile sau metalice subțiri. Materialele ușoare pot, de asemenea, să atenueze disconfortul și presiunea, asigurând în același timp o calitate audio adecvată. 

Află ce funcționează cel mai bine pentru tine, de exemplu, potrivește-ți ochelarii înainte de a-ți pune aparatele auditive. Discută cu medicul tău și acesta te poate ajuta să găsești soluții specifice nevoilor tale. 

Caută ochelarii de vedere potriviți?

Consultă astăzi o gamă largă de opțiuni elegante.

Cumpără ochelari de vedere

Ce poate provoca purtarea necorespunzătoare a ochelarilor?

Pe lângă disconfortul general, iată un scurt rezumat a ceea ce se poate întâmpla dacă ochelarii tăi nu se potrivesc bine:

  • Alunecarea ochelarilor din cauza ramelor slăbite sau a materialelor grele
  • Rame strâmbe datorate neajustării corespunzătoare
  • Strângerea în spatele urechilor sau pe nas, ceea ce duce la disconfort
  • Erupție cutanată sau roșeață din cauza materialelor iritante sau a fricțiunii
  • Urme pe nas de la strângere și presare
  • Oboseala ochilor datorată unei prescripții medicale incorecte
  • Dureri de cap de la presarea podului nasului sau a tâmplelor

Întrebări adresate frecvent

Ochelarii ar trebui să fie strâmți sau largi? 

Ochelarii nu trebuie să fie nici prea strâmți, nici prea largi. Potrivirea ideală este strânsă, dar confortabilă, asigurându-se că ochelarii rămân la locul lor fără a provoca disconfort sau puncte de presiune. Aceștia nu ar trebui să se miște în timp ce îți miști capul sau te apleci.

Este în regulă să porți ochelari supradimensionați?

Este în regulă să porți ochelari supradimensionați, atâta timp cât lentilele se aliniază corect cu ochii tăi, ramele nu alunecă și nu te fac să te simți inconfortabil, iar ramele pot fi adaptate la prescripția ta medicală. Reține că, pe măsură ce ramele devin mai mari, acestea pot deveni și mai grele.

Cum îmi dau seama dacă ochelarii mei sunt prea mici?

Dacă ochelarii sunt prea mici, vei simți că sunt strâmți sau că exercită presiune pe urechi, tâmple, obraji sau nas. S-ar putea să observi că, atunci când te uiți în oglindă, ochii tăi nu sunt centrați în lentile, ci mai degrabă poziționați mai aproape de părțile laterale ale ramei.

Cum ar trebui să se potrivească ochelarii de soare?

Ochelarii de soare ar trebui să se potrivească confortabil, cu puntea nazală așezată bine pe nas, asigurând o potrivire confortabilă (dar nu strânsă). Ramele ar trebui să se așeze uniform pe urechi, împiedicându-le să alunece în jos sau să se simtă prea largi. Asigură-te că lentilele îți acoperă complet ochii pentru o protecție solară eficientă.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Ochelarii potriviți necorespunzător nu sunt doar enervanți, ci îți pot afecta vederea și viața de zi cu zi. Asigură-te că ochelarii tăi se potrivesc corect, te ajută să te simți confortabil și îți mențin vederea clară.

Sperăm că acest articol realizat de opticienii de la Lentiamo te va ajuta să profiți la maximum de ramele tale!


Citește mai mult

Consultă ghidul  cum să cumperi ochelari online și fă un pas mai aproape pentru a găsi soluția perfectă pentru tine..

 

Surse

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse