Autentificare

V-ați gândit vreodată să faceți un test de vedere? Faceți-l aici!

Organizația Mondială a Sănătății a scos la iveală în Octombrie 2018 numere noi cu privire la cei care au afecțiuni ale vederii. La nivel global, se estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni se confruntă cu o anumită formă de afectare a vederii. În ceea ce privește vederea la distanță, 188 milioane de persoane au o ușoară diminuare a vederii, 217 de milioane au deficiență de vedere moderată până la severă, iar 36 de milioane sunt orbi.1

Vision impairment worldwide

Acest număr foarte mare de persoane depinde de lentilele de contact sau de ochelari pentru a-și îmbunătăți acuitatea vizuală. Dar cum afli dacă ai nevoie de un astfel de ajutor vizual? Cum să îți testezi vederea?

Graficul de ochi a lui Monoyer

Graficul de ochi al lui Monoyer Pentru a vă verifica vederea , puteți folosi un test pentru ochi. Primul inventator al testului zecimal zilnic a fost Ferdinand Monoyer. Oftalmologul francez a creat în 1872 faimosul său Grafic de ochi al lui Monoyer și a furnizat o unitate de măsură pentru puterea optică a unei lentile, numită dioptrie. Fiecare rând de litere în diferite dimensiuni reprezintă o dioptrie diferită – unitatea care este încă în uz astăzi.

O dioptrie este o unitate de măsură a puterii optice a unei lentile sau a unei oglinzi curbate, care este egală cu lungimea focală reciprocă măsurată în metri (adică 1/metri). Este deci o unitate de lungime reciprocă. De exemplu, o lentilă cu dioptrie 3 aduce raze paralele de lumină pentru a focaliza la 1/3 metri. Puterea optică a ochiului uman este de 58 D.

Fapt amuzant:Monoyer a introdus și numele lui în garfic. Citiți de jos în sus, ignorând ultima linie: literele de pe partea stângă formează “Monoyer”, literele de pe partea dreaptă “Ferdinand”. Puteți vedea asta?2

Cum rămâne cu tabelul de ochi Snellen?

La scurt timp după ce Monoyer și-a publicat testul ocular, medicul olandez, Herman Snellen, a elaborat o diagramă similară, Diagrama pentru ochi a lui Snellen. Prima versiune a folosit simboluri abstracte, care au fost apoi înlocuite cu litere. Spre deosebire de modelul anterior, acesta plasează cele mai mari litere din partea de sus.3

Diagrama este formată din 10 linii de litere, începând cu litere mari de pe rândul de sus. Dimensiunea literelor scade progresiv, permițând mai multe litere pe fiecare linie ulterioară.4

Diagrama Snellen este încă utilizată astăzi pentru a măsura vederea oamenilor. În timpul testului ocular, medicul oftalmolog vă va cere să găsiți cea mai mică linie cu litere pe care o puteți vedea și vă va cere să o citiți. Dacă puteți citi ultimul rând de litere, acuitatea vizuală este foarte bună.

Faceți un test aici

Dacă doriți să aflați dacă ochii dvs. au nevoie de un ajutor vizual, ar trebui să vizitați medicul oftalmolog și să-i solicitați să determine claritatea vederii la distanță. Dacă doriți să aflați la domiciliu cât de bună este vederea dvs., puteți face cu ușurință testul Snellen înainte de a vă vizita oftalmologul.

Testarea pe care o oferim aici poate fi utilă pentru a verifica miopia, ceea ce determină o vedere încețoșată la distanță. Acest lucru este deosebit de util pentru a examina copiii pentru miopie.

Vederea la distanță, astigmatismul sau alte probleme oculare nu pot fi măsurate cu diagrama noastră. Doar o examinare completă a ochilor de către un specialist licențiat sau oftalmolog poate determina dacă ochii dumneavoastră sunt sănătoși și puteți vedea cât mai clar și mai confortabil posibil.

Regulile pentru tabelul Snellen

Pentru cea mai bună precizie, este indicat să vă ajute cineva atunci când vă testați vederea cu ajutorul tabelului Snellen Eye.

 • 1) Plasați diagrama pe un perete la aproximativ trei metri distanță.
 • 2) Acoperiți un ochi și citiți cu voce tare literele de pe grafic.
 • 3) Începeți în partea de sus și continuați spre partea de jos.
 • 4) Repetați cu celălalt ochi, apoi cu ambii ochi în același timp.
 • 5) Cel mai mic rând de litere pe care îl citiți cu precizie determină acuitatea vizuală a ochiului descoperit.

Cum să interpretați rezultatele

Rezultatele citirii graficului vor determina calitatea vederii. Rezultatele vor fi exprimate ca o fracțiune. Fracțiunile sunt afișate în partea stângă a fiecărui rând și identifică cât de bine puteți vedea.

Dacă ați putea citi în mod clar la linia a cincea, de exemplu, vederea voastră va fi exprimată ca viziune 20/40. Dacă ați putea citi clar linia a șaptea, viziunea dvs. va fi exprimată ca 20/25. Numerele sunt exprimate în “picioare”, o unitate de măsură americană. Un “picior” este de aproximativ 30 cm.

20/20: Vederea 20/20 înseamnă că vedeți aceeași linie de litere la 20 picioare/6,09 me­tri pe care oamenii cu vedere normală o văd la 20 picioare/6,09 me­tri – aceasta înseamnă că vederea dvs. este perfectă.

20/40: A 20/40 înseamnă că vedeți aceeași linie de litere la 20 picioare/6­.09 metri pe care oamenii cu vedere normală o văd la 40 picioare/12­.2 metri.

Monoyer Eye Chart

1World Health Organization 2Independent 3Express 4Very Well Health

Îți place acest articol? Distribuie-l prietenilor!

Comentarii

  Nici o întrebare

  *Câmpuri obligatorii

  Cele mai bine vândute produse