Fii vedeta festivalurilor de vară cu lentile de contact colorate. Reduceri în 👉

Autentificare

Cum se citește prescripția pentru ochelari: Află despre OD vs. OS

glasses prescription
 

Cuprins

Când vine vorba de terminologia ochelarilor, OD și OS sunt două abrevieri simple, dar importante. Poate că știai deja că se referă la ochiul drept și ochiul stâng, dar știi de ce?

Dorești să ți se explice prescripția? În acest articol, Optometristul Lentiamo Barbora Keřková definește OD și OS și alte abrevieri comune găsite pe prescriășia oftalmologică. Înțelegerea acestor termeni și a altora va face mai ușoară și mai rapidă obținerea corectă a ochelarilor de vedere și a lentilelor de contact. Urmărește-ne pentru a înțelege mai bine ce înseamnă acești termeni și pentru a afla cum îți influențează viziunea!

.

Ce înseamnă OD și OS?

OD, OS

OD înseamnă "ochiul drept", iar OS înseamnă "ochiul stâng". care sunt prescurtate de la termenii latini oculus dexter și oculus sinister. OU este o altă abreviere pe care este posibil să o fi văzut pe rețeta dumneavoastră. Aceasta provine de la termenul latin oculus uterque, care înseamnă "ambii ochi". Ai credee ca sunt din română, nu?

Deci, atunci când vedeți OD, OS sau OU pe prescripție, acestea indică pur și simplu pentru care ochi este destinată corecția.

Prescripție pentru ochelari RO

Înțelegerea unei prescripții pentru ochelari

Acum, după ce ați parcurs examenul oftalmologic, este timpul să înțelegeți toate numerele și termenii de pe prescropția pe care v-a dat-o medicul oftalmolog sau opticianul.

Sfera (SPH)

Sfera (SPH): Sfera indică cantitatea de putere a lentilelor prescrisă pentru vederea la apropiere sau depărtare. Se măsoară în dioptrii în intervale de 0,25 și utilizează (+)pentru hipermetropie și (-) pentru miopie sau ambele. Termenul de „sferă” înseamnă că, corecția pentru vederea la apropiere sau depărtare este „sferică”.

 

Sfera utilizează dioptriile ca unitate de măsură și folosește simboluri pozitive (+) pentru hipermetropie și simboluri negative (-) pentru miopie. Dacă un ochi necesită corecție pentru vederea de aproape, iar celălalt necesită corecție pentru vederea de la distanță,vor apărea ambele simboluri pe prescripție.


Cilindru (C, CYL) & Axa

CYL înseamnă "cilindru". C sau CYL pe o prescripție oftalmică indică dioptria de puterea lentilelor necesară pentru a corecta orice astigmatism. Cu cât numărul este mai mare (un număr mai îndepărtat de 0,00), cu atât este mai mare corecția astigmatismului necesară. În mod similar cu SPH, se măsoară în dioptrii, în trepte de 0,25.

"Axa" se măsoară în grade (de la 0 la 180 de grade) și se referă la poziția în care se găsește astigmatismul pe corneea ochiului. Ambii parametri CYL și Axul sunt utilizați împreună la astigmatism.

Cilindrul (CYL) & Axa: un cilindru și numărul Axei (între 0 și 180 grade) sunt necesare pentru corectarea Astigmatismului. Ambii parametri sunt utilizați împreună. Dacă nu apare nimic în aceste coloane, ânseamnă că nu este vorba despre astigmatism. În fața numărului din coloana pentru cilindru poate fi plasat un semn minus (pentru corectarea astigmatismului miopic) sau un semn plus (pentru astigmatism hipermetropic)

 


Adiția (ADD)

ADD înseamnă "adiție". ADD se referă la dioptria adaugată necesară pentru o prescripție de lentile multifocale sau progresive, utilizate cel mai frecvent pentru a corecta presbiopia. Este întotdeauna un număr pozitiv (+) și se măsoară în trepte de 0,25 dioptrii.

ADD este de obicei același pentru ochiul drept și pentru cel stâng. În cazul anumitor produse, adăugarea poate fi diferită. Alături de ADD este posibil să apară abrevierea D (ochiul dominant) sau N (ochiul non-dominant)).


Prisma & Baza

"Prisma" este folosită pentru strabism (probleme de aliniere a ochilor) sau pentru vederea dublă. În cazul ochelarilor, prisma curbează lumina astfel încât aceasta să cadă corect pe retina fiecărui ochi.

"Baza" este cea mai groasă margine a prismei. Aceasta indică locul în care trebuie poziționată prisma pentru a redirecționa corect lumina. BI, BO, BU sau BD pot fi folosite pentru a indica dacă baza trebuie să fie "înăuntru" sau "afară", sau "în sus" sau "în jos".


Distanța & acuitatea vizuală

Acuitatea vizuală se referă la abilitatea de a vedea și discerne detalii ale obiectelor la o anumită distanță, adesea măsurată folosind ceea ce se numește graficul Snellen. Rezultatele sunt înregistrate sub forma unei fracțiuni. De exemplu, 6/12 înseamnă că o persoană poate vedea clar un obiect la 6 metri ceea ce o persoană cu o vedere normală poate vedea la 12 metri. Acuitatea la distanță este, de asemenea, adesea înregistrată ca zecimală. De exemplu, 6/7,5 ar fi afișată ca 0,8. 

Acuitatea de aproape este abilitatea de a vedea și discerne detalii ale obiectelor de aproape, măsurată de obicei cu ajutorul unui material de citit ținut la o distanță standard de citire.

Ambele sunt importante pentru evaluarea vederii și pot fi afectate de diverși factori, inclusiv erorile de refracție (cum ar fi miopia sau hipermetropia), modificările legate de vârstă ale ochiului (cum ar fi presbiopia) și bolile sau afecțiunile oculare..


Distanța pupilară (PD)

DP înseamnă "distanță pupilară". Aceasta este pur și simplu distanța dintre centrele pupilelor. Se măsoară în milimetri și determină poziționarea corectă pentru lentilele de ochelari. Este rapid și ușor să-ți măsuri distanța pupilară chiar și singur,dacă este necesar!


Plano(PL)

PL înseamnă "plano" sau lentile fără corecție. Folosit pentru prescripțiile pentru ochelari, PL înseamnă doar că un ochi sau o lentilă nu necesită putere de focalizare pentru vederea de departe sau de aproape.

Alte caracteristici ale ochelarilor cu dioptrii

Pentru mulți purtători de ochelari, prescropția va arăta probabil ca cea descrisă mai sus. Cu toate acestea, specialistul oftalmolog poate adăuga câteva caracteristici speciale pentru a asigura cea mai bună corecție a vederii adaptată nevoilor individuale.

 • Tratament AR : Straturile anti-reflexie (AR) ale lentilelor permit ca mai multă lumină să treacă prin lentile, în loc să ricoșeze în ele. Această lumină care ricoșează creează reflexii nedorite care îngreunează vizualizarea ochilor cuiva în fotografii sau în apelurile video online. Straturile AR sunt, de asemenea, concepute pentru a reduce oboseala ochilor și pentru a crește acuitatea vizuală.
 • Protecție UV: Protecție UV adaugată lentilele ajută la prevenirea deteriorării ochilor de către razele UV ale soarelui.
 • Lentile cu tranziție: Lentilele de tip tranziție sunt dotate cu o tehnologie care ajustează nuanța ochelarilor în funcție de iluminare. În lumina soarelui, ochelarii devenind ochelari de soare!
 • Lentile de blocare a luminii albastre: Aceste lentile au un strat unic care protejează ochii de lumina artificială, reflectând lumina albastră emisă de dispozitivele digitale.
 • SV: VU înseamnă "viziune unică". O lentilă monofocală corectează vederea pentru o singură distanță (de aproape sau de departe) în cadrul lentilei unice.
 • MTF: MTF înseamnă "multifocal". Lentilele multifocale înglobează mai mult de o prescripție în cadrul unei singure lentile (de exemplu, atât pentru aproape, cât și pentru distanță).
 • BF: BF înseamnă "bifocal". Lentilele bifocale au două prescripții separate într-o singură lentilă. Una pentru depărtare (în partea de sus a lentilei) și una pentru vederea de aproape (în partea de jos a lentilei). Adesea, puteți vedea o linie vizibilă care separă cele două prescripții.

Alte informații ce pot apărea pe prescripție : Numele pacientului, data eliberării rețetei, data de expirare a rețetei (dacă este cazul), numele medicului, numărul de contact și semnătura.

Abrevieri comune cu cele ale prescripției lentilelor de contact

Există unele abrevieri pe o prescripție pentru lentile de contact care nu sunt prezente pe o prescriăție pentru ochelari. Acest lucru înseamnă că specialistul oftalmolog va trebui să vă furnizeze o prescripție cu detalii suplimentare, cum ar fi dimensiunea și curbura lentilelor, înainte de a putea achiziționa lentile de contact. Aceste măsurători asigură o potrivire corectă și o vedere clară. Recomandările privind materialul lentilelor sunt adesea adăugate și pentru confort și siguranță în utilizare.

În timp ce ambele conțin valorile necesare pentru a corecta miopia, hipermetropia și astigmatismul (dacă este necesar), prescripțiile pentru lentilele de contact vor include, de asemenea, următoarele:

RC/BC

RC înseamnă "raza de curbură", care indică cât de plată sau rotunjită trebuie să fie curbura lentilelor de contact pentru confort și stabilitate.

DIA

DIA înseamnă "diametru" și se referă la lățimea lentilelor de contact. Se măsoară în milimetri.

Știai că? Specialistul oftalmolog poate recomanda, de asemenea, o anumită marcă, material sau tip de lentile. Acest lucru ar putea fi sub forma unei note scrise de mână pe prescripția dvs..

Este prescripția mea pentru ochelari rea/puternică ?

În termeni generali, o persoană cu o prescripție "rea" sau puternică are nevoie de o corecție de dioptrii mai mare (pentru SPH, CiL sau ADD). Cei cu prescripții mai ușoare au nevoie, în general, de o corecție mai mică.

O dioptrie de 0,00 înseamnă că nu este necesară nicio corecție pentru a vedea clar. Cu cât o valoare este mai departe de zero, cu atât mai "puternică" este o prescripție. Aceasta înseamnă că +2,50 este mai "rău" decât +0,50, de exemplu.

 

valorile dioptriilor pentru miopie și hipermetropie

 

În ceea ce privește acuitatea vizuală, the Organizația Mondială a Sănătății folosește patru repere pentru a clasifica gravitatea deficienței de vedere, de la ușoară la orbire:

 • Ușoară – acuitate vizuală mai slabă decât 6/12 până la 6/18
 • Moderată – acuitate vizuală mai slabă decât 6/18 până la 6/60
 • Severă – acuitate vizuală mai slabă decât 6/60 până la 3/60
 • Orbire – acuitate vizuală mai mică de 3/60

În timp ce corecțiile de dioptrii și acuitatea vizuală sunt factori importanți în determinarea puterii unei prescripții, acestea nu sunt singurele considerente. Diferite țări stabilesc criterii specifice pentru orbirea legală, care este o denumire dată persoanelor a căror deficiență vizuală atinge un anumit nivel.

Potrivit unui studiu din 2016 publicat de American Academy of Ophthalmology, se estimează că numărul persoanelor afectate de miopie (miopie) va crește de la 1,4 miliarde la 5 miliarde până în 2050, afectând aproximativ jumătate din populația lumii. Și se așteaptă ca aceste cifre să crească.

Cum pot achiziționa ochelari cu dioptrii online?

Cumpărarea de ochelari online este mai ușoară decât ați putea crede. La Lentiamo, puteți selecta ramele preferate și adăuga detaliile prescripției într-unul din cele trei moduri:

 1. Încărcă prescripția
 2. Introdu valorile manual
 3. Convertește valorile din prescripția pentru lentile de contact

Poți utiliza funcția de oglindă virtuală pentru a vedea cum vi se potrivesc multe tipuri de ochelari. Trebuie doar să cauți simbolul Probează virtual la mii de rame de ochelari de vedere sau de soare!

Gata să găsești perechea perfectă?

Răsfoiește o selecție largă a celor mai recente modele de ochelari de la toate mărcile preferate.

Cumpără ochelari

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Acum că știi că OD și OS se referă la ochiul drept și ochiul stâng, poți înțelege mai bine prescripțiile tale de ochelari și pe cele de lentile de contact. Sperăm că această prezentare generală a terminologiei oftalmologice și a abrevierilor te-a ajutat să înveți cum să-ți citești prescripția și îți permite să găsești cu ușurință următoarea pereche de ochelari sau lentile de contact.

Citește mai mult

Sfaturi de stil pentru alegerea ochelarilor de soare și de vedere.