Retailer European 17 țări din Europa

Autentificare

Totul despre prescripția pentru ochelari

glasses prescription
 

Vă întrebați cum să interpretați pescripția cu exactitate?

Acum, după ce ați parcurs examenul oftalmologic, este timpul să înțelegeți toate numerele și termenii de pe rețeta pe care v-a dat-o medicul oftalmolog sau opticianul.

Probabil doriți să știți ce ochelari și care lentile sunt cele potrivite pentru dvs. De asemenea, s-ar putea să vă întrebați ce fel de deficiențe vizuale aveți. Poate fi miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie, dar care este deficiența vizuală care se aplică de fapt ochilor tăi? Citiți ghidul nostru, aflați totul despre rețetele pentru ochelari din România și comandați-vă cu ușurință ochelarii de vedere.
 

Ce trebuie să știu dinainte?

În primul rând, ar trebui să știți cele mai comune afecțiuni vizuale:

 • Miopia – vederea încețoșată la distanță
 • Hipermetropia – vederea devine încețoșată când privești obiectele apropiate și îndepărtate, în funcție de dioptrii și acomodarea mușchilor ochiului tău
 • Presbiopia – descrie pierderea capacității de concentrare aproape, care apare de obicei odată cu vârsta
 • Astigmatismul – focalizează lumina în mai multe locuri pe retină, vederea este încețoșată

Toate acestea sunt erori de refracție, ceea ce înseamnă că ochii au probleme cu focalizarea corectă a luminii. Rețeta dumneavoastră pentru aceste afecțiuni se măsoară în unități numite dioptrii. Dioptriile reprezintă cantitatea de corecție de care aveți nevoie pentru a vă normaliza vederea. Cu cât miopia (sau hipermetropia) este mai severă, cu atât este mai mare numărul de dioptrii.
 

Prescripție pentru ochelari RO

Cum interpretez prescripția pentru ochelari?

Să începem cu unele dintre cele mai frecvente întrebări despre prescripțiile pentru ochelari.

Prescripția dvs. de ochelari poate include următorii termeni: Sferă/Dioptrie (SPH), Cilindru (CYL), Axă, Prismă, Rază, Adiție (ADD), Vederea la distanță și Vederea la apropiere. Acești parametri reprezintă:

 • Drept(OD) & Stâng (OS): Prescripția dvs. conține cuvintele „ochiul drept” și „ochiul stâng” sau prescurtarea „OD“ and „OS“, care reprezintă „oculus dexter” și „oculus sinister”. Ele indică diferența în parametrii ochiului drept și stâng.
 • Sfera (SPH): Sfera indică cantitatea de putere a lentilelor prescrisă pentru vederea la apropiere sau depărtare. Se măsoară în dioptrii și utilizează (+)pentru hipermetropie și (-) pentru miopie. Termenul de „sferă” înseamnă că, corecția pentru vederea la apropiere sau depărtare este „sferică”.
 • Cilindrul (CYL) & Axa: un cilindru și numărul Axei (între 0 și 180 grade) sunt necesare pentru corectarea Astigmatismului. Ambii parametri sunt utilizați împreună. Dacă nu apare nimic în aceste coloane, aveți un ușor astigmatism sau deloc. În fața numărului din coloana pentru cilindru poate fi plasat un semn minus (pentru corectarea astigmatismului miopic) sau un semn plus (pentru astigmatism hipermetropic).
 • Prisma & Baza: Corecția prismei este folosită la ochelari, pentru persoanele care suferă de strabism sau vedere dublă. Prisma deviază lumina astfel încât să cadă corect pe retina fiecărui ochi. Creierul își face apoi munca obișnuită prin contopirea celor două imagini retiniene într-o singură imagine clară. Direcția prismei este indicată prin notarea poziției relative a bazei sale (cea mai groasă margine).
 • Citirea Addiției (ADD): Addiția conține informațiile necesare în cazul în care este necesară o corecție a vederii la apropiere. Puterea suplimentară de mărire este aplicată părții inferioare a lentilelor multifocale pentru a corecta presbiopia. Cifra care apare în această secțiune a prescripției este întotdeauna un „plus“ , de mărire, chiar dacă nu este precedată de semnul plus. Este la fel pentru ambii ochi. „D” reprezintă ochiul dominant și „N” pentru ochiul non-dominant.
 • Acuitatea vizuală la distanță & apropiere: În timpul unui examen oftalmologic, numărul 6/6 se bazează pe faptul că stai la o distanță de 6 metri în fața unei diagrame oculară Snellen sau Tumbling în timpul unui test de ochi pentru a-ți verifica acuitatea vizuală. Acest număr este considerat a fi viziunea standard cu 100% acuitate vizuală.
 
valorile dioptriilor pentru miopie și hipermetropie
Notă: Sfera, puterea cilindrului și puterea adiției apar întotdeauna în dioptrii. Acestea sunt în formă zecimală și, în general, sunt scrise cu sferturi de dioptrii (-1,0 dpt). Valorile axei sunt numere întregi de la 1 la 180 și semnifică doar o locație meridională, nu o putere. Atunci când dioptriile prismei sunt indicate în formă zecimală, de obicei apare o singură cifră după virgulă (de exemplu, 0,5).

 

Ce caracteristici speciale pot avea ochelarii mei?

 

Probabil că rețeta dvs. va arăta ca cea descrisă mai sus. Cu toate acestea, oftalmologul sau opticianul poate adăuga câteva caracteristici speciale. Acestea ar fi:

 • Distanța pupilară (DP): În plus față de parametrii generali, rețetele pentru ochelari pot necesita o distanță interpupilară (DP). DP este distanța dintre centrul unui ochi (punctul negru central al ochiului) și centrul celuilalt ochi. Se măsoară în milimetri.
 • Designul lentilei: Acest lucru indică necesitatea dvs., detaliind designul și funcția lentilei (monofocală, bifocală, progresivă). Ocazional, veți vedea inscripționat un anumit brand de lentile progresive sau monofocale. Dacă aveți întrebări cu privire la rețeta dumneavoastră, vă rugăm să nu ezitați să contactați serviciul nostru pentru clienți la 0800 400 156 sau prin e-mail la info@lentiamo.ro.
 • Acoperire anti-reflexie: Acoperirea AR crește claritatea și concentrarea, permițând să intre mai multă lumină și reducând reflecția.
 • Protecția UV: Protecția UV din lentilele tale împiedică ochii să fie deteriorați de razele UV ale soarelui.
 • Lentile fotocromatice: Lentilele de tranziție sunt echipate cu o tehnologie care ajustează culoarea ochelarilor la lumină. La soare, ochelarii tăi de vedere devin ochelari de soare!
 • Ochelari anti lumină albastră: Aceste lentile speciale au un înveliș unic care vă protejează ochii de lumina artificială, prin reflectarea luminii albastre provenite de la dispozitivele digitale.

 

Recomandările noastre de ochelari pentru tine

Ce sunt lentilele progresive, bifocale și pentru o singură afecțiune a vederii?

 • Lentilele progresive combină trei prescripții într-o singură pereche de ochelari. Acest lucru vă permite să efectuați activități apropiate (de exemplu, citirea unei cărți), activități la distanță mijlocie (de exemplu, să verificați un site web pe computer) sau vederea la distanță (de exemplu, condusul), fără a fi nevoie să vă schimbați ochelarii. Uneori sunt numite lentile multifocale . Lentilele progresive sunt o actualizare a lentilelor bifocale și trifocale.
 • Lentilele bifocale sunt ochelari cu două puteri optice distincte. Lentilele bifocale sunt prescrise în mod obișnuit persoanelor cu presbiopie care necesită, de asemenea, o corecție pentru miopie, hipermetropie și/sau astigmatism.
 • Lentilele monofocale sunt cele mai frecvent prescrise lentile. Acest tip de lentilă prezintă un singur câmp vizual, adică o singură putere pe întreaga lentilă, pentru corectarea miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului. Lentilele monofocale sunt de asemenea utilizate pentru ochelarii de citit.

 

 

Citiți mai multe

Sfaturi de stil pentru alegerea ochelarilor de soare și de vedere.