Autentificare

Permeabilitatea oxigenului – Întrebări frecvente

Ați adormit cu lentile de contact la ochi după o zi grea? V-ați mutat vreodată data înlocuirii înapoi câteva zile presupunând că „o zi sau două în plus nu va fi mare lucru“? Poate că nimic nu s-a întâmplat prima dată, poate că ochii dvs. au suferit o mică iritație. Aceasta se datorează insuficienței de oxigen. Cu cât mai des se întâmplă acest lucru, cu atât mai mare riscul.

De ce este oxigenul atât de important pentru cornee?

Corneea este o parte a corpului care respiră oxigen atmosferic iar lipsa acestuia cauzează deteriorare treptată. Una dintre consecințele grave poate fi edemul cornean sau o creștere a striurilor și chisturilor. O manifestare vizibilă de hipoxie a corneei sunt vasele de sânge mici (așa-numita neovascularizare).

Cum este măsurată permeabilitatea oxigenului la lentilele de contact? Se modifică odată cu timpul purtării?

Pentru măsurarea permeabilității unei lentile de contact cu dioptria –3.00, de exemplu, permeabilitatea este măsurată în unități Dk / t, caz în care „Dk“ înseamnă permeabilitatea iar „t“ semnifică grosimea. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult oxigen pătrunde prin lentilă; cel puțin după prima aplicare. Cu cât lentila este folosită mai mult, cu atât mai mult acumulează proteine și grăsimi iar acestea tind să blocheze porii ce transferă oxigen la nivelul corneei. În cele din urmă, permeabilitatea oxigenului atinge niveluri critice iar ochii încep să fie „sufocați“. Deaceea este esențial să lipiți sticke-rul cu perioadele de înlocuire – lentilele de contact lunare ar trebui să fie înlocuite lunar, bi-săptămânalele la fiecare două săptămâni, etc.

Cum pot afla ce permeabilitate au lentilele mele de contact?

În descrierea detaliată a lentilelor de contact în e-shop, vă rugăm să faceți clic pe „parametri“. De exemplu, valoarea de permeabilitate a lentilelor zilnice Biofinity este de 160 Dk / t. Acest lucru le face printre cele mai permeabile lentile de pe piață, potrivite pentru folosirea continuă.

Există o valoare optimă pentru permeabilitatea oxigenului?

Permeabilitatea este împărțită în patru trepte:

  • Sub 20 Dk/t – nivel scăzut – aceste lentile nu se mai fabrică.
  • 21 – 49 Dk/t – nivel mediu – o valoare adesea legată de lentilele zilnice, acolo unde nu mai este cazul acumulărilor de depozite.
  • 50 – 99 Dk/t – nivel ridicat – valoarea standard pentru lentilele moi de pe market.
  • Peste 100 Dk/t – nivel foarte ridicat – lentilele de contact a căror permeabilitate trece de 100, potrivite purtării continuu.

Aveți întrebări? Vă rugăm să folosiți secțiunea de comentarii. Vom fi fericiți să răspundem întrebărilor dumneavoastră.

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse