Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Vedere dublă (Diplopia): Cauze și tratament

Lucie Macháčková

Revizuit medical de Lucie Macháčková, Managerul magazinului de optică Brno Optics, pe 22. 8. 2023. Scris de Lentiamo

Cuprins

Ai văzut vreodată două imagini atunci când știi că ar trebui să fie doar una? Diplopia, cunoscută sub numele de vedere dublă, face în așa fel încât creierul să perceapă în duplicat imaginea unui singur obiect. Poate fi o neplăcere temporară sau un indicator al unei afecțiuni grave. Știind ce este și când trebuie solicitată asistența medicală, te poate menține în siguranță și sănătos.

Opticienii Lentiamo definesc această afecțiune, explică variațiile sale și enumeră posibilele cauze, aici. Să aruncăm o privire!

Ce este vederea dublă?

Vederea dublă este o afecțiune în care o persoană vede două imagini ale unui singur obiect. Aceste imagini pot apărea una lângă alta, una peste alta sau sub un unghi. Poate fi rezultatul unor factori temporari sau a diferitelor cauze subiacente, cum ar fi probleme cu mușchii care controlează mișcarea ochilor, leziuni nervoase sau probleme ale corneei, cristalinului sau retinei.

Aceasta poate provoca disconfort, confuzie și dificultăți în activitățile zilnice, cum ar fi cititul, condusul și mersul pe jos. Este esențial să solicitați asistență medicală dacă aveți experiența de a vedea imagini duplicate, deoarece poate fi un semn al unei probleme grave de sănătate, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o boală.

Cum arată vederea dublă?

Vederea dublă face ca un singur obiect să apară ca două imagini care stau alături, deasupra sau dedesubt, sau în diagonală unul față de celălalt. În general, imaginile se suprapun și rareori sunt complet separate. Imaginea secundară este de obicei neclară sau mai slabă decât imaginea "principală".

Tipuri de vedere dublă

Există două tipuri principale de vedere dublă: monoculară și binoculară. Diaplopia monoculară determină dublarea laterală a unei imagini. Diplopia binoculară se prezintă de obicei în trei moduri: pe orizontală, verticală sau oblică.

Vedere dublă monoculară

Diplopia monoculară este atunci când două imagini apar doar  într-un ochi. Aceasta este cauzată de o problemă a ochiului, cum ar fi cataracta, astigmatismul sau sindromul ochiului uscat. Prescripțiile necorespunzătoare pentru ochelari pot duce, de asemenea, la acest tip.

monocular double vision

Vederea dublă monoculară

 

În cazul diplopiei monoculare, s-ar putea să observi că imaginea principală apare mai clară decât imaginea secundară, mai neclară. Acest lucru este uneori denumit "imagine fantomă"."

Simptomele de încețoșare sunt de obicei limitate la un singur ochi.

Vedere dublă binoculară

Frecvent, oamenii se confruntă cu diplopia binoculară și văd două imagini atunci când ambii ochi sunt deschiși. Deoarece afectează ambii ochi, înseamnă de obicei că ochii nu lucrează împreună în mod corespunzător. Acest tip se rezolvă de la sine atunci când oricare dintre ochi este închis. Poate apărea din cauza unei varietăți de afecțiuni, cum ar fi strabismul (când ochii nu se aliniază în aceeași direcție) sau poate fi datorat unor leziuni nervoase.

Vederea dublă binoculară se manifestă, de obicei, în trei moduri diferite: orizontal, vertical sau oblic, așa cum este ilustrat mai jos.

horizontal double vision

Vederea dublă orizontală

 

Diplopia orizontală este atunci când o persoană vede două imagini una lângă alta, una dintre ele apărând la stânga sau la dreapta celeilalte.

Ambele imagini pot apărea neclare în cazul diplopiei binoculare orizontale.

vertical double vision

Vedere dublă verticală

 

Diaplopia verticală este atunci când o persoană vede două imagini suprapuse una peste alta. O imagine apare deasupra sau dedesubtul celeilalte.

oblique double vision

Vedere dublă oblică

 

Diaplopia oblică este atunci când o a doua imagine va apărea în diagonală, sau în unghi, față de cealaltă. Acest tip este mai puțin frecvent decât cea orizontală și verticală dar totuși apare.

Vedere dublă temporară

Diplopia temporară este atunci când o persoană are experiența de a vedea dublu pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei, durează doar câteva minute. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi stresul, oboseala sau chiar consumul de alcool.

Vederea dublă care apare și dispare poate fi cauzată de o problemă permanentă. Problemele corneei sau ale cristalinului, migrenele, efectele secundare ale medicamentelor, bolile și ochii nealiniați pot duce la acest tip de problemă de vedere care apare din când în când.

.

Deși, în general, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, imaginile duplicate temporare pot fi un simptom al unei afecțiuni sau al unui eveniment medical mai grav. Apariția bruscă a problemelor de vedere nu trebuie niciodată ignorată. Solicită asistență medicală imediată pentru modificări bruște ale vederii pentru a exclude probleme de sănătate care pot pune viața în pericol.

Care sunt cauzele vederii duble?

În conformitate cu Stanford Health Care, o serie de afecțiuni pot provoca vederea dublă. Probleme ale corneei sau ale cristalinului, probleme musculare sau nervoase care controlează funcția și mișcarea ochilor sau probleme la nivelul creierului pot duce la diplopie. Unele cauze pot fi minore, cum ar fi astigmatismul, sau pot pune în pericol viața, cum ar fi un anevrism sau un accident vascular cerebral.1

Problema poate fi temporară, tratabilă sau poate fi cauzată de o problemă mai gravă, care stă la bază. Factorii de mediu pot induce dublarea imaginilor în momente diferite, de asemenea. Diferite părți ale ochiului și ale structurilor înconjurătoare pot fi, de asemenea, de vină. În plus, problemele de sănătate sau bolile în curs de desfășurare pot provoca probleme temporare sau continue.

Cauze temporare

Cauzele temporare ale imaginilor duble sunt adesea legate de factorii de stil de viață sau de stimuli din mediul înconjurător, cum ar fi consumul de alcool sau de droguri, oboseala sau suprasolicitarea ochilor. Aceste cauze se rezolvă de obicei de la sine odată ce factorul cauzal este abordat. Tensiunea arterială scăzută sau ridicarea prea rapidă în picioare ar putea afecta pentru scurt timp vederea la unele persoane.

Cauze tratabile

Cauzele tratabile ale apariției imaginilor duble implică de obicei erori de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Sindromul ochiului uscat, slăbiciunea sau nealinierea mușchilor oculari, cataracta sau anomaliile corneei pot provoca, de asemenea, modificări ale vederii.

Dacă suferi de migrene, este posibil să observi tulburări vizuale, inclusiv imagini dublate în timpul unei migrene. Aceste cauze pot fi adesea tratate prin metode neinvazive, cum ar fi lentilele de corecție, exercițiile pentru ochi sau medicamente.

Cauze secundare

Problemele subiacente legate de mușchi, nervi sau creier pot afecta funcțiile și mișcările ochiului, ceea ce duce la imagini duble. Aceste cauze pot fi grave și pot fi legate de diabet, hipertensiune arterială, tulburări tiroidiene, infecții, tulburări autoimune sau afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, accident vascular cerebral sau o tumoare cerebrală.

Alte boli cunoscute ca fiind cauza imaginilor duplicate includ boala Graves, miastenia gravis și sindromul Guillain-Barre.2

 

Simptomele vederii duble

  • Vederea a două imagini ale unui obiect
  • Dureri de cap
  • Pleoapa lăsate
  • Ochii dezaliniați, "rătăcitori" sau încrucișați
  • Greață sau amețeli
  • Dureri oculare

Când trebuie solicitată asistența medicală?

Solicită asistență medicală imediată dacă te confrunți cu viziune dublă bruscă sau dacă aceasta este însoțită de orice confuzie, vorbire greoaie, durere, amețeală sau slăbiciune. Vederea dublă poate semnala o problemă medicală acută cum ar fi un anevrism sau un accident vascular cerebral.

Consultă-te cu un specialist oftalmolog dacă întâmpini probleme de vedere recurente care au ca rezultat imagini duplicate. Notați când și cât timp persistă pentru a ajuta specialistul dumneavoastră să determine cauza acesteia.

Diagnostic de vedere dublă

Un oftalmolog va efectua de obicei un examen oftalmologic amănunțit pentru a diagnostica cauza vederii duble. Examenul poate include un test de acuitate vizuală, măsurători de aliniere a ochilor, un examen cu lampă cu fantă pentru a evalua partea din față a ochiului și un examen cu dilatare a ochilor pentru a verifica partea din spate a ochiului.

Ei pot efectua, de asemenea, teste suplimentare, cum ar fi un test de acoperire sau un test de prismă, pentru a evalua gradul și cauza. Aceștia vă pot îndruma către un alt medic în funcție de cauza care stă la bază sau dacă suspectează că este necesară o evaluare medicală urgentă.

Deși diplopia afectează vederea, este posibil ca un oftalmolog să nu fie specialistul care să o trateze. Dacă suspectezi că un medicament prescris, de exemplu, a dus la problemele tale de vedere, cel mai bun punct de contact este probabil specialistul în sănătate care ți l-a prescris.

Verificați dacă ai vedere dublă

Diplopia poate determina efectuarea unor ajustări vizuale în încercarea de a alinia imaginile din câmpul vizual.

Dacă cineva suferă de vedere dublă, ar putea să:

  • închidă sau să acopere un ochi.
  • își încline sau să își întoarcă capul în diferite unghiuri.
  • strână continuu din ochi sau își îngustează ochii.
standard vision

Vederea standard

Pentru referință, vederea dublă poate fi comparată pur și simplu cu o imagine standard.

O persoană care nu are probleme de vedere ar vedea o singură imagine clară, precum cea din imagine.

Cum se tratează vederea dublă?

În funcție de cauză, aceasta poate fi tratată cu lentile de contact sau prin purtarea ochelarilor. Exercițiile simple pentru ochi sau un plasture pentru ochi pot fi, de asemenea, folosite ca tratament.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală la ochi pentru corecție. Specialistul dumneavoastră oftalmolog va stabili cea mai bună cale de acțiune în funcție de cauză.

Este vederea dublă gravă ?

Imaginile duble nu sunt de obicei grave și pot fi tratate. Cu toate acestea, ele pot indica, de asemenea, o preocupare mai imediată. Este important să fie consultat un oftalmolog dacă imaginile duplicat apar intermitent.

Prevenirea vederii duble

Capacitatea de a preveni dublarea imaginilor depinde de cauză. În multe cazuri, aceasta poate fi prevenită în mod eficient prin metode neinvazive, cum ar fi exercițiile pentru ochi sau ochelarii corectivi. Cu o îngrijire și un management adecvat, poate fi adesea abordată cu succes.

Efectuarea regulată a unor examene oftalmologice este o măsură preventivă importantă pentru a te asigura că și ochii tăi rămân sănătoși.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Acest tip de modificare a vederii poate fi alarmant. Ține cont de faptul că nu este întotdeauna o problemă gravă.   Însă doar o evaluare a unui specialist poate determina cu exactitate cauza.

Nu uita să contactezi imediat un medic în cazul unei vederi duble bruște sau al oricărei alte modificări bruște a vederii. Sperăm că aceste informații sunt utile pentru a te ajuta să înțelegi diferitele tipuri de diplopie și cauzele acestora.

Citește mai mult

Explorează și alte subiecte legate de diplopie.


Surse

1. Stanford Health Care, Causes of Double Vision
2. Review of Optometry, Top Causes of Double Vision

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse