Puteți comanda și la telefon: 0800 400 156

Octombrie este luna sănătății ochilor la Lentiamo. Aflați de la experții noștri cum să vă îngrijiți cel mai bine ochii și beneficiați de reducerile noastre săptămânale!

Autentificare

6 sfaturi împotriva ochilor obosiți

Vojtěch Brtinský

Revizuit medical de Vojtěch Brtinský, Optometrist, pe 11. 2. 2020
Scris de Leonie Bauer

Cum poți găsi alinare împotriva ochilor obosiți?

Ochii obosiți și încordarea oculară sunt probleme care afectează multe persoane în zilele noastre. Mare parte dintre noi trebuie să petrecem multe ore pe zi, privind ecranele digitale la locul de muncă, fără nicio protecție împotriva luminozității ecranului, iar acest lucru poate fi foarte dăunător pentru ochii noștri.

Ochii obosiți și încordarea oculară pot duce la dureri de cap care persistă chair după plecarea de la birou. Încordarea poate provoca, de asemenea, o senzație de furnicături în retină și poate duce chiar la spasme faciale. Un alt simptom este sindromul privitului la calculator. Toate aceste simptome sunt rezultatul oboselii cauzate de privirea ecranelor digitale timp de câteva ore la rând.

Din fericire, există modalități de a combate acest fenomen. În acest articol vă vom explica cum!

Care sunt cauzele ochii obosiți?

Încordarea ochilor este cauzată de mai mulți factori legați de modul în care funcționează un ecran digital.

 • Luminozitatea:

  Imaginați-vă că trebuie să priviți un bec timp de câteva ore, multe zile la rând. Acest lucru este similar cu atunci când trebuie să petreceți multe ore în fața unui computer în fiecare zi. 

 • Lumina albastră:

  Lumina albastră este universal considerată ca fiind foarte dăunătoare. Poate duce la degenerarea maculară legată de vârstă. Uneori, dacă vă întoarceți brusc capul, vedeți puncte negre în fața ochilor: acest efect este destul de similar cu degenerarea maculară, cunoscută și sub denumirea de AMD, care este o boală vizuală cauzată de lumina albastră. Persoanele care suferă de degenerare maculară legată de vârstă, de obicei, văd un punct negru în centrul câmpului vizual. Această pată neagră crește pe măsură ce viziunea se degenerează până la punctul în care se blochează, în cele din urmă, partea centrală a câmpului vizual. Pentru a bloca lumina albastră, asigurați-vă că purtați ochelari pentru calculator, de fiecare data când vă aflați în fața computerului.


 • Concentrarea:

  Oboseala ochilor nu este cauzată cu adevărat de ecranul în sine, ci de privirea lui. Este firesc să simțiți încordare a ochilor la sfârșitul unei zile aglomerate. Este posibil să aveți aceeași senzație după câteva ore de condus. Acesta este motivul pentru care ar trebui să aveți pauze regulate în timpul unui drum lung – ȘI la serviciu. 

 • Lumina intermitentă: Lumina intermitentă este de obicei generată de navigarea pe Internet. Trecerea de la culoarea albă a unui document text la nuanțele adesea mai întunecate sau colorate ale unui site de internet creează un contrast care poate provoca o încordare în ochii tăi.

causes of tired eyes

Cum poți lupta împotriva oboselii ochilor?

Cum poate fi contracarată problema ochilor obosiți? Iti recomandam: Poartă ochelari de protecție pentru calculator, așa cum este descris mai sus. Acest tip de ochelari blochează lumina albastră dăunătoare emisă de computere, tablete și smartphone-uri, astfel încât undele albastre să nu poată ajunge la ochi. Acest lucru împiedică oboseala și uscarea ochilor după o zi lungă în fața ecranului. Ochelarii cu filtru blue light vă pot îmbunătăți, de asemenea, somnul, pot reduce durerile de cap și chiar ajuta împotriva dezvoltării miopiei.

Recomandările noastre pentru ochelarii de protecție pentru calculator:


Citiți mai multe despre ochelari cu filtru blue light ai brandului urban Meller.

Primii pași împotriva ochilor obosiți

Dar cum putem reduce CU ADEVĂRAT sindromul ochilor obosiți și încordarea oculară? În zilele noastre, este dificil să eviți toate ecranele digitale…

 • Există două moduri de a lupta cu lumina albastră: vă rugăm să vă asigurați că purtați ochelari. În plus, puteți accesa setările computerului pentru a activa ceea ce se numește afișaj de noapte. Modul de noapte schimbă culoarea ecranului într-o nuanță ușor portocalie, filtrând multă lumină albastră.
 • Iluminarea ecranului trebuie redusă, mai ales când sunteți într-o cameră întunecată. Puteți reduce luminozitatea ecranului și atunci când ecranul este lovit de o sursă de lumină și, prin urmare, nu are nevoie de lumină proprie atât de puternică.
 • Nu puteți face nimic mai bun împotriva problemelor de concentrare decât să faceți pauze scurte în mod regulat în timpul zilei de lucru. Vă rugăm să vă asigurați că în timpul pauzelor faceți altceva decât să vă uitați la ecranul PC-ului sau la mobil. De exemplu, puteți privi pe fereastră.

Dacă suferiți în mod regulat de ochi obosiți și de încordare a ochilor, vă sfătuim să utilizați picături pentru ochi, pentru a elimina încordarea oculară.

Încă nu sunteți mulțumiți? Încercați aceste 6 sfaturi împotriva ochilor obosiți și a încordării ochilor!

 1. Felii de castravete:

  O metodă clasică și aprobată este răcirea pleoapelor cu felii de castravete. Luați un castravete proaspăt de la frigider, tăiați două felii subțiri și așezați-le pe pleoape. Lăsați feliile de castravete să se înmoaie aproximativ 10 minute. Castravetele are un efect de răcire, dar și de umezire și tocmai de asta au nevoie ochii obosiți.


 2. Pliculețe de ceai:

  Dacă nu aveți la îndemână un castravete proaspăt, puteți folosi pliculețe de ceai. Mușețelul este o alegere excelentă. Peparați câteva căni de ceai și apoi lăsați pliculețețe să se răcească în frigider. Apoi, așezați-le pe pleoapele închise timp de zece minute.


 3. Linguri reci:

  De asemenea, vă puteți trata ochii obosiți și iritați cu linguri reci. Puneți două linguri la frigider timp de o jumătate de oră. Metalul rece va face ca vasele umflate să se contracte. Dar niciodată nu puneți lingurile în congelator! Pielea sensibilă din jurul ochilor s-ar putea arde.


 4. Masajul ochilor:

  Și un masaj poate calma. Bateți ușor și cu atenție zona ochilor cu vârful degetelor. Puteți utiliza, de asemenea, o cremă de noapte sau gel. Pielea din jurul ochilor este foarte subțire și sensibilă, de aceea este important să masați cu atenție.


 5. Yoga pentru ochi:

  Rezultate excelente pot fi obținute și cu yoga pentru ochi. Dacă faceți câteva exerciții în fiecare zi, veți întări musculatura fină a ochilor.


 6. Picături pentru ochi:

  Picăturile pentru ochi pot fi utilizate pentru tratamentul ochilor obosiți și iritați. Deoarece ochii obosiți nu produc suficient lichid lacrimogen, picăturile pentru ochi pot fi liniștitoare. Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli, vă rugăm să urmați instrucțiunile sau să consultați medicul oftalmolog în prealabil.


Aveți alte sfaturi care ar putea fi utile? Scrieți-le în comentarii!Îți place acest articol? Distribuie-l prietenilor!

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

 • Nico

  Buna ziua! Nu sunt studii relevante care sa arate ca lumina albastra ne dauneaza ochii, chiar in UK au fost amendate firme pentru misleading advertising (in legatura cu acest subiect). Pana acum, nu au fost prezentate dovezi clinice care sa sustina efectul benefic al ochelarilor cu filtru pentru lumina albastra. Pentru moment, nu este decat o pseudostiinta care profita de pe urma oamenilor care petrec mult timp in fața unui computer. Academia Americana de Oftalmologie spune ca nu ai nevoie de aceasta protectie si nici nu recomanda. Ceea ce face rau ochilor este faptul ca stam foarte mult timp in fata monitoarelor, fara pauza ceea ce ne face sa clipim mai putin si corneea sa se usuce si sa se irite. Cineva care sta mult in fata unui monitor, pana la ore tarzii, nu o sa fie ajutat de aceste lentile. Ceea ce se poate face, este sa avem regula de 20-20-20. Dupa 20 de minute de stat in fata unui monitor, sa se faca o pauza de 20 de secunde, uitandu-te la un punct indepartat, pentru a relaxa ochiul.

  Răspundeți
  • Cristiana
   Lentiamo.ro

   Buna Nico,


   Iti multumim pentru opinie. Pentru un raspuns detaliat, am solicitat ajutorul
   optometristului nostru care m-a informat ca nu există încă studii care să
   confirme 100% ca ochelarii BlueLight vor ajuta impotriva obosealii ochilor
   atunci când lucrăm cu ecranele digitale. Acesti ochelari funcționează pe
   același principiu în care foliile transparente se lipesc pe ecranul unui
   computer sau pe un monitor flicker-free.


   Utilizarea computerelor, telefoanelor mobile și tabletelor este asociată cu
   anumite dezavantaje, în principal dezechilibrul în spectrul de culoare al
   luminii emise de catre ecran. Este clar dominat de componenta albastră, care
   are un efect vizibil asupra corpului uman. Tratamentul de suprafață BlueLight
   blochează radiațiile de la 280 la 420 nm. (culoare albastră 380–500nm
   aprox.), adică absoarbe și o parte din lumina vizibilă, care este în
   intervalul de la aprox. 380 – 780 nm. Lumina albastră promovează
   activitatea și suprimă eficient nivelurile hormonale, care suprimă somnul.
   Prea multă lumină albastră = somn insuficient. Acesti ochelari ameliorează
   senzația de uscăciune a ochilor, ameliorează iritațiile și durerile de cap,
   elimină radiațiile UV, accentueaza detaliile și îmbunătățesc
   contrastul.


   Din acest punct de vedere, ochelarii BlueLight reprezinta un avantaj. Cea
   de-a doua parte o reprezintă bolile oculare, precum cataracta, DMA, pterygium,
   pinguecula etc., care sunt susținute de radiațiile UV și sporesc riscul.
   Până în prezent, nu am folosit computerele suficient de mult pentru a crea un
   studiu care să confirme eficacitatea ochelarilor. Desigur, regula 20–20–20
   este de asemenea eficientă, dar nu poate ajuta pe toată lumea și violá –
   ochelari BlueLight: )


   De asemenea, nu toți medicii sunt de acord întotdeauna intru totul asupra
   unui rapuns clar. Așa cum unii resping chirurgia laser pentru ochi, alții nu
   sunt de acord cu efectul ochelarilor bluelight…


   Toate cele bune


   Răspundeți
 • Sergiu

  Doamna iarăși sunt eu și vin cu o întrebare,poate asta sa duca la orbire?

  Răspundeți
  • Cristiana
   Lentiamo.ro

   Buna ziua,


   Nu putem avea un raspuns la aceasta intrebare fara un consult medical. Daca
   disconfortul este foarte puternic, programati-va la un consult cat mai curand.
   Cauzele pot fi multiple si este indicat sa fie tratate in faza incipienta.


   Multa sanatate


   Răspundeți
 • Sergiu

  Noaptea cînd mă culc,ochiul sting,închis,emana o lumina,nu pot explica,însă e foarte inconfortabil.Mă irita și mă cam sperii,va rog ajutați mă

  Răspundeți
  • Cristiana
   Lentiamo.ro

   Buna ziua,


   Puteti incerca metodele mentionate in articolul de mai sus pentru relaxare.
   Daca problema persista este nevoie sa mergeti un consult oftalmologic. Doar in
   acest fel se poate afla cauza exacta si remedia printr-un eventual tratament
   medicamentos.


   Multa sanatate


   Răspundeți

*Câmpuri obligatorii

Cele mai bine vândute produse