Luna sănătății oculare: Accesați cadourile și ofertele noastre săptămânale! *Clic aici*

Autentificare

Cât de tare îi afectează pe copii timpul petrecut in fața ecranelor digitale

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 5. 10. 2020. Scris de Lentiamo

Era digitală și pandemia actuală de coronavirus ne obligă pe noi și copiii noștri să petrecem tot mai mult timp în fața computerului. Acest lucru ne rănește ochii mai mult decât am fi putut crede.

Oftalmologii ne avertizează că perioadele lungi de timp petrecute în fața laptopului, tabletei sau smartphone-ului provoacă oboseală și uscare a ochilor, dureri de cap, vedere încețoșată și chiar miopia.

De ce se întâmplă asta și ce puteți face în mod activ dvs. și copiii dvs. în acest sens, Lentiamo vă arată în următorul blog. 

Consecințele învățământului on-line, în vremuri de COVID-19

Milioane de copii au început învățământul online în anul școlar trecut și mulți încă o fac și anul acesta. Și, deși unele școli s-au redeschis, profesorii și părinții trebuie să se aștepte la o abandonare bruscă și la o revenire la învățământul online și la școala acasă.

Chiar și acum, medicii pot spune că privirea ecranelor laptopurilor și tabletelor are un efect neplăcut asupra ochilor copiilor și tinerilor. Având în vedere necesitatea învățământul online, în fața computerului, profesioniștii din domeniul ochilor se așteaptă la o creștere a afecțiunilor vizuale.

Cuvântul cheie este Astenopia. Aceasta este o consecință foarte frecventă a utilizării excesive a ecranelor și apare atât la copii, cât și la adulți. Simptomele sunt pleoapele îngreunate, ochii obosiți și roșii sau înlăcrimați, disconfort, amețeli și dureri de cap. Astenopia este cunoscută în mod obișnuit ca „suprasolicitarea digitală” sau Sindromul privitului la calculator.

Review of Ophthalmology a rezumat diferite studii în iulie 2020 și a descris următoarea observație:

Într-un studiu al copiilor școlari cu vârste între 11 și 17 ani, 18 la sută au avut probleme cu ochii la sfârșitul zilei, după ce au studiat la calculator. Astenopia este cauzată de o varietate de factori, inclusiv un dezechilibru al mușchilor oculari, deficite de acomodare (focalizare slabă a ochilor), ametropie necorectată și iluminare incorectă.

Timpul lung în fața ecranului poate provoca miopie la copii?

 
Care sunt cauzele miopiei la copii?
 

Din păcate, trebuie să răspundem la această întrebare cu un da. Creșterea utilizării de către copii a dispozitivelor electronice, merge mână în mână cu o tendință îngrijorătoare: creșterea miopiei la copii.

Mulți cercetători sunt de acord că razele de lumină emise de către ecrane accelerează îmbătrânirea ochilor, alungind ochii. Acest lucru poate provoca miopie într-un stadiu incipient al vieții . Deoarece acest fenomen a crescut atât de dramatic în ultimii ani, mulți oameni de știință vorbesc despre o nouă boală răspândită: miopia.

Un articol științific, Corelații clinice asupra miopiei asociate cu lumina ecranului, a demonstrat că utilizarea prelungită a unui dispozitiv digital și timpul de citire pot duce la schimbări temporare cu deficiențe de vedere-miopie. În plus, privirea constantă a unui obiect din apropiere și lipsa luminii naturale din activitățile în aer liber au fost asociate cu rate mai mari de miopie timpurie.

Este important să știți: timpul petrecut în aer liber reduce această probabilitate. S-a documentat clar că petrecerea timpului în aer liber minimizează progresia miopiei.

 

Cum să luptăm împotriva ochilor obosiți și astenopiei?

Ieșirea și petrecerea timpului în natură este un sfat bun. Experții recomandă, de asemenea, copiilor și adulților să ia din când în când o pauză din fața ecranelor pentru a se proteja de stresul vizual digital și de ochii obosiți. Urmați acești pași și veți observa cum ochii voștri și cei ai copiilor se vor simți mai puțin stresați în timp.

  • Atunci când copilul este în fața calculatorului, ar trebui să se privească un obiect din afara ecranului la fiecare 20 de minute
  • Obiectul ar trebui să fie la aproximativ 6 metri distanță
  • Pe durata pauzei, copilul trebuie să clipească de câteva ori
  • Pauza ar trebui să dureze aproximativ 20 de secunde

Acest exercițiu ar trebui să relaxeze în scurt timp ochii dumneavoastră și ai copilului. Mai sunt câteva lucruri cărora trebuie să le acordați atenție, cum ar fi poziția, distanța până la calculator și setările ecranului, așa cum este descris mai jos.

Ochelari de protecție pentru calculator împotriva ochilor obosiți și a somnului prost

Ceea ce puteți face atât dvs. și copiii pentru a vă proteja de razele ecranelor digitale este să purtați ochelari de protecție calculator. Aceștia blochează razele scurte, albastre care altfel ne-ar lovi ochii și retina toată ziua. Purtarea acestor ochelari poate preveni durerile de cap și ochii obosiți și poate îmbunătăți somnul, mai ales atunci când sunt utilizați seara. Aflați mai multe despre ochelarii de protecție pentru calculator de pe Lentiamo.

Recomandările noastre de ochelari protecție calculator:

 

În cele din urmă, asigurați-vă o ergonomie bună atunci când lucrați

Ergonomia și optimizarea locului de muncă sunt la fel de importante ca și odihnirea ochilor. Iată câteva recomandări pentru adoptarea unei posturi și a unor obiceiuri mai bune:

  • Asigurați-vă că aveți laptopul de la o distanță de aproximativ 45 până la 60 cm. În mod ideal, monitorul ar trebui să fie plasat la nivelul ochilor. Tabletele trebuie ținute la o lungime de braț.
  • Pentru a reduce strălucirea, poziționați toate sursele de lumină în spatele copilului dvs. și nu în spatele ecranului computerului.
  • Reglați luminozitatea și contrastul ecranului pentru a-l face confortabil pentru copilul dumneavoastră.
  • Nu utilizați dispozitivele în aer liber sau în încăperi puternic iluminate; strălucirea de pe ecran poate provoca oboseala ochilor.
  • Evitați studiul în camere întunecate. Dacă pupila se mărește din cauza întunericului, luminozitatea ecranului poate provoca disconfort.
  • Sfatul nostru cel mai important: evitați toate dispozitivele cu 30 până la 60 de minute înainte de culcare. Lumina albastră poate perturba somnul. Activați „modul de noapte” sau un mod similar pentru copii și adolescenți pentru a reduce efectele luminii albastre.

Surse:

1. Review of Opthhalmology, https://www.reviewofophthalmology.com/…e-of-covid19
2. Science Daily, https://www.sciencedaily.com/…06162718.htm
3. iovs, Investigative ophthamology and visual science, https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?…
4. Clinical correlations, https://www.clinicalcorrelations.org/…gital-world/

 

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse