Cele mai bune lentile de contact pentru ochii uscați în 2024
Cuprins
- Se pot purta lentile de contact dacă ochii sunt uscați?
- Cum am ales cele mai bune lentile de contact pentru ochii uscați
- Care sunt cele mai bune lentile de contact pentru ochii uscați?
- Ce tip de lentile de contact este cea mai bună pentru ochii uscați?
- Simptomele ochilor uscați
- Care sunt cauzele ochilor uscați?
- Cum sunt tratați ochii uscați?
- Citește mai mult
De la sindromul de ochi uscat (DED) la ochii uscați din cauza lentilelor de contact (CLIDE) și episoade ocazionale de uscăciune oculară din motive de mediu, în zilele noastre, milioane de purtători de lentile de contact suferă sau au suferit de uscăciune oculară.
Cu ajutorul medicilor noștri opticieni, în acest articol vom examina mai îndeaproape acest subiect. Vom discuta despre simptomele comune ale ochilor uscați, vom oferi o selecție de produse adecvate de lentile de contact și câteva sfaturi pentru a atenua această problemă.
Se pot purta lentile de contact dacă ochii sunt uscați?
Chiar dacă ai ochii uscați, poți purta în continuare lentile de contact. Lentilele de contact moi, în special, sunt adesea sugerate în locul lentilelor de contact dure pentru cei care au această problemă. Optometriștii recomandă, desigur, să nu se poarte lentile de contact în mod prelungit atunci când ochiul se află într-o fază acută de uscăciune, este iritat, mâncărime sau roșu.
În aceste momente, se recomandă întotdeauna să se odihnească și să se reoxigeneze ochii. Acest lucru poate fi realizat prin alternarea utilizării ochelarilor și a lentilelor pentru a preveni disconfortul tipic al ochiului uscat.
Sfaturi pentru purtătorii de lentile de contact care au ochii uscați
- Aplică picături pentru ochi potrivite pentru lentilele de contact
- Lasă ochii să se odihnească purtând ochelari din când în când
- Fă pauze în timpul lucrului, mai ales când lucrezi la calculator
- Treceți la lentile zilnice de unică folosință realizate din silicon de hidrogel
- Bea mai multă apă în timpul zilei
- Alege alimente bogate în omega-3
Cum am ales cele mai bune lentile de contact pentru ochii uscați
Am cercetat numeroase studii științifice în acest sens, ne-am consultat cu optometriștii noștri experți, am luat în considerare recenziile și experiențele clienților noștri fideli. În selecția pe care o veți găsi mai jos, vă prezentăm câteva modele de lentile de contact care pot fi potrivite pentru persoanele care suferă de ochi uscat.
Care sunt cele mai bune lentile de contact pentru ochii uscați?
Lentilele foarte respirabile și bine lubrifiate sunt adesea cea mai bună alegere pentru purtătorii care suferă de sindromul ochiului uscat. Acesta este motivul pentru care optometriștii noștri de la Lentiamo recomandă lentile din silicon de hidrogel pentru ochii uscați.
Cele mai bune lentile de contact pentru ochii uscați potrivit experților noștri:
- Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe
- Air Optix Plus Hydraglyde
- Bausch + Lomb ULTRA
- Bausch + Lomb ULTRA One Day
- Biofinity
- Biotrue ONEday
- DAILIES Total 1
- Precision 1
- TOTAL 30
- 1-DAY Acuvue Moist
Iată o listă mai detaliată a diferitelor tipuri de lentile de contact potrivite ochiilor uscați.
Cele mai bune lentile de contact zilnice, de unică folosință pentru ochii uscați
Cele mai bune lentile de contact lunare pentru ochii uscați
Cele mai bune lentile de contact torice (pentru astigmatism) pentru ochii uscați
Cele mai bune lentile de contact multifocale pentru ochii uscați
Ce tip de lentile de contact este cel mai bun pentru ochii uscați?
Lentilele realizate din silicon de hidrogel sunt cele mai respirabile dintre lentilele de contact moi și sunt adesea prescrise purtătorilor care suferă de sindromul ochiului uscat. O bună permeabilitate a oxigenului este un factor esențial pentru promovarea sănătății ochilor și prevenirea uscăciunii. Lentilele de contact, oricât de subțiri și hidratate ar fi, reduc fluxul de oxigen către cornee și pot cauza uscăciune, prin urmare, alegerea unor lentile cu o transmisibilitate ridicată a oxigenului poate duce la ochi mai sănătoși și mai puțin uscați.
Lentilele cu cel mai mare conținut de apă nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru persoanele care suferă de ochi uscat. De-a lungul zilei, materialele pentru lentile foarte hidrofile cu un conținut ridicat de apă vor avea tendința de a absorbi apa direct din ochi, ceea ce duce la o eventuală stare de uscăciune. Rehidratarea lentilelor, chiar și în timpul purtării lor, este totuși posibilă cu ajutorul unor picături pentru ochi specifice lentilelor de contact.
Lentilele de hidrogel clasice sunt, în general, mai bogate în apă, în timp ce lentilele mai moderne din silicon de hidrogelau au procente mai mici de apă, dar permit trecerea a mai mult oxigen către cornee. Există, de asemenea, lentile de contact - realizate fie din hidrogel, fie din hidrogel de silicon - care sunt îmbogățite cu acid hialuronic și au fost concepute cu gândul la persoanele care suferă de sindromul de ochi uscat.
Recomandarea noastră: Pentru a afla dacă lentilele cu hidrogel sau cele din silicon de hidrogel sunt mai potrivite pentru tine: consultă un optometrist care te poate sfătui și te poate lăsa să testezi lentile realizate din diferite materiale.
Sunt lentilele zilnice mai bune pentru ochii uscați decât cele lunare?
În conformitate cu mulți specialiști oculari, lentile zilnice pot fi o alegere mai înțeleaptă pentru cei care suferă de sindromul ochiului uscaț. Spre deosebire de lentilele lunare, lentilele de contact de unică folosință zilnice sunt mai puțin predispuse la acumularea de depozite de proteine și, în general, mai puțin predispuse la acumularea acestora, deoarece sunt aruncate în fiecare noapte. În plus, lentilele zilnice nu se simt la fel de grele pe ochi, deoarece sunt destinate unei singure utilizări. Ele nu trebuie să fie la fel de durabile ca lentilele lunare.
Aruncarea lentilelor după fiecare utilizare înseamnă, de asemenea, un risc mai mic de contaminare și de greșeli legate de întreținere. În plus, acestea reprezintă o alegere excelentă pentru purtarea intermitentă. Oftalmologii, de fapt, recomandă adesea ca pacienții lor cu ochi uscați să evite purtarea zilnică a lentilelor de contact.
Simptomele ochilor uscați
Cele mai frecvente simptome ale ochilor uscați sunt:
- O senzație de usturime, arsură sau zgârietură la nivelul ochilor
- Mucus fibros în sau în jurul ochilor
- Sensibilitatea la lumină
- Roșeața ochilor
- O senzație de a avea ceva în ochi
- Dificultatea de a purta lentile de contact
- Dificultatea de a conduce pe timp de noapte
- Ochi apoși, care reprezintă răspunsul organismului la iritarea ochilor uscați
- Vedere încețoșată sau oboseală oculară
Care sunt cauzele ochilor uscați?
Sindromul ohilor uscați poate fi cauzat de mai mulți factori. Uneori există o cauză principală, alteori este o combinație de mai mulți factori. În general, cauzele care stau la bază pot fi identificate de către oftalmolog prin intermediul unui examen oftalmologic și o analiză a filmului lacrimal.
Diagnosticul și gestionarea adecvată a simptomelor vor ajuta la reducerea disconfortului și la îmbunătățirea calității vederii, a calității vieții.
Câteva dintre cele mai frecvente cauze ale ochilor uscați includ:
- Frecventarea constantă a mediilor uscate și prăfuite
- Expunerea la vânt și la razele UV
- Obiceiuri nesănătoase (cum ar fi fumatul, alimentația deficitară, deshidratarea, etc.)
- Alergeni sau poluare în aer
- Îmbătrânirea
- Purtarea unei rețete greșite
- Probleme legate de conductele lacrimale
- Utilizarea incorectă sau prelungită a lentilelor de contact
- Boli (cum ar fi afecțiuni legate de hormoni, diabet, blefarită și altele))
- Rezultate postoperatorii adverse după chirurgia refractivă cu laser
- Utilizarea prelungită a anumitor medicamente
Cauzează lentilele de contact sindromul ochilor uscați?
Purtarea incorectă a lentilelor de contact - fie din cauza unei prescripții greșite, a unei curățări și îngrijiri necorespunzătoare sau a unei utilizări dincolo de perioada de înlocuire - poate provoca uscăciunea ochilor. În unele cazuri, schimbarea tipului de lentile de contact sau începerea purtării mai conștiente a acestora poate fi suficientă pentru a preveni ochii uscați. În alte cazuri, este posibil ca lentilele de contact să nu fie singurul factor declanșator. Factorii de mediu, stilul de viață sau problemele medicale pot fi, de asemenea, legate de ochii uscați.
Pentru a afla mai multe, programează o vizită la oftalmologul tău.
Cum sunt tratați ochii uscați?
Gelurile oftalmice și picăturile oftalmologice cu proprietăți lubrifiante sau hidratante pot ajuta la ameliorarea ochilor uscați. Uneori, pentru a scăpa de ochii uscați, este necesar să să ne schimbăm stilul de viață, să urmăm instrucțiuni specifice sau să luăm prescripții de la specialiști. Compresele de mușețel, aplicate pe pleoape timp de câteva minute, pot ajuta și ele în cazurile ușoare, deoarece au un efect calmant și favorizează producția de lacrimi.
În cazul ochilor uscați din cauza unei boli cronice, de exemplu, nu este întotdeauna posibilă vindecarea definitivă a acestora, dar este totuși posibilă ameliorarea simptomelor.
Picăturile oculare hidratante, cunoscute și sub denumirea de "lacrimi artificiale", sunt disponibile cu formulări specifice pentru purtătorii de lentile de contact. Există mai multe tipuri de lacrimi artificiale pe piață – unele cu componente lipidice care pot ajuta pacienții care au probleme cu ochii uscați din cauza evaporării (e.g., Funcția insuficientă a glandei Meibomian). Acest tip nu poate fi folosit în timp ce se poartă lentile de contact.
Pentru a alege tipul potrivit de lacrimi artificiale, este necesar consultarea specialistul oftalmolog pentru un screening detaliat.
Citește mai mult
Cele mai bune lentile de contact zilnice
Cele mai bune lentile de contact multifocale
Cele mai bune lentile torice pentru astigmatism