Autentificare

Cât de des ar trebui să faceți un control oftalmologic? Am întrebat experții.

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 18. 10. 2020. Scris de Lentiamo

Cât de des ar trebui să fac un examen oftalmologic? O întrebare bună pentru toți cei care poartă ochelari de vedere sau lentile de contact și cei care suferă de vedere încețoșată, dureri de cap sau alte probleme legate de ochi. Deoarece un test ocular nu numai că vă poate determina dioptriile, dar poate detecta și boli oculare grave.

Este suficient un test la doi ani sau ar trebui să fie mai degrabă o dată pe an sau mai mult și care sunt factorii care joacă un rol important în această decizie?

Editorii noștri au întrebat optometriștii și medicii oculari Lentiamo pentru a determina cât de des ar trebui să vă verificați ochii. Citiți mai departe!

Deci, cât de des ar trebui să faceți un control oftalmologic?

Cât de des faceți un control oftalmologic depinde de diverși factori. În primul rând, depinde de câți ani aveți și, prin urmare, de vârsta ochilor. Oamenii de știință spun că ochii se dezvoltă repede după naștere. De aceea, ochii bebelușilor sunt testați în mod obișnuit după ce se nasc și 6 luni mai târziu.

Ochii tinerilor nu trebuie examinați la fel de des, deoarece ochii noștri încetează să se dezvolte la vârsta de 20 până la 21 de ani.

Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, ochii noștri continuă să se schimbe, mai ales după vârsta de 40 de ani. În această perioadă, ochii noștri încep să-și piardă capacitatea de concentrare. Această condiție este cunoscută sub numele de presbiopie, iar unii oameni suferă de o mai mare pierdere a capacitații de concentrare decât alții.

Teste oculare în funcție de vârstă

Optometristii și oftalmologii noștri recomandă:

 • Dacă aveți mai puțin de 40 de ani, ar trebui să aveți un control ocular la fiecare 2 ani, indiferent dacă aveți sau nu o deficiență de vedere precum miopia sau hipermetropia.
 • dacă aveți 40 de ani sau mai mult, ar trebui să mergeți la un control o dată pe an.
 • Copiii ar trebui să aibă anual un control oftalmologic.

Vă interesează care este procedura și ce teste sunt incluse? Citiți ghidul nostru de examinare a ochilor sau răsfoiți ghidul complet pentru ochelari.

 
Cât de des ar trebui să faceți un control oftalmologic
 

Testele oculare în funcție de condițiile preexistente

Un alt factor important în determinarea frecvenței testelor oculare este dacă aveți afecțiuni medicale, precum diabetul sau glaucomul. Acestea se pot referi fie la tine, fie la cineva din familia ta.

Oftalmologii noștri recomandă:

 • Dacă ați avut probleme oculare sau boli în trecut
 • dacă există riscul de a dezvolta o boală oftamologică
 • sau dacă cineva din familia ta are o afecțiune

ar trebui să faceți un test cel puțin o dată pe an.

 

Oftamologii de la Lentiamo vă recomandă cu tărie să vă verificați în mod regulat ochii și vederea. Un test ocular nu numai că determină dacă dioptriile pe care le aveați sunt încă suficiente, dar poate ajuta și la detectarea bolilor oculare grave care ar putea fi cauza vederii încețoșate.

Cât costă un control oftalmologic?

Prețurile pot varia de la o clinică la alta însă, de multe ori, dacă aveți trimitere de la medic poate fi gratuit. Nu uitați că, atunci când lucrați la calculator, angajatorul are obligația să achite contravaloarea controlului.

Cu prescripția pe care o veți primi de la optician, puteți încerca cu ușurință ochelarii preferați de pe Lentiamo.ro și îi puteți avea livrați gratuit acasă! Bucurați-vă de navigare și nu ezitați să contactați serviciul nostru pentru clienți la 0800 400 156 sau info@lentiamo.ro


 

Surse:

1. The Guardian, https://www.theguardian.com/…ave-eye-test
2. Royal National Institute of Blind People, https://www.rnib.org.uk/…20report.pdf
3. Association of Optometrists, https://www.aop.org.uk/
4. Healthline, https://www.healthline.com/…ur-eyes-grow#…

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

  Nici o întrebare

  *Câmpuri obligatorii

  Cele mai bine vândute produse