Autentificare

4 motive pentru care purtarea ochelarilor de soare este mai importantă decât credeți

Jakub Odcházel

Revizuit medical de Jakub Odcházel, Optician Șef, pe 24. 4. 2020
Scris de Leonie Bauer

Purtarea ochelarilor de soare devine din ce în ce mai populară. Pe bună dreptate. Ochelarii de soare, în numeroasele culori, forme și materiale subliniază caracterul nostru și ne ajută să ne îmbunătățim personalitatea. Așa că au devenit unul dintre accesoriile noastre preferate.

Dar factorul de stil al ochelarilor de soare nu este singurul lor beneficiu. În primul rând, ochelarii de soare au un foarte important rol de protecție împotriva razelor UV periculoase.

Ne protejează ochii de boli oculare grave și oferă cea mai bună protecție împotriva razelor solare dăunătoare. Pentru adulți și copii, atât vara cât și iarna!

Aflați care sunt caracteristicile ochelarilor de soare care ne protejează ochii și de ce ochelarii de soare de brand sunt mai scumpi dar oferă și o mai bună protecție.

1. Lumina soarelui poate provoca boli grave ale ochilor.

După cum spune și numele, purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja de soare și de radiațiile sale UV. La fel cum pielea noastră trebuie protejată de soarele excesiv prin utilizarea cremei de protecție solară și îmbrăcăminte lungă, ochii noștri trebuie, de asemenea, protejați. Acest lucru se datorează faptului că radiațiile solare au consecințe fatale pentru corneea și retina noastră.

Dacă prea multă lumină solară nefiltrată ajunge la ochii noștri, în special la o vârstă fragedă, se pot dezvolta boli grave, care pot duce la orbire completă sau chiar cancer.

Notă: O lentilă adult poate absorbi lumina UV într-o anumită măsură, astfel încât să nu poată pătrunde în interiorul ochiului.

Ochii copiilor, însă, sunt deosebit de vulnerabili: în primii ani de viață, 90% din UVA și peste 50% din razele UVB ajung la retină, iar între 10 și 13 ani 60%, respectiv 25%. Abia la vârsta cuprinsă între 18 și 20 de ani, razele UV pot fi filtrate de lentilă. Citiți blogul nostru 7 Motive pentru care copiii trebuie să poarte ochelari de soare.
Efectele dăunătoare ale razelor UV asupra ochilor

Iată o imagine de ansamblu asupra celor mai frecvente boli oculare cauzate de lumina soarelui

Cataracta


Cataracta este opacifierea cristalinului natural al ochiului. Este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la persoanele de peste 40 de ani și este, de asemenea, principala cauză a orbirii din întreaga lume. În plus, odată cu vârsta, factorii de risc ai cataractei includ radiațiile ultraviolete. Pentru a preveni cataracta, trebuie să purtați ochelari de soare care blochează 100% din razele UV ale soarelui. Cu toate acestea, prevenirea completă a cataractei prin ochelari de soare nu este garantată, deoarece boala poate fi declanșată și de factori fiziologici, alții decât expunerea la soare.

Degenerarea maculei


Degenerarea maculară se produce atunci când mica porțiune centrală a retinei tale, numită maculă, se uzează. Retina este țesutul nervos sensibil la lumina din spatele ochiului. De obicei, nu provoacă orbire, dar poate cauza probleme de vedere grave. Câteva studii de renume au sugerat faptul că expunerea la soare poate fi un factor de risc pentru degenerarea maculară și că sensibilitatea pielii la lumina solară și culoarea irisului joacă un rol central în determinarea degenerescenței maculare.

Cancerul de ochi


Majoritatea melanomelor afectează pielea, dar unele se dezvoltă în alte părți ale corpului, inclusiv în ochi. Cancerul de ochi (melanom ocular) se dezvoltă în celulele producătoare de pigmenți care dau culoare ochilor. Expunerea la lumina UV poate crește riscul de melanom în conjunctivă. Acest melanom apare la suprafața ochiului.

Ce ochelari de soare te protejează de boli grave cauzate de soare?

Nu toți ochelarii de soare sunt la fel de eficienți. Indiferent dacă sunt vintage, ieftini, scumpi sau polarizați, pot sau nu să își îndeplinească rolul de a ne proteja ochii.

Cele mai mulți ochelari de soare de astăzi au protecție UV încorporată în lentilă, mai degrabă decât acoperită peste ea, iar cele mai renumite branduri listează protecția UV pe eticheta lor. Căutați o etichetă care să spună “100% protecție împotriva UVA și UVB” sau “100% protecție împotriva UV 400.”

2. Strălucirea zăpezii, nisipul și vântul provoacă o iritare dureroasă a ochiului

Deși cei mai mulți dintre noi credem că ochelarii de soare protejează doar împotriva soarelui, ei oferă, de asemenea, un scut împotriva numeroși alți factori de risc.

Zăpada


La fel cum ochelarii de soare ne protejează împotriva radiațiilor UV ale soarelui, ei ne ajută și împotriva radiațiilor UV și a luminii reflectate de zăpadă.

Zăpada reflectă 80% din razele UV de la soare și poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de orbirea zăpezilor, situație în care strălucirea soarelui arde efectiv corneea.
Dacă schiați, faceți snowboarding sau drumeții pe zăpadă (în orice moment al anului), vă rugăm să purtați ochelari de soare. Asigurați-vă că vă acoperă și vă protejează partea de jos a ochilor, din cauza naturii reflectorizante a zăpezii.

Nisipul


Nisipul poate provoca, de asemenea, iritații severe și murdărirea ochiului. Prin urmare, purtați întotdeauna ochelari de soare atunci când stați pe plajă sau jucați volei. Aflați mai multe despre ceea ce poate fi dăunător ochilor pe plajă.

Vântul


În cele din urmă, vântul vă poate irita și usca ochii. Prin urmare, ochelarii de soare oferă protecție în zilele cu vânt puternic. Dacă sunteți predispuși la ochi uscați în condiții de vânt, luați în considerare utilizarea picăturilor oftalmice.

3. Ochii noștri au nevoie de îngrijire specială atunci când se recuperează în urma unei operații

Unii dintre noi alegem să aplelam la o intervenție chirurgicală pentru a combate deficiențele de vedere, pentru a vedea fără ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact. O operație efectuată frecvent este LASIK. Corecția se realizează cu un laser special care remodelează corneea cu scopul de a schimba puterea de focalizare.

Cu timpul, vederea se va îmbunătăți constant. Deci, este posibil să vă întoarceți la muncă în câteva zile după operație și să reveniți la rutina zilnică. Pacienții pot prezenta disconfort în primele zile, cum ar fi iritații ușoare și sensibilitate la lumină, halos, strălucire sau efectele luminoase deranjante în medii cu lumină scăzută.

În marea majoritate a cazurilor, aceste probleme sunt temporare și dispar complet în trei până la șase luni. În acest timp, ochii trebuie să fie strict protejați de lumina soarelui, murdărie și influențele meteorologice. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este purtând ochelari de soare de înaltă calitate.

4. Ochelarii ieftini, de calitate slabă, fac mai mult rău ochilor decât atunci când alegeți să nu îi purtați deloc.

Chiar dacă ochelarii de soare din supermarket, magazinele de îmbrăcăminte, benzinărie sau de la furnizorii de pe plajă sunt foarte obișnuiți și ieftini, vă sfătuim cu fermitate să nu alegeți aceste lentile ieftine. Din păcate, ochelarii de soare ieftini nu oferă adesea protecție solară suficientă și, prin urmare, pot duce la boli grave ale ochilor.

Motivul este clar: lentilele întunecate ale ochelarilor de soare, fie că sunt scumpi sau ieftini, ne dilată pupilele. Drept urmare, vedem mai bine în condiții de lumină mai slabă. Cu toate acestea, dilatarea pupilelor poate avea consecințe grave dacă lentilele întunecate nu oferă protecție UV încorporată. Razele soarelui pot pătrunde nestingherite în interiorul ochiului și pot provoca boli precum cataracta sau cancerul de ochi (vezi mai sus).

Prin urmare, vă rugăm să purtați întotdeauna ochelari de soare de înaltă calitate, cu etichetă care garantează 100% protecție UVA și UVB.

Ați decis? Atunci răsfoiți selecția noastră de ochelari de soare de înaltă calitate. Lentiamo vă oferă ochelari de cea mai înaltă calitate, de la cele mai prestigioase branduri și cu cele mai bune filtre UV.Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse