Fii vedeta festivalurilor de vară cu lentile de contact colorate. Reduceri în 👉

Autentificare

Protecție UV și categorii de filtre pentru ochelarii de soare și de vedere (Filtru UV400)

Uv protection in glasses and sunglasses

Mulți oameni care poartă ochelari de soare sau ochelari de vedere consideră că, cu cât culoarea lentilelor este mai închisă, cu atât este mai sigur pentru ochi.

Iată adevărul.

Culoarea lentilelor nu corespunde neapărat calităților lor de protecție. Culorile întunecate măresc dilatarea pupilei, ceea ce duce la trecerea mai multor raze ultraviolete spre ochi, decât dacă nu purtați ochelari.

Din acest motiv, atunci când cumpărăți ochelari de soare, trebuie să acordați întotdeauna o atenție deosebită așa-numitelor categorii de filtre, care indică intensitatea nuanței.

O mai bună protecție datorită categoriilor de filtre

Purtăm ochelari de vedere sau ochelari de soare pentru a vedea mai clar și pentru a ne proteja ochii de lumina soarelui.

Nivelurile de protecție sunt împărțite în așa-numitele categorii de filtre.

Categoriile UE, care sunt indicate de obicei în cinci cifre, romane (I-V) sau arabe (0 până la 4), sunt prezentate aici:

Filtru categorie Condițiile meteo Nuanță lentilă Întrebuințare
0 Filtru UV categorie 0 3 – 20% Oferă cea mai mică protecție. Filtru incolor sau foarte slab. Ochelari pentru sport sau de protecție, concepuți pentru a proteja împotriva vântului, prafului sau a impurităților, dar nu împotriva soarelui.
1 Filtru UV categorie 1 20 – 57% Pentru zilele parțial înnorate. Lentile ușor colorate, de obicei galbene sau portocalii, potrivite pentru radiații solare mai slabe sau ca protecție împotriva vântului sau a prafului.
2 Filtru UV filter categorie 2 57 – 82% Potrivit pentru zilele normale de vară. Filtru mediu închis la culoare, potrivit pentru radiații solare medii și pentru folosire ocazională. Nuanța este ușor mai deschisă decât de obicei. Poate fi folosit pentru plimbările de primăvară și toamnă în zilele însorite. De asemenea, pot fi folosiți pentru condus și pentru trecerea de la umbră la soare.
3 Filtru UV categorie 3 82 – 92% Oferă protecție intensă. Recomandat pentru vacanțele la mare, în sudul Europei și pentru plimbări montane. Filtru închis, potrivit pentru radiațiile solare intense pe plajă sau din oraș. Această categorie este tipică pentru majoritatea tipurilor de ochelari de vedere și de soare. Este perfect pentru vară, deoarece oferă un grad mai mare de protecție împotriva radiațiilor solare decât categoria anterioară.
4 Filtru UV filter categorie 4 92 – 97% Protecție deosebit de puternică, potrivită pentru munții înalți și ghețari. Ochelarii de soare din categoria 4 sunt interziși în traficul rutier. Sunt marcați cu simbolul unei mașini tăiate. Filtru foarte întunecat, pentru radiații solare foarte intense. Ochelari de soare pentru munte sau deșert și pretutindeni unde soarele nu este doar extrem de puternic, dar și reflectă foarte mult.

Oricât de bună este calitatea lentilelor, până la 60% din razele UV pot pătrunde de sus sau prin laterale.

Prin urmare, lentilele mari și un braț lat pot contribui la o protecție optimă. În plus, purtarea unei pălării sau a unei șepci poate fi foarte utilă.

Semnificație UV 400

UV 400 este categoria care blochează toate razele de lumină cu lungimi de undă de până la 400 de nanometri. Aceasta acoperă toate razele UVA și UVB. Consultați tabelul de mai sus.

Razele UV afectează retina

Dacă vă expuneți prea mult la soare, vă veți alege cu o arsură solară. Radiațiile ultraviolete – așa-numitele raze UV – cresc riscul de cancer de piele. Mai mult decât atât, bronzarea frecventă poate accelera îmbătrânirea pielii.

Dar nu doar pielea poate fi afectata, ochii pot avea și ei de suferit.

Dacă ochii neprotejați sunt expuși la soare, o iradiere lungă și intensă poate duce la inflamații ale conjunctivei și ale corneei.

În cel mai rău caz, organul vizual poate fi deteriorat pe termen lung și ochiul poate deveni tulbure (cataractă).

De aceea, purtați mereu ochelari de soare cu protecție garantată UV!

Razele UV-C sunt în principiu absorbite de atmosfera pământului, dar razele UV-B și UV-A pătrund nestingherite suprafața pământului. UV400 cu protecție garantată UV protejează împotriva radiațiilor UV-B și UV-A dăunătoare.

În plus, ochelarii de soare reduc lumina vizibilă, ceea ce face ca vederea la soare să fie mai plăcută.

Razele UV și categorii de filtru

Pe scurt, termenul UV400 înseamnă că ochelarii absorb razele UV-A, B și C, până la o lungime de undă de 400 nanometri.

Alți indicatori de calitate ai ochelarilor de vedere și de soare

  • Marcajul CE: Marcajul CE există de la 1 Iulie 1995 și indică faptul că există o protecție UV până la cel puțin 380 nanometri. Acesta este situat în interiorul brațelor și indică faptul că modelul respectă standardele actuale ale UE.
  • Ramele de ochelari: După cum s-a menționat deja în articol, lumina soarelui se poate infiltra, de asemenea, de sus și de pe lateral. Prin urmare, pentru a asigura o protecție optimă, pot fi utilizate lentile ușor mai mari și brațele mai late.
  • Filtre de polarizare: Lentilele polarizate au o acoperire specială care mărește vizibilitatea prin filtrare în timpul expunerii la raze intense de lumină. Aceste lentile sunt concepute pentru a reduce strălucirea suprafețelor cum ar fi apa, zăpada sau sticla. Ochelari de soare cu lentile polarizante sunt potriviți în special pentru șoferii auto.În continuare, găsiți ochelari de soare pentru bărbați sau pentru femei sau aruncați o privire la ochelarii de vedere.

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii