Reduceri exclusive 🔥

4,8 Evaluare

Autentificare

LASIK: ce ar trebui să știți despre operația de corectare a vederii

Cei care suferă de tulburări de vedere folosesc în mod normal ochelari de vedere sau lentile de contact pentru a-și corecta vederea. Cu toate acestea, există un număr tot mai mare de persoane care doresc să aleagă intervenția chirurgicală – LASIK. Citiți aici despre ce este vorba și ce ar trebui să știți.



Cuprins

Ce este LASIK?

Termenul LASIK se referă la keratomileoza laser in-situ. Această operație populară de corecție a vederii a fost utilizată încă din anii 1990. Corecția se face cu ajutorul unui laser special care transformă corneea cu scopul de a schimba puterea de focalizare.1

În miope, hipermetropie sau astigmatism , imaginea este, de obicei, neclară și nefocalizată. Cu aceste forme de ametropie, puterea de refracție a ochiului nu este optimă. Obiectele nu pot fi focusate brusc pe retină.Tehnica LASIK modifică puterea corneei într-un mod în care vederea încețoșată este corectată. Astfel, lumina care se deplasează prin cornee poate să atingă în mod corespunzător retina situată în partea din spate a ochiului. Viziunea clară este posibilă din nou fără ochelari sau lentile de contact.2

Procedurile chirurgicale care vizează îmbunătățirea puterii de focalizare a ochiului se numesc intervenții chirurgicale de refracție.

Cum funcționează exact LASIK?

În cazul unei vederi bune, imaginile sunt focalizate pe retină, în spatele ochiului. Când este vorba despre insuficiență vizuală, imaginile ajung să fie focalizate în altă parte, ducând la o vedere încețoșată.

Aici vedeți modul în care lumina atinge în mod greșit partea din față a retinei în miopie. Source: Fashion Eye Center

Sursă: Fashion Eye Center

Laserele LASIK intră în joc pentru a corecta aceste defecte vizuale. Schimbă corneea în măsura în care lumina se concentrează asupra retinei așa cum ar trebui să se întâmple atunci când aceasta este sănătoasă. Remodelarea corneei se realizează cu ajutorul unui laser. O clapă este plasată în cornee sub care laserul este apoi focalizat pe ochi.3

Etapele operației:4

Ca și în cazul altor intervenții cu laser pentru ochi, acuitatea vizuală trebuie să fi rămas stabilă timp de cel puțin un an înainte de operația LASIK. Nu trebuie să existe boli oculare (de exemplu, cataractă sau boli ale retinei).

O operație cu laser pentru ochi poate dura între 15 și 30 minute, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală și de prescripția individuală a pacientului.

Lasik, step 1
Înainte ca medicul dumneavoastră să înceapă să folosească laserul, ochiul este anesteziat cu un anestezic local, astfel încât să nu simțiți nimic în timpul operației.



Lasik, step 2
Folosind un instrument special, chirurgul taie mai întâi o felie subțire a corneei. Apoi învârte această „clapă“ în lateral ca pe o copertă de carte.



Lasik, step 3
Straturile profunde ale corneei sunt apoi aplatizate (pentru pacienții cu miopie) sau înclinate (pentru pacienții cu vedere hipermetropie) cu ajutorul unui fascicul cu laser. Fasciculul luminii ultraviolete elimină aceste cantități microscopice de țesut din cornee, astfel încât să focalizeze lumina mai precis asupra retinei. Lipsa de vizibilitate și claritatea nu sunt singurele probleme de vedere care pot fi tratate prin laser. Laserele Excimer pot, de asemenea, corecta astigmatismul prin readucerea unei cornee neregulate la forma sa normală.



Lasik, step 4
După operație, clapeta este împăturită din nou. Acesta va crește singură la loc. Cu toate acestea, corneea își pierde rezistența mecanică. Acest lucru nu poate fi schimbat prin metode moderne.




Veștile bune: Laserul este o metodă foarte delicată pentru a îmbunătăți vederea. Nu sunt necesare bandaje sau cusături.

Cât durează recuperarea după LASIK?

În cele mai multe cazuri de chirurgie laser pentru ochi, vederea revine la câteva ore după operație. 

Cu timpul, vederea se va îmbunătăți constant. Deci, este posibil să vă întoarceți la lucru la câteva zile după operație și să urmați rutina zilnică. Ceea ce trebuie să faceți pentru o anumită perioadă de timp este, totuși, să vă curățați cu atenție ochii în fiecare zi și să evitați activitățile sportive.

Mulți pacienți se plâng de ochi uscați și senzație de corp străin după operație. În plus, există efecte de strălucire pe timp de noapte, care vă pot influența într-o asemenea măsură încât nu mai puteți conduce. Efectele luminoase deranjante, așa-numitele halouri, apar, de asemenea, frecvent după operațiile LASIK. Aceste simptome dispar, de obicei, în primele trei luni. Cu toate acestea, atunci când corecțiile depășesc cinci dioptrii, efectele luminoase și halourile pot persista.

Simptomele după LASIK:

  • Disconfort în primele zile, cum ar fi iritarea ușoară și sensibilitatea la lumină
  • Halos, strălucirea și „'explozii stelare“ în medii cu lumină scăzută
  • Ochi uscați
  • Vedere neclară
  • Scăderea clarității vederii

În marea majoritate a cazurilor, aceste probleme sunt temporare și dispar complet în decurs de trei până la șase luni. 

Este LASIK sigură?

Putem răspunde la această întrebare cu un da răsunător. Acest lucru se datorează riscului extrem de scăzut al complicațiilor în urma acestei operații.6

Rezultatele chirurgiei moderne LASIK, măsurate în ceea ce privește acuitatea vizuală, rezultatele refracției și satisfacția pacienților, au fost analizate. O echipă de cercetători din centrele de chirurgie refractivă din SUA și Germania au investigat 97 de studii LASIK publicate între 2008 și 2015. Astfel, au fost evaluate rezultatele a aproximativ 68 000 de intervenții chirurgicale pentru ochi.

Și evaluarea este în mod constant pozitivă.

  • Un procent de 98.6 dintre ochi au avut rezultat de +/- 1.0 dioptrii față de rezultatul tintă de refracție.
  • Și cel mai important, 98.8% dintre pacienți au raportat că sunt satisfăcuți cu rezultatele LASIK.7

Care sunt dezavantajele operației LASIK?

O operație nu poate fi niciodată fără risc. Cu cât este mai mare defectul vizual, cu atât este mai probabilă incidența efectelor secundare. În general, tratamentul cu laser este utilizat pentru pacienții cu miopie simplă, moderată sau înaltă (vezi mai jos), cu prezbiție redusă (până la +4 dioptrii) și astigmatism. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștienți de faptul că miopia înaltă este o așa-numită deteriorare progresivă, adică miopia se poate întoarce după câțiva ani, chiar și după ce a fost operată cu succes prin laser. 

Cele trei forme de miopie:

  • Miopie simplă (până la –3D)
  • Miopie moderată (-3,25 până la –6,0D)
  • Miopie avansată (peste –6D) = progresivă

În plus, există și alte limitări, de exemplu, dacă corneea este foarte subțire și, prin urmare, nu trebuie operată. După ce ochiul a fost operat, corneea este subțire și nu poate suferi o a doua operație.

Astfel, soluțiile chirurgicale pot fi recomandate mai ales atunci când ochii nu tolerează lentilele de contact sau refuzați să purtați ochelari.

Un lucru de care ar trebui să țineți cont este faptul că toți oftalmologii poartă ochelari și nu fac uz de corecțiile vederii, cum ar fi LASIK. Asta pentru că intervențiile chirurgicale prezintă întotdeauna anumite riscuri. În plus, ele nu pot fi anulate.

Având dubii cu privire la siguranța intervenției chirurgicale și consecințele sale asupra vederii este de înțeles. Dacă aveți întrebări sau îndoieli, cel mai bine este să consultați un oftalmolog care va răspunde la orice întrebare pe care ați avea-o despre LASIK.

Cât costă operația LASIK?

Perspectiva unei vederi îmbunătățite și îndepărtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact face ca LASIK să fie foarte atractivă pentru mulți. Operația nu este tocmai ieftină. În funcție de gradul de severitate al afecțiunii, de chirurgul pe care îl alegeți și de tehnologia pe care o utilizează, trebuie să plătiți între 800 și 1000 de euro pentru fiecare ochi. Adesea inclus în preț este operația reală, îngrijirea pre și postoperatorie și o procedură de urmărire, dacă prima intervenție chirurgicală LASIK a ochiului necesită o reglare fină.9

Factorii care influențează prețul:10

  • Gradul de corecție al vederii: intervenția chirurgicală LASIK la nivelul ochilor este, de obicei, mai costisitoare pentru persoanele cu viziune extrem de slabă. Aceasta înseamnă că, cu cât este mai gravă afecțiunea ta, cu atât va fi mai costisitor tratamentul.
  • Tipul tehnologiei laser: o altă componentă a costurilor de chirurgie oculară LASIK este tipul de tehnologie utilizată. Noile tehnologii costă adesea mai mult decât cele vechi. Înainte de a vă decide asupra tehnologiei, asigurați-vă că cereți oferta de preț a procedurii LASIK, astfel încât să știți exact la ce să vă așteptați.
  • Expertiza medicului si reputatia clinicii: Costul chirurgiei ochiului LASIK poate fi, de asemenea, influentat de experienta și calitatea chirurgicala a medicului. Chirurgii experimentați care lucrează în practici și clinici renumite tind să perceapă mai mult, din moment ce aduc un nivel mai înalt de calificare procedurii.

LASIK vs. PRK: Care dintre cele două operații este mai bună?

Nu în ultimul rând, trebuie să știți despre o altă operație de corectare a vederii, care este adesea comparată cu LASIK. Keratectomia fotorefractivă, PRK, a fost realizată prima oară în 1987 și este considerată predecesorul LASIK. La fel ca și LASIK, PRK este o formă de chirurgie refractivă pentru a corecta miopia, hipermetropia și astigmatismul. PRK funcționează, de asemenea, prin remodelarea corneei cu un laser excimer, astfel încât lumina care ajunge la ochi să fie focalizată în mod corespunzător asupra retinei pentru o vedere clară. Există însă câteva diferențe, pe care dorim să le menționăm.

  • Principala diferență dintre PRK și LASIK este primul pas al procedurii. PRK este proiectat pentru a corecta defectele de vedere prin utilizarea unui laser excimer pentru remodelarea corneei fără a crea un „căpăcel“ în ea. Mai întâi, în PRK stratul exterior subțire al corneei, țesutul epitelial cornean, este împins sau eliminat mecanic. Spre deosebire de LASIK, care produce o clapă completă a corneei, PRK lasă un strat subțire de epiteliu cornean.
LASIK vs. PRK
  • În următoarea etapă, laserul excimer ablateste corneea cu o anumită grosime pe baza valorilor măsurate în timpul examinării preliminare. Puterea de refracție a corneei este modificată astfel încât razele de lumină de intrare să lovească retina corect îmbinată – este creată o imagine vizuală clară.
  • În cele din urmă, epiteliul cornean este împins înapoi și acoperit cu o lentilă de contact terapeutică. Lentilele de contact protejează epiteliul în primele 3 până la 5 zile, adică până când suprafața s-a vindecat și apoi este îndepărtată. Cu toate acestea, poate dura două până la trei luni pentru ca vederea să se stabilizeze.11

Aruncați o privire la compararea caracteristicilor PRK și LASIK:

PRK LASIK
Costuri de la 750 € pe ochi de la 895 € pe ochi
Aplicată începând cu 1987 1990
Cu o clapetă corneană Nu Da
Durata tratamentului 15 – 30 Min 15 – 30 Min
Timp de vindecare Durere probabilă: 4 zile – Timp de recuperare: 8 până la 12 săptămâni Durere probabilă: 1 la 2 zile – Timp de vindecare: 2 săptămâni
Alte caracteristici Ideal pentru cornee subțiri, plate sau prea abrupte Procedură adecvată pentru o cornee obișnuită

Acest text a fost creat cu expertiza opticianului nostru Jakub Odchazel.

Referințe:

1FDA 2webmd 3Laser Surgery Hub 4Der Spiegel 5Der Spiegel 6American Refractive Surgery Council 7All about vision

9VSP 10VSP 11Augen Lasern Vergleich

Comentarii Adăugați o întrebare

  • Ciobotaru L.

    Bună ziua , as dori si eu sa nu mai port ochelari , am +6 de aproape si tot + 6 de la distantă , cum să procedez, va rog

    Răspundeți
    • Cristiana
      Lentiamo.ro

      Buna ziua,

      Nu stim ce anume va intereseaza. Daca doriti sa inlocuiti ochelarii cu lentilele de contact, ne puteti trimite prescriptia pentru lentile pe adresa de email info@lentiamo.ro.
      Daca va intereseaza o posibila operatie, trebuie sa va adresati medicului Dvs, singurul in masura sa decida daca este posibil si sa va directioneze spre metoda optima.

      Multa sanatate

      Răspundeți
  • Petrov I.

    Buna ziua la mine vederea ii slaba ii mai sus de -8 la amindoi ochi port ochelari de la 12 ani adica deja 23 de ani port ochelari e posibil sa fac operatia numai la un ochi ori trebuie neaparat la amindoi ochi odata?Si daca miopia in citiva ani se intoarce inapoi vedera scade tot la vederea care am avuto de -8 ori poate scadea mai tare?mersi

    Răspundeți
    • Tatiana
      Lentiamo.ro

      Buna ziua,

      Noi suntem specializati in produse pentru corectia vederii. Cu parere de rau, nu va putem consulta referitor la interventie, deci va recomandam sa va programati la un consult la specialist.

      Va dorim multa sanatate!

      Răspundeți
  • Daniel C.

    Buna ziua puteti sa-mi spuneti va rog cati ani este garantat ca nu mai este nevoie de interventie chirurgicala dupa operatie va multumesc

    Răspundeți
    • Cristiana
      Lentiamo.ro

      Buna ziua,


      Din pacate, nu va putem raspunde la aceasta intrebare. Depinde foare mult de
      afectiunea vizuala pe care o aveti si doar medicul oftalmolog va poate estima
      rata de succes in urma consultului. Miopia se poate întoarce după câțiva
      ani, chiar și după ce a fost operată cu succes prin laser.


      Multa sanatate


      Răspundeți
  • Marilena

    Buna seara. Sunt operată la ochi de 9 ani de cataractă congenitala. Nu mai vad asa cum vedeam dupa operatie vad mai prost. Ma mai pot opera din nou sau ce e de facut ? Va rog sa imi răspundeți. Multumesc.

    Răspundeți
    • Cristiana
      Lentiamo.ro

      Buna ziua,


      Acest lucru poate fi determinat doar de catre medicul oftalmolog, in urma
      unui consult. Stratul cornean poate fi subtiat in urma operatiei, astfel incat
      sa nu mai poata o a doua interventie. Sunt situatii in care este totusi
      posibil.


      Multa sanatate va dorim!


      Răspundeți

*Câmpuri obligatorii