Reduceri de până la 15% la lentilele de contact Lenjoy

Autentificare

Cum se îngrijesc de lentilele de contact

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 3. 5. 2023. Scris de Lentiamo

Cuprins

Îngrijirea lentilelor de contact este rapidă și ușoară, precum și extrem de importantă pentru sănătatea ochilor. Află cum să ai grijă de lentilele de contact, astfel încât să te simți confortabil și să reduci riscul de iritație și infecție oculară. Pentru a te ajuta să începi, experții noștri în îngrijirea ochilor au creat un ghid cu câteva sfaturi utile pentru îngrijirea lentilelor de contact.

Aruncă o privire la rutina de bază de îngrijire a lentilelor, află despre cele mai comune lentile de contact soluții și scopurile lor și citește mai jos câteva lucruri pe care trebuie și nu trebuie să le faci pentru o îngrijire adecvată!

De ce trebuie curățate lentilele de contact?

person inserting contact lens with finger

Curățarea regulată a lentilelor de contact este o parte esențială a menținerii unei bune sănătăți oculare. Fără o curățare adecvată și o rutină de depozitare, pe suprafața lentilelor se pot acumula bacterii și alte resturi. Acest lucru poate duce la iritarea ochilor, roșeață, vedere încețoșată și chiar la infecții grave. Există diferite motive pentru care vederea poate fi neclară și este posibil să nu vedeți bine cu lentilele , dar păstrarea lor curată este o modalitate ușoară de a păstra vederea clară.

Cu excepția cazului în care se utilizează lentile de unică folosință, zilnice, soluția pentru lentile de contact este o parte necesară a îngrijirii lentilelor de contact. Nu uita că rutina și soluția potrivite diferă de la o persoană la alta. Este întotdeauna cel mai bine să consulți cu medicul oftalmolog și precum și recomandările producătorului de lentile pentru a înțelege modul corect de curățare a lentilelor tale de contact specifice.

Cum se curăță și se păstrează lentilele de contact

washing soapy hands under sink tap

Este necesar să aveți soluția pentru lentile de contact potrivită pentru a avea grijă în mod corespunzător de lentile. În caz de îndoieli, medicul oftalmolog te poate îndruma în direcția cea bună. Urmărește acești cinci pași de bază pentru curățarea lentilelor:

  1. Spală și usucă-ți mâinile – Întotdeauna spală și usucă-ți mâinile înainte de a scoate lentilele. Acest lucru ajută la îndepărtarea murdăriei și a bacteriilor care pot provoca iritații sau infecții.
  2. Umple suportul de depozitare al lentilelor cu soluție – Folosește soluție pentru lentile de contact proaspată, de fiecare dată când îndepărtezi lentilele din ochi. Nu refolosi niciodată o soluție veche și nici nu amesteca soluția veche cu soluția proaspătă.
  3. Se îndepărtează prima lentilă și se clătește – Îndepărtează lentila de contact și așeaz-o în palmă. Acoperă lentila cu câteva picături de soluție și frecați-o ușor între palmă și deget pentru a curăța suprafața..
  4. Clătește lentila mai mult și depozitează-le – Clătește lentila cu mai multă soluție și așeaz-o în suportul pentru lentile de contact pentru depozitare.
  5. Se repetă procesul și pentru a doua lentilă – Îndepărtează a doua lentilă și curăț-o în conformitate cu pașii trei și patru.r. 

Sfat util: Etapele de curățare sunt diferite atunci când se utilizează o soluție de peroxid de hidrogen. Asigură-te că urmezi cu atenție instrucțiunile producătorului.

Nu uita că îngrijirea lentilelor de contact nu înseamnă doar îngrijirea lentilelor tale. Asigură-te că îți cureți corespunzător și carcasa. Folosește doar soluție pentru lentile de contact pentru a curăța carcasa, niciodată apă, deoarece aceasta poate transporta bacterii și agenți patogeni dăunători..

Consultă aceast scurtvideo despre îndepărtarea lentilelor de contact de mai jos pentru a vedea cum se face.

Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci pentru a avea grijă de lentilele de contact

Ce să faci

  • Urmează o rutină
  • Spală-te și usucă-ți mâinile înainte de a manipula lentilele de contact.
  • Folosește o soluție pentru lentile contact proaspătă de fiecare dată când îți scoți lentilele de contact.
  • Îndepărtează lentilele de contact înainte activități care includ apa precum dușul sau înotul
  • Urmează recomandările producătorului lentilelor de contact și ale medicului oftalmolog.
  • Fă periodic examene oftalmologice pentru a-ți verifica vederea și pentru a depista eventuale anomalii

Ce să nu faci

  • Nu se poartă lentile de contact după perioada de purtare recomandată.
  • Nu folosiți soluția pentru lentile de contact după data de expirare.
  • Nu se folosește apă sau salivă pentru a curăța lentilele
  • Nu se poartă lentile de contact dacă ochii devin iritați, dureroși sau dacă vederea devine încețoșată
  • Nu se depozitează lentilele de contact în condiții de căldură sau de frig extreme.

Vrei să ai grijă de lentilele tale de contact?

Descoperă soluțiile multifuncționale, peroxidul de hidrogen și soluțiile saline astăzi.

Cumpără soluție pentru lentile de contacts 

Care sunt principalele tipuri de soluții pentru lentile de contact?

hand holding contact lens case with solution

Există trei tipuri principale de soluții pentru lentile de contact care pot fi folosite pentru majoritatea lentilelor de contact moi sau rigide permeabile la gaz. Bineînțeles, este o idee bună să urmezi sfaturile oftalmologului tău, deoarece acesta va ști ce soluție să folosească în funcție de nevoile tale specifice. Principalele soluții sunt următoarele:

  • Soluții cu multiple utilizări sunt soluții "all-in-one" utilizate pentru curățarea, dezinfectarea și depozitarea lentilelor. Există o gamă largă de formule disponibile care pot viza lucruri precum ochii uscați sau sensibili și nu numai. Soluțiile multifuncționale sunt soluții convenabile pentru curățarea lentile de contact lunare,bi-lunare, sau a lentilelor cu purtare extinsă..
  • Soluții pe bază de peroxid de hidrogen sunt soluții puternice de curățare și dezinfectare recomandate de obicei pentru ochii sensibili. Soluția trebuie să treacă printr-o etapă de neutralizare înainte ca lentilele să intre în contact cu ochii. Acest lucru necesită un proces de înmuiere mai lung decât soluțiile cu utilizări multiple. Trebuie întotdeauna să se respecte instrucțiunile producătorului atunci când se folosește o soluție de peroxid de hidrogen.
  • Soluții saline sunt soluții echilibrate utilizate pentru clătirea lentilelor de contact înainte de a le introduce în ochi. Soluțiile saline nu sunt la fel ca soluțiile multifuncționale, deoarece nu conțin agenți de curățare sau dezinfectare. Soluția salină nu ar trebui să fie folosită în locul soluției pentru lentile de contact obișnuite.

Ce lentile de contact trebuie să fie curățate?

Toate lentilele de contact reutilizabile trebuie să fie curățate imediat după ce le-ați îndepărtat din ochi. Lentile de contact zilnice de unică folosință sunt o excepție și trebuie aruncate imediat după o singură utilizare. Dailies sunt o opțiune excelentă dacă doriți să păstrați lentilele de contact fără soluție.

În plus față de curățenie, există și alte soluții diferențele dintre lentilele lunare și cele zilnice de luat în considerare. Medicul oftalmolog poate recomanda lentilele care se potrivesc ochilor și stilului de viață personalizat.

Întrebări adresate frecvent

Ce pot face dacă nu am soluție pentru lentile de contact?

Dacă nu dispuneți de nicio soluție, îndepărtarea și eliminarea lentilelor este mai sigură decât utilizarea unor alternative improvizate, cum ar fi apa sau soluțiile saline făcute în casă. Alege întotdeauna soluții multifuncționale sau soluții cu peroxid care sunt special concepute pentru curățarea, dezinfectarea și depozitarea lentilelor de contact.

Fii pregătit cu ochelari de vedere sau o pereche de lentile de rezervă în cazul în care rămâi fără soluție. Dacă te-ai săturat să folosești soluții cu multiple utilizări, lentilele de contact zilnice de unică folosință pot fi o alternativă excelentă. Adresează-te medicului tău oftalmolog pentru a afla mai multe despre această opțiune.

Cât de des trebuie să schimb soluția din suportul pentru lentile?

Dacă porți lentile de contact care necesită îndepărtarea și depozitarea zilnică, schimbă zilnic soluția din suportul pentru lentile pentru a preveni acumularea de bacterii și alte microorganisme care pot cauza infecții. Aruncă întotdeauna complet soluția folosită și folosește soluție proaspătă pentru a asigura proprietăți optime de dezinfecție și curățare.

Intentionaezi sa depozitezi lentilele pentru o perioada de timp prelungita? O bună regulă de bază este să înlocuiești soluția din suport cel puțin o dată pe săptămână în timp ce lentilele sunt depozitate. Cu toate acestea, nu uita să urmezi întotdeauna instrucțiunile producătorului lentilelor sau indicațiile specialistului tău de îngrijire a ochilor, deoarece recomandările pot fi diferite în funcție de lentile și de persoane.

Pot folosi picături pentru ochi în loc de soluție pentru lentile de contact?

Nu, picăturile oftalmice și soluțiile pentru lentilele de contact sunt substanțe diferite care au scopuri diferite. Deși purtătorii de lentile le folosesc adesea pe amândouă, acestea nu sunt interschimbabile. Soluțiile pentru lentile de contact sunt special formulate pentru a curăța și dezinfecta, în timp ce picăturile pentru ochi sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ameliora simptome precum ochi uscați sau mâncărimi și roșeață.

Se pot curăța lentilele de contact fără soluție?

Din păcate, nu există alternative adecvate la soluția pentru lentile de contact. Singura modalitate de a curăța și dezinfecta eficient lentilele este cu soluții de la producători de încredere. Folosirea apei, a salivei sau a altor lichide poate introduce bacterii și resturi dăunătoare în lentilele și poate provoca iritații sau infecții.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Îngrijirea corectă a lentilelor de contact este importantă atât pentru lentile, cât și pentru ochi. Medicul optician șef al Lentiamo, Jakub, a aprobat acest ghid pentru a te ajuta să îți păstrezi ochii sănătoși și vederea clară.

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse