Autentificare

Se poate înota cu lentile de contact?

Scris de Lentiamo pe 15. 5. 2023

Cuprins

Din păcate, purtarea lentilelor de contact în timpul înotului poate fi extrem de riscantă și nu este recomandată. Apa din piscine, râuri, lacuri și oceane conține bacterii, viruși și alte microorganisme care pot provoca infecții grave.

Pur și simplu, apa și lentilele de contact nu se potrivesc împreună nici când înoți și nici când faci duș. Află ce au de spus experții în îngrijirea ochilor de la Lentiamo despre riscurile înotului cu lentile de contact și sfaturi de urmat dacă ai făcut o baie cu lentilele tale.

Se pot purta lentile de contact în mare?

Nu este recomandată purtarea lentilelor de contact atunci când se înoată în ocean sau mare. Disconfortul, iritarea și chiar infecția pot apărea atunci când lentilele absorb apa sărată. Sarea din apa de mare se poate lipi de lentilele de contact, ducând la uscarea și zgârierea suprafeței lentilelor.

Poți să faci scufundări cu lentile de contact pe ochi?

Scufundările cu lentile de contact nu sunt o idee prea bună. Deoarece există o șansă mare ca apa să intre în contact cu ochii, cea mai sigură opțiune este să îți îndepărtezi lentilele de contact înainte de a te arunca în apă..

Dacă trebuie să porți lentile, asigură-te că sunt lentile de contact moi. Lentilele dure sunt permeabile la gaz, ceea ce înseamnă că permit trecerea gazului prin lentilă către ochiul dumneavoastră. Acest lucru poate duce la blocarea bulelor de azot între ochi și lentilă în timpul unei scufundări. Dacă acest lucru se întâmplă, pot apărea vedere încețoșată, disconfort și chiar durere.

Riscurile înotului cu lentile de contact

person in black swimsuit diving into swimming pool

Îndepărtarea lentilelor de contact înainte de înot este cel mai bun mod de a evita eventualele complicații. Expunerea la clor, apă sărată sau la bacteriile din apă poate duce la iritații sau infecții oculare. La nivel practic, lentilele pot fi ușor îndepărtate din ochi atunci când săriți în piscină precum și în timpul înotului.

Simptomele infecției oculare

AAșa cum am aflat, înotul cu lentile de contact poate duce la infecții. Acest lucru poate fi enervant, dar poate fi și periculos. Este important să contactezi un oftalmolog în cazul în care ai simptome neobișnuite sau noi după ce ai înotat cu lentilele tale. Simptomele unei infecții oculare pot include:

 • Ochi umflați sau ochi roșii
 • Iritație sau mâncărime
 • Secreții oculare
 • Durere
 • Sensibilitate la lumină
 • Vedere încețoșată
 • Ochi înlăcrimați sau uscați

Simptomele infecțiilor oculare trebuie luate în serios. O infecție rară, dar gravă, asociată cu apa și purtarea lentilelor de contact se numește cheratita acanthamoeba. Aceasta este cauzată de acanthamoeba, o amibă microscopică care poate fi găsită în multe surse de apă, inclusiv în apa de la robinet, lacuri, oceane și altele. Dacă nu este tratată, cheratita acanthamoeba poate duce la pierderea vederii sau chiar la orbire. Acanthamoeba poate supraviețui concentrațiilor ridicate de clor din piscine.

Cum este mai bine să înoți cu ochelari sau cu lentile de contact?

Riscurile purtării lentilelor de contact la înot nu depășesc beneficiile în majoritatea cazurilor. Lentilele de contact pot absorbi apa și pot reține bacterii, viruși sau alți agenți patogeni. Acest lucru poate duce la uscăciune, disconfort și infecții oculare.

Purtarea ochelarilor la înot poate fi, de asemenea, problematică. Ochelarii de vedere sau ochelarii de soare cu prescripție pot cădea cu ușurință și se pot pierde în apă. Dacă nu au un strat de protectie hidrofob eficient care să respingă picăturile de apă, poate fi dificil să vezi când lentilele sunt stropite.

Sfaturi pentru înotul cu lentile de contact

Uneori uităm să ne scoatem lentilele înainte de a merge la plajă sau la piscină. Dacă trebuie să înotați cu lentile de contact, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja ochii și lentilele:

 • Poartă ochelari de protecție bine ajustați, care să îți acopere întregul ochi pentru a ține apa la distanță.
 • Scoate-ți lentilele de contact imediat după ce ai ieșit din apă.
 • Purtarea ochelarilor de protecție cu lentilele zilnice de unică folosință este o opțiune bună, deoarece acestea pot fi aruncate după utilizare. Cele mai bune lentile zilnice oferă confort și reprezintă o opțiune igienică excelentă.
 • Spală-te și usucă-ți bine mâinile înainte și după ce ai manipulat lentilele de contact.

Ce e de făcut dacă îți intră apă în ochi în timp ce porți lentile de contact

Dacă îți intră apă în ochi în timp ce porți lentile de contact, scoate-le cât mai repede posibil. Nu îți pune la loc lentilele de contact decât după ce au fost curățate și dezinfectate cu un produs adecvat. Soluție pentru lentile de contact.Dacă porți lentile de unică folosință zilnică, aruncă-le pur și simplu și folosește o pereche nouă.

Adresează-te unui oftalmolog dacă durerea, roșeața, disconfortul sau vederea neclară persistă după îndepărtarea lentilelor. Acest lucru ar putea indica o posibilă infecție.

Sfat profesional: Lentilele de contact umede au tendința de a se lipi de ochi, ceea ce face mai dificilă îndepărtarea lor. Dacă ți se întâmplă acest lucru, îți recomandăm să aștepți până la 30 de minute înainte de a scoate lentilele pentru a preveni iritarea.

Cum să îngrijești lentilele de contact după înot

Îngrijirea lentilelor de contact după înot este important să te asiguri că acestea sunt curate și sigure de purtat. Întotdeauna spală-te și usucă-ți mâinile înainte de a manipula lentilele. Aruncă imediat lentilele de contact zilnice. Curățați și dezinfectați orice lentile de contact reutilizabilă înainte de a le introduce din nou în ochi..

Poți purta lentile de contact la plajă?

person in hammock with sunglasses and hat

Se pot purta lentile de contact la plajă, dar este important să se ia unele măsuri de precauție pentru protejarea ochilor și a lentilelor de nisip, apă sărată și alte substanțe iritante.

 • Încearcă o pereche de ochelari de soare de calitate sau lentile de contact cu protecție UV pentru a bloca mai bine radiațiile ultraviolete dăunătoare.
 • Scoate-ți întotdeauna lentilele înainte de a intra în apă.
 • Ia cu tine o soluție pentru lentile de contact și o husă pentru depozitare, sau împachetează o pereche suplimentară de lentile de zi cu zi pe care să le folosești după înot.
 • Dacă intenționezi să dormi cu lentilele de contact în timpul unui pui de somn rapid pe plajă, trebuie să iei în considerare și riscurile sau mai bine întreabă medicul oftalmolog dacă lentilele cu purtare extinsă sunt potrivite pentru tine.

Nisipul și alte resturi îți pot intra cu ușurință în ochi la plajă. Dacă se întâmplă acest lucru, îndepărtează cu grijă lentilele, deoarece nisipul poate intra între lentile și ochi și poate provoca zgârieturi și durere. Apelează la ochelarii de soare pentru protecție și confort pe plajă. 

Dorești să-ți protejezi ochii?

Căută modele de calitate pentru orice ocazie.

Cumpără ochelari de soare

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Deci, se pot purta lentile de contact la înot? Nu vă recomandăm. Există consecințe grave pentru purtătorii de lentile care pot fi evitate cu puțină atenție suplimentară. O zi distractivă la plajă sau la piscină nu ar trebui să fie afectată de ochi iritați sau de pierderea lentilelor de contact.

Sperăm că acest ghid îți este util dacă te-ai trezit purtând lentilele la piscină sau pe plajă.

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

  Nici o întrebare

  *Câmpuri obligatorii

  Cele mai bine vândute produse