Autentificare

Conjunctivita: cauze și simptome

Aproape toată lumea știe sau auzit despre conjunctivită, fiecare dintre noi experimentând cel puțin o dată un astfel de episod pe parcursul vieții. Conjunctivita sau hiperemia conjunctivală este o vasodilatație conjunctivală; aceasta este cauzată de eliberarea histaminei, de multe ori din cauza iritații conjunctivei. Vasodilatația provoacă umflarea conjunctivei. Hiperemia nu este cauzată doar de traume mecanice, dar și prin acțiunea soluțiilor chimice, prin reacția alergică la aceste chimicale, sau prin sedimente, sau infecții.

Copiii și conjunctivita

Printre cei mai expuși la acestei afecțiuni inflamatorie sunt copiii care iși petrec mare parte a timpului în cadrul diferitelor comunități, cum ar fi la creșă, grădiniță sau școală. Cu cât comunitatea include mai multi copii, cu atât riscut de contagiozitate este mai mare. Simptomele conjunctivitei diferă în funcție de gradul inflamației conjunctivei; ele se manifestă prin înroșirea mucoasei conjunctivale (hiperemia conjunctivală), arsuri oculare, sensibilitate la lumină, mâncărime, o cantitate crescută de lacrimi (hiperlacrimație) sau poate vederea vă va fi încețoșată. Dacă micuțul dvs. va simți oricare dintre aceste simptome vă recomandăm un consult imediat de specialitate. Oftalmologul va realiza o examinare minuțioasă a ochiului și eventual va recolta cu ajutorul unui tampon steril o probă din secreția oculară patologică.

De reținut este că nu toate conjunctivitele se tratează la fel și nu orice ochi rosu este o conjunctivită!

Ce credeți voi, conjuctivita este bacteriană, virală sau alergică?

În cazul conjunctivitei bacteriene, anumite bacterii, precum streptococul, stafilococul sau gonococul (la noi-născuți) produc aceste infecții ale ochilor. Conjunctivita la copii sau adulți nu este durerosă. În cele mai multe cazuri tratamentul durează aproximativ o săptămână.

Conjunctivitele virale apar datorită anumitor viruși din familia adenovirusuri, fie datorită unei infecții respiratorii ori prin contactul cu alte persoane deja contaminate.
Acest tip poate deveni extrem de agresiv, cu evoluție impresionantă la nivelul ochiului, ce pot duce la hemoragii subconjunctivale sau la complicații corneene (keratita) ce poate duce la scăderea acuității vizuale (vedere în ceață ) și fotofobie. Tratamentul se poate prelungi până la cateva luni dacă este nevoie.

Conjunctivitele alergice sunt puțin diferite, nu există risc de infecțiozitate și nu e nevoie de izolarea din comunitate. Acestea se manifestă în deosebi primăvara, sunt dateorate polenului dar și toamna conjunctivitele alergice perene, cu alergie mai ales la praf și mucegaiuri sau ocazional datorită medicamentelor, cosmeticelor sau lentilelor de contact folosite. Mâncărimea intensă a ochilor asociată cu edeme ale pleoapelor, înroșirea ochilor și lacrimare excesivă sunt semne de conjunctivită alergică. Uneori conjunctivita alergică este asociată cu o rinita alergică (mâncărimi la nivelul nasului și în gât, secreții nazale apoase ți strănut repetat).Tratamentul este legat strict de alergie.

Atenție, administrarea de antibiotice este contraindicată!
Pe lângă tratamentul local se adaugă la nevoie și tratament general (oral), sub formă de siropuri sau tablete cu rol antialergic.

Lentilele de contact și conjunctivita – de reținut!

Pentru a preveni apariția conjunctivitei, Lentiamo.ro vă sfătuiește următoarele:

 • lentilele de contact nu ar trebui să se împrumute sau să fie manipulate de altcineva iar purtătorii ar trebui să urmeze instrucțiunile de păstrare și îngrijire
 • aveți mereu grijă să păstrați igiena personală mereu, portul de lentile de contact necesită o mai mare atenție, dar nu e nimic complicat
 • dacă aveți deja conjunctivită vă recomandăm să faceți o pauză purtării lentilelor, să utilizați ochelarii de vedere și să stați izolat de comunitate pentru 2–3 zile
 • nu folosiți același recipient cu picături oftalmice la comun, cu membrii familiei, doar dacă aceste picături vin în monodoze și le împărțiți
 • evitați să vă atingeți ochii și pleoapele pe cât posibil
 • schimbați imediat fața de pernă și prosopul dvs
 • nu aplicați tratamente naturiste cu ceauri, mai ales mușețel, pentru tratarea conjunctivitei, riscați multiplicarea bacteriilor – verificați de îndată cu un medic oftalmolog.

Sperăm că acest articol vă va veni de folos.
Voi cum ați tratat conjunctivita? Dar copiilor dvs? Aveți anumite sfaturi pe care ați dori să le împărtășiți cu noi? Nu ezitați să ne scrieți pe pagina noastră Facebook, Instagram sau Twitter vom vi încântați să auzim de la voi.
Dacă doriți să aflați mai multe, vă rugăm apelați-ne gratuit la numărul 0800 400 156 sau lăsați-ne un comentariu mai jos (sau pe info@lentiamo.ro), vom fi bucuroși să vă răspundem.

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

  Nici o întrebare

  *Câmpuri obligatorii

  Cele mai bine vândute produse