Reduceri de până la 15% la lentilele de contact Lenjoy

4,9 Evaluare

Autentificare

Pleoapele umflate: care sunt simptomele, cauzele și opțiunile de tratament?

Ochi umflați

Te-ai trezit vreodată cu ochii umflați? Nu ești singur. Fiecare dintre noi a observat, probabil, ochii lipicioși și roșii la trezire și, cel mai probabil, nu s-a gândit prea mult la asta. Dar ce cauzează, de fapt, pleoapele umflate? Și când ar trebui să mergi la medic?

Care sunt cauzele pleoapelor umflate?

Umflarea pleoapelor poate fi cauzată de diverse lucruri. De multe ori, acestea sunt inofensive și pot fi tratate cu remedii casnice, dar unele cauze ale pleoapelor umflate necesită o vizită la oftalmolog.

Dacă ești frecvent afectat de pleoapele umflate, îți recomandăm să afli motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Iată câteva întrebări pe care ți le poți pune:

  • Folosesc cosmetice sau farduri de ochi noi?
  • Port lentilele de contact prea des și pentru prea mult timp?
  • Ochii mei sunt foarte uscați, probabil din cauza faptului că lucrez mult timp la calculator?
  • Ar putea fi un efect secundar al medicamentelor sau ceva hormonal?
  • Este dieta mea nesănătoasă sau mâncarea prea sărată?

Unele persoane sunt rareori sau deloc afectate de acești factori declanșatori. Dacă acesta este cazul, cauza ar putea fi lipsa somnului sau consumul crescut de alcool în seara precedentă. O răceală sau o alergie, precum și aerul uscat, pot provoca, de asemenea, ochi umflați.

Care sunt diferitele tipuri de pleoape umflate?

S-ar putea să suferi de o inflamație a pleoapelor, care este cauzată de glandele înfundate. Mai jos se face o distincție între orzagiu, șalazion și o inflamație a marginilor pleoapelor. Acestea apar adesea doar la un singur ochi la un moment dat.

  • Un orzagiu, numit și hordeolum, este o infecție bacteriană a marginilor pleoapelor. Acesta duce la o acumulare de puroi, care poate apărea pe pleoapa superioară sau inferioară.

Pleoapă cu ozagiu

  • Un șalazion este cauzat de glandele înfundate de la marginea pleoapei. Se dezvoltă un nodul, care poate ajunge la dimensiunea unui bob de mazăre.

Pleoapă cu șalazion

  • Inflamația marginii pleoapei, cunoscută și sub numele de blefarită, este cauzată de o acumulare de secreție în glandele de la marginea pleoapei.

Inflamația marginii ochiului

O pleoapă umflată poate fi cauzată și de un accident sau de un așa-numit "ochi învinețit", care dispare după câteva zile.

Pot purta lentile de contact cu pleoapele umflate?

Se recomandă evitarea purtării lentilelor de contact în cazul ochilor umflați. Mai ales dacă suferi de unul dintre tipurile de inflamație de mai sus, lentilele de contact nu trebuie folosite în niciun caz.

Purtarea ochelarilor ajută în cazul pleoapelor umflate?

Dacă ai pleoapele umflate, este recomandat să porți ochelarii pentru a-ți ușura ochii. În plus, ochelarii îți protejează ochii de influențele externe, cum ar fi polenul.

Dacă suferi de alergii la polen, îți recomandăm să porți ochelari de soare bine ajustați, mai ales dacă ești la aer liber.

Care sunt simptomele pleoapelor umflate?

Ochii umflați sunt adesea însoțiți de diverse simptome. Aceste simptome indică cauza. Adesea, simptomele dispar după o perioadă scurtă de timp, dar dacă ești afectat frecvent sau dacă umflarea persistă timp de câteva ore, ar trebui să consulți un oftalmolog.

Adesea, persoanele cu ochi umflați suferă de ochi lipicioși, au mâncărimi sau au senzația de arsură la ochi. Ca urmare, unii au devenit mai sensibili la lumină și, în funcție de cât de umflată este pleoapa, acest lucru poate afecta vederea. Conjunctiva poate fi roșie și se pot forma fulgi pe pleoape.

În cazul unui orzagiu, apar adesea pleoape sensibile la presiune și durere. Se poate simți ca și cum ar exista un bob de nisip în ochi. Pe de altă parte, un șalazion este nedureros, dar se poate simți presiunea crescută a pleoapelor umflate.

În cazul inflamației marginilor pleoapelor, acestea sunt adesea lipicioase și roșii, în plus, poți avea și alte simptome, cum ar fi ochii ușor apoși și sensibili.

Care sunt opțiunile de tratament pentru pleoapele umflate?

Cel mai bun tratament pentru pleoapele umflate depinde de cauză. În orice caz, este indicat să nu îți forțezi și mai mult ochii. Prin urmare, purtătorii de lentile de contact ar trebui să se abțină de a le purta pentru moment. De asemenea, ar trebui să fii atent cu produsele cosmetice și machiajul ochilor. Cel mai bine este să le eviți cu totul, astfel încât să nu apară alte iritații.

Dacă pleoapele tale sunt doar puțin umflate sau dacă știi deja cauza, poți trata pleoapele umflate cu remedii casnice. O compresă rece ajută adesea la reducerea umflăturii. De asemenea, este foarte important să bei multe lichide pentru ca sistemul de drenaj limfatic să funcționeze corect.

Cu toate acestea, dacă nu observi nicio îmbunătățire sau dacă simți durere și suferi de ochi extrem de roșii, atunci ar trebui să consulți un medic. În funcție de cauză, acesta ar putea prescrie medicamente suplimentare. De exemplu, dacă suferi de o alergie, se prescriu adesea antihistaminice sau alte medicamente. Picăturile de ochi hidratante ajută, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.

Tratamentul pentru un orzagiu

În cazul unui orzagiu, se administrează, de asemenea, medicamente, de exemplu sub forma unui unguent pentru ochi, care împiedică răspândirea infecției bacteriene. În cele mai multe cazuri, umflătura dispare de la sine după câteva zile. În cazul unei dureri puternice sau a unei senzații de presiune, oftalmologul poate lua măsuri suplimentare împotriva acumulării de puroi.

Tratamentul pentru un șalazion

De obicei, un șalazion dispare de la sine. Pentru a elimina mai repede congestia de secreții, compresele calde sau masajul pleoapelor ajută adesea. În unele cazuri, adesea din motive estetice, un șalazion poate fi îndepărtat printr-o procedură chirurgicală minoră.

Tratamentul pentru inflamația marginilor pleoapelor

În cazul inflamației marginilor pleoapelor, este important să se asigure o bună igienă și o curățare adecvată a marginilor pleoapelor. Compresele calde pot redeschide glandele înfundate. Opticianul tău va fi bucuros să te sfătuiască.

Ce pot face pentru a preveni umflarea pleoapelor?

Ai grijă de ochii tăi, practicând o bună igienă oculară, mai ales dacă ești purtător de lentile de contact. Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a-ți atinge ochii. Un stil de viață sănătos și un sistem imunitar întărit pot ajuta, de asemenea, la prevenirea ochilor umflați.

Dacă suferi în mod regulat de pleoape umflate, este recomandabil să consulți un oftalmolog.

 


 

Vrei să afli mai multe despre simptomele iritante ale ochilor? Citește ghidul Lentiamo despre afecțiunile oculare pentru a afla mai multe despre subiecte precum migrenele oculare sau ochii roșii.