Autentificare

Cum să interpretați prescripția pentru lentilele de contact - Parametri importanți!

Oricine vrea să cumpere lentile de contact ar trebui să cunoască parametrii acestora. Parametrii lentilelor de contact pot fi găsiți în prescripția scrisă de către medicul oftalmolog. Este important de știut că prescripția pentru lentilele de contact și prescripția pentru ochelarii de vedere nu este aceleași.

Rețineți, de asemenea, că datele trecute de către oftalmolog nu trebuie să fie mai vechi de un an, deoarece parametrii ochiului se modifică odată cu vârsta.

Parametrii lentilelor de contact pe care trebuie să îi știți

Raza de curbură(BC)

Raza de curbură a unei lentile de contact descrie curbarea lentilei în milimetri, pentru a oferi un confort maxim în timp ce purtați lentile, adică cât de bine se așează lentila pe ochi. În mod normal, acești parametri sunt între 8–10 mm.

Dioptrie / Sferă (D/dpt./S/SPH/PWR)

Sfera este puterea lentilei de contact. Unitatea de măsură pentru puterea sferică este o dioptrie sau D. În general, puterea sferică a unei lentile este indicată cu un semn plus (+) pentru hipermetropie și un semn minus (-) pentru miopie.

Diamterul (DIA)

Această valoare este, de fapt, diametrul (sau dimensiunea) lentilei. Lentilele de contact moi au un diametru mai mare, de la 13.00 până la 15.00 mm, față de lentilele de contact dure, de la 9 la 10 mm.

Cilindru (CYL)

Valoarea cilindrului este necesară pentru fabricarea lentilelor de contact pentru astigmatism. Este o valoare negativă, care face orice corecție pentru curbura corneei.

Axa cilindrului (A/ACH/AXIS/AX)

Axa este necesară pentru astigmatism, ca supliment la lentilele de contact cu cilindru. Acesta descrie poziția exactă a curburii pe cornee și este măsurat într-un interval de 0 ° – 180 °. Rețineți că un grad de zero este de asemenea scris și ca 180. Numărul 90 înseamnă poziția verticală a ochiului, iar numărul 180 corespunde meridianului orizontal.

Adiție (ADD)

ADD este diferența dintre valoarea dioptrică a vederii la depărtate și valoarea dioptrică a vederii la apropiere. Valorile de până la 1,25 sunt considerate scăzute, până la 2,00 ca medii și până la 3,00 ca valoare ridicată.

Cum se stabilește prescripția pentru lentilele de contact?

Valorile lentilelor de contact sunt determinate de către un medic oftalmolog folosind diferite teste și metode de măsurare. În baza acestei prescripții precise, pacientul poate cumpăra lentilele corecte.Este important ca toți parametrii să fie verificați pentru acuratețe la fiecare 6–12 luni. Vederea și ochii se pot schimba de mai multe ori pe parcursul vieții, deci ajustarea este importantă. Dacă simțiți că vederea vi s-a schimbat, trebuie să reevaluați imediat valorile lentilelor de contact.

Diferența dintre prescripția pentru lentile și cea pentru ochelari

Ele sunt complet diferite, deoarece lentilele de ochelari sunt plasate la aproximativ 12 milimetri de ochi, în timp ce lentilele de contact se aplică direct pe suprafața ochilor. Cu toate acestea, este necesar să se determine ambele valori, astfel încât să fie posibilă o vedere perfectă.

Deci, dacă purtați ochelari de vedere, aveți grijă să nu încurcați prescripția, atunci când cumpărați lentile de contact. În plus, metoda de măsurare pentru ochelari este ușor diferită de măsurătoarea pentru lentile de contact , deoarece prescripția pentru ochelari necesită măsurarea distanței dintre ochi. Prin urmare, metodele de măsurare între lentilele de contact și ochelari sunt de asemenea ușor diferite.

Informații suplimentare privind cutia de lentile de contact

Pe lângă valorile esențiale despre ochi, veți găsi, de asemenea, informații despre conținutul de apă pe ambalajele lentilelor de contact, precum și permeabilitatea la oxigen. Cu cât sunt mai uscați ochii, cu atât mai mic trebuie să fie volumul de apă din materialul din care sunt create lentilele. Lentilele cu un conținut ridicat de apă au proprietați negative de evaporare a apei pentru cei care aleg purtarea extinsă, indepărtând astfel umezeala din ochi. Asta înseamnă că trebuie să acordați atenție materialului din care sunt fabricate lentilele: cele din hidrogel au un conținut mai ridicat de apă, care se evaporă mai repede și necesită astfel mai mult lichid din filmul lacrimal. Rezultatul: ochiul se usucă mai repede. Dacă aveți ochi uscați, ar trebui să alegeți lentile din silicon hidrogel pentru că au o bună permeabilitate la oxigen și astfel necesită 20% mai puțină apă.

Permeabilitatea la oxigen este dată de valoarea “Dk/t”. Cu cât lentile stau mai mult pe ochi, cu atât vor fi mai permeabile la oxigen. Dacă valoarea este prea mică, pentru cei cu ochii sensibili pot să apară roșeață, mâncărime sau arsuri.

Nu orice marcă de lentile de contact corespunde nevoilor oricărui pacient

La fel ca și la pantofi și îmbrăcăminte, unitățile de măsură și caracteristicile pentru lentilele de contact pot varia în funcție de producător. Prin urmare, este posibil să fiți nevoit să vă verificați din nou parametrii atunci când schimbați marca și vă recomandăm să consultați un medic oftalmolog atunci când faceți acest lucru.

Rezumat

Parametrii lentile de contact Unitate de măsură Prescurtare Mai multe informatii
Dioptrie dioptrie PWR, D, SPH, dpt de la –30.00 până la +30.00
Raza de curbură millimetru BC de la 8.00 până la 10.00
Diametru millimetru DIA de la 13.00 până la 15.00
Cilindru dioptrie CYL, ZYL de la –0.25 până la –10.00, lentile de contact torice
Axa cilindrului grad A, AX, AXIS de la 0 până la 180, lentile de contact torice
Adiție dioptrie ADD de la 1.00 până la 3.00, lentile de contact torice

Dacă aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Sunați-ne gratuit la numărul 0800 400 156, trimiteți-ne un email, sau scrieți-ne pe Facebook. Vă vom răspunde cât mai curând posibil!

Îți place acest articol? Distribuie-l prietenilor!

Comentarii

 • Anonim

  bună ziua eu nu știu ce sa aleg la dioptrie ma ajutați. ca nu am nici o pb de ochi

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Presupun ca doriti lentile colorate. Daca nu aveti nevoie de dioptrie, alegeti 0.

   Numai bine

   Răspundeți
 • Florentina

  Buna ziua! Am miopie și dioptrii de -1,5 la ambii ochi. Medicul mi-a prescris lentilele de contact pe care mi le-am cumpărat, acum problema este ca văd bine la distanta cu ele , in schimb aproape văd in ceata. Menționez faptul ca vederea de aproape cu ochiul liber este excelenta , văd și cele mai mici detalii. De ce cu aceste lentile văd in ceata și nu suport sa ma uit aproape nici măcar 1 min , pentru ca apar dureri de cap și imi vine sa le scot imediat?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Va sfatuiesc sa mergeti la medicul oftalmolog cu aceste lentile pentru a face verificari suplimentare. Este posibil ca lentila sa nu se aseze perfect pe globul ocular si de aceea sa nu vedeti clar la apropiere. Trebuie sa verifice daca raza de curbura prescrisa este intr-adevar potrivita pentru Dvs.

   Numai bine,

   Răspundeți
 • Sabina

  Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti ce valori ale lentilelor sa comand daca am astigmatism cu urmatoarele caracteristici: cilindru de -3 si axa de 155 la ochiul drept si la ochiul stang nu inteleg. Am odata cilindru de -3 si inca unul de +1; la cel de -3 am ax de 20, iar la cel de +1 am ax de 110. Vreau sa imi cumpar lentile de contact online si nu stiu ce valori sa pun la cilindru si axa la ochiul stang. Va multumesc!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Valorile pe care mi le mentionati corespund ochelarilor de vedere, nu lentilelor de contact. In cazul lentilelor, cilindrul poate fi –3.25 sau –2.75. Cilindru de –3 nu exista. Puteti sa imi trimiteti prescriptia pe email pentru a verifica exact insa, cel mai probabil, va fi nevoie sa solicitati medicului sa va ofere prescriptie pentru lentile. Masuratorile sa fac diferit.

   Multumesc,

   Răspundeți
 • Diana

  Buna ziua! Este posibil sa am raza de 7.5? Am vrut sa comand de pe internet lentile, insa am gasit raza doar de 8 si ceva

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Probabil este posibil in situatia in care medicul poate sa trimita o comanda speciala la producator. La noi, cea mai mica raza de curbura avuta vreodata este 8.3.

   Multumesc,

   Răspundeți
 • Mihaela T.

  buna ziua , spuneți- mi va rog este posibil ca dupa un an sa am aceasta diferenta de dioptrii? anul trecut aveam +2,25 anul acesta +3,25. mi se pare ca a fost facut supergicial controlul caci ii port de cateva zile si ma dor ochii, imi lacrimeaza continuu si ametesc . multumesc !

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Este posibil sa apara aceasta crestere a valorii dioptriei insa, daca nu va simtiti bine cu noii ochelari sau nu aveti incredere in medicul care v-a examinat, va sfatuiesc sa repetati consulultul la o alta clinica.

   Multa sanatate

   Răspundeți
 • Oana

  Bună ziua, dacă îmi comand lentile de contact day and night, dar le scot în fiecare seara și le pun în soluție afectează proprietățile lentilelor? Eu am nevoie pentru somnul pe timpul zilei, mai atipesc cu bebelușii ziua, iar cu lentilele zilnice nu pot.

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Nu afecteaza in niciun fel, din contra. Este mai bine pentru sanatatea ochilor Dvs pentru a lasa ochiul sa respire in mod natural, indiferent de cat de calitative sunt lentilele.

   Numai bine

   Răspundeți
 • Iulia

  Buna. Od: sf+4,50 cyl- 3,25 ax 25 Os sf+5,00 cyl 3,50 ax 145 aceasta este reteta actuala. In trecut: Od sf: +3,25 cyl -3,25 ax 30 Os sf +3,25 cyl -3,25 ax 150 Tin sa mentionez ca cu reteta veche pt lentile vedeam mai bine. Ochiul drept bruia foarte putin in departare. Prima reteta de mai sus, cea actuala ... vad clar cand nu clipesc, cum clipesc cum se instaleaza usoara ceata. Le simt si destul de apoase... au un continut de apa mai mare fata de celelalte. Oare ce ma sfatuiti? Am incercat si lentilele rigide dar dupa o saptamana am inceput sa vad in ceata cu ele. Medicul a zis ca imi fug ochii si imi trebuie ochelari cu prisma. M-am speriat iar alt medic a zis ca nu am nevoie de prisma doar daca vad dublu. Multumesc

  Răspundeți
 • Diana C.

  Buna ziua ! Daca la un ochi, la ochelari , am si cu + si cu - , cum gasesc lentila potrivita ?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Cel mai probabil aveti nevoie de lentile multifocale pentru acest ochi. Aveti prescripta de la medicul oftalmolog? Daca nu o aveti, trebuie sa ii solicitati prescriptia special pentru lentilele de contact.

   Multumim

   Răspundeți
 • Mihaela

  Buna ziua, Este important semnul - sau + din dreptul sferei daca numarul e 0.00?

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Nu, 0 este 0, fara plus sau minus.

   ​Multumim

   Răspundeți
 • Alexandra

  Buna ziua, AO: sf + 2,25 dpt, DI in VA = 63 mm, pentru un barbat de 54 de ani, ce viciu este si cu ce lentile se corecteaza? Multumesc!

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   Prescriptia pe care o aveti este cel mai probabil pentru ochelari doar. Pentru lentile de contact, ar fi fost mentionate raza de curbura si diametru. Avand doar dioptrie prescrisa, probabil ca are nevoie de lentile de contact sferice insa nu putem fi siguri de asta:

   https://www.lentiamo.ro/…sferice.html

   Rugati medicul oftalmolog sa va dea o prescriptie special pentru lentile de contact, pentru a sti exact ce trebuie sa aleaga.

   ​Multumim,

   Răspundeți
 • Antal A.

  Bună ziua as dori sa va întreb dacă am -1.75 OD și -1.50 OS la ochelari ce dioptri ar trebui sa am la lentile?Vă mulțumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   In general, la lentilele de contact dioptriile sunt mai mici cu –0.25 –0.5 decat la ochelarii de vedere.

   Daca nu aveti prescriptie de la medicul oftalmolog, va trebui sa mergeti la un consult si sa ii solicitati prescriptie pentru lentilele de contact. In afara de dioptrii, trebuie sa va mentioneze si valorile cu privire la raza de curbura si diametru, pentru a va asigura ca optati pentru lentilele potrivite.

   Multumim,

   Răspundeți
 • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

  Buna ziua,

  Se poate sa imi trimiteti pe email info@lentiamo.ro prescriptia Dvs pentru a vedea exact ce anume v-a prescris medicul oftalmolog?

  Multumesc,

  Răspundeți
 • Georgel A.

  Buna ziua as dori sa va intreb daca am add +1.25 ,pot folosi lentile de contact de +1.50 ?sau de +1.00, multumesc anticipat pentru raspuns

  Răspundeți

Următoarele 4 comentarii

*Câmpuri obligatorii

Cele mai bine vândute produse