Autentificare

Cum să interpretați prescripția pentru lentilele de contact - Parametrii importanți!

Oricine vrea să cumpere lentile de contact ar trebui să cunoască parametrii acestora. Parametrii lentilelor de contact pot fi găsiți în prescripția scrisă de către medicul oftalmolog. Este important de știut că prescripția pentru lentilele de contact și prescripția pentru ochelarii de vedere nu este aceleași.

Rețineți, de asemenea, că datele trecute de către oftalmolog nu trebuie să fie mai vechi de un an, deoarece parametrii ochiului se modifică odată cu vârsta.

Parametrii lentilelor de contact pe care trebuie să îi știți

Raza de curbură(BC)

Raza de curbură a unei lentile de contact descrie curbarea lentilei în milimetri, pentru a oferi un confort maxim în timp ce purtați lentile, adică cât de bine se așează lentila pe ochi. În mod normal, acești parametri sunt între 8–10 mm.

Dioptrie / Sferă (D/dpt./S/SPH/PWR)

Sfera este puterea lentilei de contact. Unitatea de măsură pentru puterea sferică este o dioptrie sau D. În general, puterea sferică a unei lentile este indicată cu un semn plus (+) pentru hipermetropie și un semn minus (-) pentru miopie.

Diamterul (DIA)

Această valoare este, de fapt, diametrul (sau dimensiunea) lentilei. Lentilele de contact moi au un diametru mai mare, de la 13.00 până la 15.00 mm, față de lentilele de contact dure, de la 9 la 10 mm.

Cilindru (CYL)

Valoarea cilindrului este necesară pentru fabricarea lentilelor de contact pentru astigmatism. Este o valoare negativă, care face orice corecție pentru curbura corneei.

Axa cilindrului (A/ACH/AXIS/AX)

Axa este necesară pentru astigmatism, ca supliment la lentilele de contact cu cilindru. Acesta descrie poziția exactă a curburii pe cornee și este măsurat într-un interval de 0 ° – 180 °. Rețineți că un grad de zero este de asemenea scris și ca 180. Numărul 90 înseamnă poziția verticală a ochiului, iar numărul 180 corespunde meridianului orizontal.

Adiție (ADD)

Aceasta definește diferența dintre prezbiție și miopie și este utilizată pentru lentile bifocale și multifocale. Valorile de până la 1,25 sunt considerate scăzute, până la 2,00 ca medii și până la 3,00 ca valoare ridicată.

Cum se stabilește prescripția pentru lentilele de contact?

Valorile lentilelor de contact sunt determinate de către un medic oftalmolog folosind diferite teste și metode de măsurare. În baza acestei prescripții precise, pacientul poate cumpăra lentilele corecte.Este important ca toți parametrii să fie verificați pentru acuratețe la fiecare 6–12 luni. Vederea și ochii se pot schimba de mai multe ori pe parcursul vieții, deci ajustarea este importantă. Dacă simțiți că vederea vi s-a schimbat, trebuie să reevaluați imediat valorile lentilelor de contact.

Diferența dintre prescripția pentru lentile și cea pentru ochelari

Ele sunt complet diferite, deoarece lentilele de ochelari sunt plasate la aproximativ 12 milimetri de ochi, în timp ce lentilele de contact se aplică direct pe suprafața ochilor. Cu toate acestea, este necesar să se determine ambele valori, astfel încât să fie posibilă o vedere perfectă.

Deci, dacă purtați ochelari de vedere, aveți grijă să nu încurcați prescripția, atunci când cumpărați lentile de contact. În plus, metoda de măsurare pentru ochelari este ușor diferită de măsurătoarea pentru lentile de contact , deoarece prescripția pentru ochelari necesită măsurarea distanței dintre ochi. Prin urmare, metodele de măsurare între lentilele de contact și ochelari sunt de asemenea ușor diferite.

Informații suplimentare privind cutia de lentile de contact

Pe lângă valorile esențiale despre ochi, veți găsi, de asemenea, informații despre conținutul de apă pe ambalajele lentilelor de contact, precum și permeabilitatea la oxigen. Cu cât sunt mai uscați ochii, cu atât mai mic trebuie să fie volumul de apă din materialul din care sunt create lentilele. Lentilele cu un conținut ridicat de apă au proprietați negative de evaporare a apei pentru cei care aleg purtarea extinsă, indepărtând astfel umezeala din ochi. Asta înseamnă că trebuie să acordați atenție materialului din care sunt fabricate lentilele: cele din hidrogel au un conținut mai ridicat de apă, care se evaporă mai repede și necesită astfel mai mult lichid din filmul lacrimal. Rezultatul: ochiul se usucă mai repede. Dacă aveți ochi uscați, ar trebui să alegeți lentile din silicon hidrogel pentru că au o bună permeabilitate la oxigen și astfel necesită 20% mai puțină apă.

Permeabilitatea la oxigen este dată de valoarea “Dk/t”. Cu cât lentile stau mai mult pe ochi, cu atât vor fi mai permeabile la oxigen. Dacă valoarea este prea mică, pentru cei cu ochii sensibili pot să apară roșeață, mâncărime sau arsuri.

Nu orice marcă de lentile de contact corespunde nevoilor oricărui pacient

La fel ca și la pantofi și îmbrăcăminte, unitățile de măsură și caracteristicile pentru lentilele de contact pot varia în funcție de producător. Prin urmare, este posibil să fiți nevoit să vă verificați din nou parametrii atunci când schimbați marca și vă recomandăm să consultați un medic oftalmolog atunci când faceți acest lucru.

Rezumat

Parametrii lentile de contact Unitate de măsură Prescurtare Mai multe informatii
Dioptrie dioptrie PWR, D, SPH, dpt de la –30.00 până la +30.00
Raza de curbură millimetru BC de la 8.00 până la 10.00
Diametru millimetru DIA de la 13.00 până la 15.00
Cilindru dioptrie CYL, ZYL de la –0.25 până la –10.00, lentile de contact torice
Axa cilindrului grad A, AX, AXIS de la 0 până la 180, lentile de contact torice
Adiție dioptrie ADD de la 1.00 până la 3.00, lentile de contact torice

Dacă aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați. Sunați-ne gratuit la numărul 0800 400 156, trimiteți-ne un email, sau scrieți-ne pe Facebook. Vă vom răspunde cât mai curând posibil!

Îți place acest articol? Distribuie-l prietenilor!

Comentarii

 • Antal A.

  Bună ziua as dori sa va întreb dacă am -1.75 OD și -1.50 OS la ochelari ce dioptri ar trebui sa am la lentile?Vă mulțumesc

  Răspundeți
  • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

   Buna ziua,

   In general, la lentilele de contact dioptriile sunt mai mici cu –0.25 –0.5 decat la ochelarii de vedere.

   Daca nu aveti prescriptie de la medicul oftalmolog, va trebui sa mergeti la un consult si sa ii solicitati prescriptie pentru lentilele de contact. In afara de dioptrii, trebuie sa va mentioneze si valorile cu privire la raza de curbura si diametru, pentru a va asigura ca optati pentru lentilele potrivite.

   Multumim,

   Răspundeți
 • Cristiana Chirita Lentiamo.ro

  Buna ziua,

  Se poate sa imi trimiteti pe email info@lentiamo.ro prescriptia Dvs pentru a vedea exact ce anume v-a prescris medicul oftalmolog?

  Multumesc,

  Răspundeți
 • Georgel A.

  Buna ziua as dori sa va intreb daca am add +1.25 ,pot folosi lentile de contact de +1.50 ?sau de +1.00, multumesc anticipat pentru raspuns

  Răspundeți

*Câmpuri obligatorii

Cele mai bine vândute produse