Glaucomul

Glaucomul este un grup de boli ale ochilor care afectează nervul optic, a cărui sănătate este crucială pentru o vedere bună. Această deteriorare este adesea cauzată de o presiune neobișnuit de mare în ochi. Glaucomul este una dintre principalele cauze ale orbirii la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
Am rugat oftalmologul Dr
Maya Mineva să ne explice mai detaliat fenomenul glaucomului și să ne
prezinte opțiunile de tratament. Citiți mai multe despre informațiile
cruciale pe care ni le-a oferit pentru a vă proteja împotriva
glaucomului!
Ce este glaucomul?
Dr Mineva subliniază faptul că glaucomul îngustează orizontul vizual foarte lent. Apariția „punctelor oarbe” se produce inițial doar la periferia câmpului vizual. Glaucomul este însă a doua cauză de orbire ireversibilă în întreaga lume.
Glaucomul aparține grupului de boli neurodegenerative. Asta înseamnă că deteriorarea nervului optic determină pierderea permanentă a vederii – informațiile vizuale nu se transmit de la ochi la creier.
Prin urmare, este îngrijorător faptul că persoanele, care pot fi grav afectate de această boală, de obicei nu știu că dezvoltă această afecțiune.
Există două tipuri principale de glaucom – glaucom primitiv cu unghi deschis (POAG) și glaucom primitiv cu unghi închis (PACG). Oricare ar fi forma sa, glaucomul afectează calitatea vieții și capacitatea pacienților de a face față rutinei lor zilnice. Prin urmare, este important pentru persoanele care ar putea fi expuse riscului de a avea această boală, să viziteze în mod regulat un oftalmolog.
Vă rugăm să consultați medicul oftalmolog dacă observați anomalii în vederea, ochii și bunăstarea dvs. generală sau dacă glaucomul a apărut deja în familia dvs.
Cum puteți diagnostica glaucomul?
Dr. Maya Mineva demonstrează diferitele moduri de identificare a glaucomului.
Printre factorii enumerați, istoricul din familie este foarte important -aceasta este informația esențială pe care trebuie să o împărtășiți medicului dumneavoastră oftalmolog.
Urmează apoi monitorizarea diverșilor parametri prin studii de specialitate – controlul presiunii intraoculare, măsurarea grosimii corneei și examinarea periferică a vederii. Starea nervului optic este primordială și trebuie examinată folosind cele mai potrivite metode.
Cea mai populară alegere este metoda Goldman, care oferă o precizie mai mare. Necesită o prismă specială montată pe biomicroscop, o substanță colorantă și un anestezic local.
În plus, studiile genetice ne permit să identificăm pacienții care transportă factorii genetici responsabili de dezvoltarea glaucomului, astfel încât să poată fi monitorizați îndeaproape și să înceapă tratamentul într-un stadiu incipient, pentru a-și păstra vederea.
Glaucomul pe scurt: Glaucomul afectează nervul optic și poate duce la orbire permanentă dacă nu este tratat. Verificările periodice și depistarea precoce pot preveni agravarea bolii ochilor. Puteți să tratați glaucomul cu picături pentru ochi, tratament cu laser și chirurgie. Scopul tratamentului este de a preveni deteriorarea ulterioară.
Ce este glaucomul primitiv cu unghi deschis (POAG)?
Dr. Maya Mineva subliniază faptul că glaucomul cu unghi deschis este frecvent la pacienții cu vârsta peste 40 de ani. Nu se caracterizează prin simptome specifice – presiunea intraoculară crește lent și nedureros. Pacienții își dau seama că își pierd vederea doar atunci când ajung în stadiile extreme ale bolii, atunci când leziunea este ireversibilă. POAG nu poate fi vindecat, dar cu o terapie adecvată și în timp util, dezvoltarea acesteia poate fi controlată și restricționată. De exemplu, un grup de pacienți care este afectat de unul sau mai mulți factori de risc, pot fi identificați în funcție de vârstă, origini etnice, factori genetici și miopie.
Ce este glaucomul cu unghi închis primitiv (PCAG)?
Spre deosebire de glaucomul primitiv cu unghi deschis, care este lent și asimptomatic, manifestarea glaucomului cu unghi închis este dramatică și se manifestă în viața pacientului într-un mod dureros.
Un examen oftalmologic este obligatoriu, în prezența unuia sau mai multor simptome: durere, roșeață, dureri de cap, vărsături și cercuri colorate în jurul luminilor. După un prim atac, înainte ca presiunea ridicată să poată deteriora definitiv nervul optic, vederea poate fi încă salvată.
Ce este glaucomul secundar?
În timp ce cauzele dezvoltării glaucomului primar pot rămâne în mare măsură neclare, glaucomul secundar este rezultatul unor afecțiuni anterioare specifice. S-ar putea datora proceselor inflamatorii, degenerative și tumorale la nivelul ochiului și, eventual, după operație. Glaucomul secundar este o categorie foarte diversificată în care se pot distinge două grupe principale – glaucom secundar cu unghi deschis și secundar.
Ce sunt glaucomul congenital și glaucomul pediatric?
Mai mult, medicul nostru oftalmolog Dr. Maya Mineva explică faptul că glaucomul la copii este rar, dar are consecințe negative de lungă durată, dacă nu este diagnosticat la timp. Datorită dezvoltării anormale, a anomaliilor din globul ocular și a structurilor sale fine se poate dezvolta chiar în timpul sarcinii.
Glaucomul primitiv la copii se poate dezvolta imediat după naștere, până la vârsta de 3 ani, iar în acest caz, este denumit glaucom congenital. Dacă se dezvoltă între 3 și 10 ani, atunci se numește glaucom infantil.
Glaucomul congenital prezintă un tablou clinic unic care îl diferențiază de alte tipuri de glaucom – copilul este neliniștit, evită lumina (fotofobie), preferă să-și țină ochii închiși, îi freacă, are lacrimi abundente, iar corneea își pierde treptat transparența . Globul ocular este anormal lărgit, iar copiii cu glaucom congenital au ochii impresionant de mari.
Diagnosticul se face prin examinarea segmentului ocular anterior și a nervului optic, măsurători ale corneei și a mărimii ochiurilor, măsurători ale OH. Având în vedere vârsta pacienților, aceste teste sunt adesea efectuate sub anestezie generală.
În ciuda utilizării sistematice a picăturilor oftalmice, tratamentul definitiv este cel chirurgical.
Chirurgia efectuată într-un stadiu incipient al bolii oferă șanse
de menținere a unei condiții de vedere satisfăcătoare.