4,9 Evaluare

Autentificare

Glaucomul: cauze, simptome și tratamente

Glaucomul

Probabil că ești familiarizat cu cataracta, o boală bine cunoscută a ochilor. Dar știi ce este glaucomul sau este posibil să fii tu însuți afectat de el? Citește mai multe despre el aici.

Ce este glaucomul și care sunt cauzele acestuia?

Glaucomul este o boală a ochilor. Acesta poate avea cauze diferite, dar este adesea declanșat de o presiune ridicată în ochi sau de o tulburare a alimentării cu sânge a ochiului. Pe parcursul bolii, pot apărea leziuni ale nervului optic, care sunt ireversibile și pot duce la orbire dacă nu sunt tratate. Glaucomul este una dintre cele mai răspândite boli oculare din România.

După cum s-a menționat mai sus, cauzele glaucomului variază, dar boala este cel mai adesea cauzată de o presiune intraoculară ridicată.

Presiunea intraoculară apare în camerele ochiului care sunt umplute cu umoare apoasă. Umoarea apoasă, care curge între cristalin și cornee, este produsă în corpul ciliar al ochiului. De acolo, curge din camera posterioară a ochiului în camera anterioară și apoi părăsește camerele ochiului prin așa-numitul canal Schlemm.

Este un proces continuu care furnizează cristalinului și corneei substanțe nutritive importante. La un ochi sănătos, această circulație asigură o presiune constantă, cu valori normale între 10 și 21 mmHg. Cu toate acestea, dacă circulația este perturbată sau dacă umoarea apoasă nu se poate scurge complet, acest lucru duce la creșterea presiunii intraoculare cu valori de la 24 mmHg.


Glaucom de ochi

Presiunea intraoculară crescută poate provoca deteriorarea fibrelor nervului optic. Cu cât nervul optic este mai rezistent, cu atât leziunile sunt mai mici.

Aprovizionarea cu sânge a nervului optic este unul dintre factorii care determină dacă ochiul tău este sau nu susceptibil la glaucom. Dacă alimentarea cu sânge este bună, presiunea intraoculară ridicată poate fi tolerată. Cu toate acestea, glaucomul poate apărea și cu o presiune oculară normală, ca urmare a unei circulații sanguine deficitare. Dacă aceasta este insuficientă, celulele nervoase nu sunt alimentate cu suficiente substanțe nutritive și oxigen.

Există și alte cauze ale glaucomului, cum ar fi leziunile secundare cauzate de inflamații sau leziuni. În câteva cazuri, glaucomul poate fi, de asemenea, congenital sau prezent de la naștere. În acest caz, se numește glaucom secundar dacă este cauzat de o afecțiune existentă.

Poți purta lentile de contact dacă ai glaucom?

Da, persoanele cu glaucom pot purta lentile de contact cu condiția ca medicul lor să permită acest lucru. De exemplu, există anumite tipuri de picături oftalmice concepute pentru a reduce presiunea oculară care nu trebuie utilizate în combinație cu lentilele de contact. Aceste tipuri de picături pentru ochi necesită o rețetă, așa că trebuie să discuți acest tratament cu medicul tău.

Dacă nu ai probleme cu purtarea regulată a lentilelor de contact în ciuda glaucomului, ar trebui să le poți purta.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de glaucom?

În cazul glaucomului cu tensiune normală, nervul optic este afectat nu de creșterea presiunii intraoculare, ci de perturbarea fluxului sanguin.

În cazul glaucomului cu unghi închis, drenajul umorii apoase este blocat, ceea ce duce la o creștere imediată a presiunii intraoculare. Glaucomul cu unghi închis apare brusc și poate avea simptome dureroase. Această afecțiune este cunoscută și sub numele de atac de glaucom.

Glaucomul cu unghi deschis este cel mai frecvent și adesea trece neobservat de către pacient. Din cauza unei ieșiri blocate a umorii apoase, presiunea intraoculară crește și duce la o presiune ridicată cronică în ochi, care deteriorează încet nervul optic.

Cum afectează glaucomul viața de zi cu zi?

how people with glaucoma see

Atâta timp cât nu suferi de simptome severe, vei putea să te descurci în continuare în viața de zi cu zi. Pe măsură ce afectarea nervului optic devine mai pronunțată, vederea poate fi afectată, așa cum se vede în imaginile de mai sus. Imaginea A reprezintă vederea normală, în timp ce imaginea B descrie ceea ce s-ar putea vedea în cazul glaucomului.

Riscurile asociate cu glaucomul cresc pe măsură ce vederea se înrăutățește. De exemplu, poate începe să apară poticnirea în timpul mersului, iar capacitatea de a continua să conduci va fi limitată sau imposibilă. În cazuri grave, pacienții pot fi dependenți de asistență suplimentară. Din păcate, teama de pierderea totală a vederii poate fi, de asemenea, stresantă.

Care sunt simptomele glaucomului?

Simptomele variază în funcție de tipul de glaucom. Adesea, persoanele nu observă niciun simptom pentru o perioadă lungă de timp. Glaucomul poate fi observat după ani de zile abia după ce apar probleme de vedere, cum ar fi pete negre sau un văl întunecat la marginea câmpului vizual. Cu cât glaucomul este mai sever, cu atât câmpul vizual devine mai mic. Glaucomul netratat poate duce la orbire completă. După aceea, nu mai este posibilă restabilirea vederii.

Glaucomul cu unghi închis poate provoca un atac de glaucom. Acesta este adesea asociat cu o tulburare vizuală acută, dureri de cap severe, greață sau ochi înroșiți. Un atac de glaucom este o urgență și trebuie tratat imediat de către un oftalmolog. Pentru a limita evoluția pierderii câmpului vizual, sunt necesare vizite regulate la oftalmolog. Aceștia îți vor prezenta diferitele tratamente.

Care sunt opțiunile de tratament?

Din nefericire, nu există un tratament pentru leziunile cauzate de glaucom, dar un tratament la timp poate limita leziunile și încetini progresia bolii. Prin urmare, este recomandabil să se efectueze o examinare periodică a ochilor de către un expert.

Chiar înainte de a avea simptome, medicul tău poate detecta glaucomul și poate începe imediat tratamentul. La fiecare examinare de rutină, îți vor fi măsurate acuitatea vizuală și presiunea intraoculară și îți va fi verificat câmpul vizual. Dacă se suspectează glaucomul, îți va fi examinat și nervul optic. Folosind echipamente de ultimă generație, cum ar fi o lampă cu fantă, medicul oftalmolog îți poate examina mai îndeaproape nervul optic. Acesta va putea spune cât de mult a progresat glaucomul tău după examinare.

În cazul în care presiunea intraoculară este ridicată, se verifică și unghiul camerei. Dacă scurgerea umorii apoase este perturbată, se folosesc adesea picături pentru ochi. Dacă medicamentele și picăturile oculare nu produc un efect suficient, procedurile chirurgicale pot normaliza din nou scurgerea umorii apoase. Tratamentul cu laser sau intervenția chirurgicală creează un canal de ieșire suplimentar pentru umoarea apoasă sau mărește canalul existent. Normalizarea presiunii ușurează nervul optic, întârziind sau stopând astfel pierderea treptată a vederii.

Care sunt factorii de risc pentru glaucom?

Oricine poate fi afectat de glaucom. Cu toate acestea, există mai mulți factori care contribuie la un risc crescut:

  • Presiune intraoculară severă crescută
  • Vârsta înaintată
  • Antecedente familiale
  • Miopie
  • Diabet
  • Boli circulatorii

Vrei să afli mai multe despre boli precum glaucomul? Citește ghidul Lentiamo despre afecțiuni oculare daca doresti să afli mai multe despre subiecte precum accidentul vascular ocular sau operația de cataractă.

.

 

 

 


 

Surse:

Woche des Sehens, https://www.woche-des-sehens.de/…deutschland/#c502

National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206382/