Reduceri fulgerătoare: Ochelarii de soare sport 🔥

Autentificare

Perioada de acomodare cu lentilele: Cât timp durează?

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 22. 5. 2023. Scris de Lentiamo

Cuprins

În funcție de situație, perioada de acomodare poate dura de la două zile până la două săptămâni până ce ochii se obișnuiesc cu lentilele de contact. Acestea  pot fi o alternativă excelentă la ochelari, oferind o vedere clară fără rame incomode. Sunt ideale pentru un stil de viață activ sau pentru oricine caută confort și comoditate. 

De ce variază atât de mult perioada de adaptare?

În acest articol, vom explica de ce durata de timp necesară pentru a te te obișnui cu lentilele de contact variază în funcție de diferite situații și lentile. De asemenea, vom analiza problemele comune care pot apărea atunci când le porți pentru prima dată. Aruncă o privire la sfaturile noastre aprobate de optician despre cum să te obișnuiești cu lentilele de contact!

Probleme frecvente întâlnite în perioada de acomodare

În timp ce lentilele de contact sunt concepute pentru a se potrivi ușor și confortabil pe ochi, este posibil să dureze ceva timp până te vei adapta la această nouă senzație. Există mai multe motive pentru care s-ar putea să nu vezi bine cu lentilele tale. Iată câteva lucruri comune pe care le poți experimenta ca purtător de lentile pentru prima dată: 

  • Disconfort ușor – Este posibil să simți un ușor disconfort sau iritație pe măsură ce ochii tăi se obișnuiesc cu noua senzație.
  • Uscăciune – Purtătorii de lentile care sunt la început de drum sunt predispuși la uscăciunea sau mâncărimea ochilor. Încearcă să clipești normal pentru a menține ochii hidratați.
  • Vedere neclară – Vederea încețoșată poate apărea mai ales dacă lentilele de contact nu sunt montate corect sau dacă se mișcă pe ochi.
  • Înroșirea ochilor – Dacă porți lentilele prea mult timp sau dacă acestea nu sunt curățate corespunzător, ochii tăi ar putea să devină roșii sau s-ar putea infecta.

Sfat util: Dacă te întrebi dacă simptomele tale sunt normale sau nu, oftalmologul tău îți poate oferi îndrumări. Nu ar trebui să simțiți durere atunci când ești în curs de adaptare la noile lentile. Îndepărtează lentilele și contactează specialistul oftalmolog în cazul în care apar dureri.

De cât timp este nevoie pentru a te obișnui cu lentilele de contact?

 lentilă de contact pe deget, aproape

Perioada poate dura de la una până la două săptămâni până când purtătorii noi de lentile să se adapteze complet la experiența purtării lentilelor de contact. Ochiul  trebuie să se adapteze la faptul că are o lentilă așezată pe suprafața sa. În plus, creierul trebuie să se obișnuiască cu o nouă experiență vizuală. Timpul de adaptare diferă de la o persoană la alta și depinde și de tipul de lentilă. 

În general, va dura maximum două-trei zile în cazul în care prescripția se schimbă, dar se folosește același model de lentile de contact. Nu ar trebui să apară nicio problemă de confort. Creierul va trebui doar să se obișnuiască cu imagini noi și mai luminoase. Presupunând că ajustarea este corectă, timpul necesar pentru ca ochii să se adapteze la noile lentile de contact cu prescripție este, de asemenea, individual și depinde de marimea modificărilor.

Știai că: Adaptarea la o nouă corecție pentru lentilele de contact este mai ușoară decât adaptarea la o corecție pentru ochelari noi.

Factorii care influențează cât timp este nevoie pentru a te obișnui cu lentilele de contact

Tipul, calitatea și potrivirea lentilelor pot afecta timpul de ajustare. "Dacă aveți lentile zilnice cu materiale de bună calitate și cu o Rază de curbură (BC) potrivită ,adaptarea este aproape imperceptibilă," spune Opticianul nostru șef Jakub Odcházel, DiS. fiind întrebat despre obișnuirea cu senzația noilor lentile de contact. Iată și alți factori care ar putea influența timpul necesar pentru a te obișnui cu lentilele tale:

  • Tipul lentilelor de contact – Materialele din hidrogel moale sau hidrogel de silicon, lentilele mai subțiri și îngrijirea corespunzătoare a lentilelor pot scurta timpul de ajustare. 
  • Sensibilitatea ochilor – Lentilele pot fi iritante în cazul în care aveți ochi uscați. Menține lentilele curate sau încearcă picături pentru ochi potrivite pentru utilizarea cu lentilele tale.
  • Experiență anterioară cu lentile de contact – Purtătorii noi de lentile ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta.
  • Anatomia individuală a ochiului – Un specialist oftalmolog trebuie să adapteze corect lentilele de contact astfel încât acestea să se așeze confortabil pe ochi fără să se miște.

Cât timp este nevoie pentru a se obișnui cu lentilele de contact o persoana cu astigmatism?

De obicei, va dura trei până la patru zile să te obișnuiești cu lentilele de contact pentru astigmatism. În general, perioada de adaptare pentru lentilele torice poate fi ușor mai lungă în comparație cu corecțiile sferice clasice. Deoarece lentile torice pentru astigmatism se adaptează problemelor de vedere cauzate de curbura imperfectă a ochiului,  este necesară și corecția cilindrului. Această corecție este diferită de cea a  lentilelor sferice standard și creierul are nevoie de timp pentru ca  să se obișnuiască cu  noua imagine.

De cât timp este nevoie pentru a te obișnui cu lentilele de contact multifocale?

Poate dura una sau două zile pentru ca ochii și creierul să se adapteze la lentilele de contact multifocale. Unii pot considera că poate dura o săptămână sau mai mult, în special pentru cei care nu au mai purtat lentile până acum. Purtătorii pot experimenta o umbră sau o ușoară neclaritate timp de până la câteva săptămâni, atunci când se ajustează.1 Acest lucru poate fi un inconvenient minor sau ceva mai deranjant, în funcție de individ.

Lentile de contact multifocale, cunoscute și sub denumirea de lentile varifocale, conțin diferite zone care ajută ochii să se concentreze pe distanțe apropiate, intermediare și îndepărtate. Deoarece lentilele multifocale corectează mai multe câmpuri vizuale, și nu o singură distanță ca lentilele monofocale, este important să se determine corecția corectă fără prea multe compromisuri la fiecare distanță.

Ești în căutarea lentilelor de contact potrivite?

Descoperă astăzi lentilele zilnice, bisăptămânale, lunare și cele cu cu purtare extinsă.

Cumpără lentile de contact

Sfaturi pentru a te ajuta să te obișnuiești cu lentilele de contact mai repeder

prim-plan al unei persoane care ține lentilele de contact în fața ochiului

Pe lângă curățare și întreținere a lentilelor de contact, există câteva sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când începi să porți lentile de contact:

  1. Crește treptat timpul de purtare (sună contradictoriu, dar respectarea unui program ajută ochii să se obișnuiască cu lentilele fără a-i forța ).
  2. Evită să porți lentilele de contact mai mult decât perioada de purtare recomandată.
  3. Folosește picături oftalmice pentru a-ți menține ochii umeziți.
  4. Respectă practicile adecvate de îndepărtare și curățare.
  5. Consultă un medic oftalmolog cu privire la orice îngrijorare.

Medicul oftalmolog te va sfătui cu privire la specificul ochilor și al lentilelor și îți va sugera, eventual, o soluție pentru lentilele de contact. De multe ori, îți vor oferi și un program de purtare. Acest lucru este menit să te ajute să faci tranziția la purtarea lentilelor mai ușor.

Sfat profesional: Opticianul șef Jakub Odcházel, DiS. recomandă ca, în primul rând, să se obțină corecția corectă de la un oftalmolog sau optometrist pentru o experiență mai bună de adaptare la lentilele de contact. Puterea corectă a dioptriilor este "rădăcina" pentru a te obișnui cu lentilele de contact și a vedea clar cu acestea.

Întrebări adresate frecvent

Este normal ca lentilele de contact să se simtă ciudat la început?t?

Da, este complet normal ca lentilele de contact să se simtă ciudat sau ușor inconfortabil la început. Deoarece lentilele de contact sunt obiecte străine care sunt plasate direct pe ochi, poate dura ceva timp pentru a te obișnui cu senzația.

De ce am vederea neclară cu noile mele lentile contact?

Prescripția ar putea fi prea puternică sau prea slabă pentru ochii dumneavoastră. Dacă lentilele nu sunt potrivite în mod corespunzător, acestea se pot deplasa sau se pot alinia greșit. Lentilele murdare sau sparte pot duce, de asemenea, la vedere încețoșată. Există mulți factori care pot duce la vedere neclară a lentilelor de contact, chiar dacă acestea sunt noi.

Purtarea lentilelor de contact devine mai ușoară în timp?

Da, purtarea lentilelor de contact devine mai ușoară în timp. Ochii se vor adapta la noua senzație și la experiență de vizuală. De asemenea, este posibil să fie nevoie de exercițiu pentru a te obișnui cu aplicarea și îndepărtarea lentilelor de contact. Cu o utilizare regulată, multe persoane consideră că acestea devin mai confortabile și mai naturale de purtat.

De ce văd mai bine cu ochelarii decât cu lentilele de contact??

Ochelarii oferă o corecție vizuală stabilă, în timp ce lentilele se pot deplasa pe ochi, ceea ce duce la o vedere încețoșată. Calitatea și tipul de lentile vă pot afecta și ele vederea. Dacă lentilele nu sunt montate corect sau au o prescripție greșită, purtătorul va întâmpina dificultăți în a vedea clar. De asemenea, lentilele de contact se pot murdări sau usca, ceea ce poate întuneca vederea. Pe scurt, există mai multe motive pentru care s-ar putea să vedeți mai bine cu ochelari decât cu lentile de contact.

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Opticianul șef al Lentiamo, Jakub Odcházel, DiS., a oferit expertiza sa despre cum perioada de acomodare cu lentilele de contact, care se bazează pe experiența sa în domeniu. Nu trebuie uitat că este nevoie de timp pentru a te obișnui cu noile lentile, iar perioada de adaptare diferă de la persoană la persoană. Pe lângă lentilele de calitate, prescripția corectă este crucială. Ia legătura cu specialistul tău oftalmolog dacă ai nelămuriri sau îndoieli cu privire la noile tale lentile de contact.


Surse

1. Contact Lens Spectrum, Avoiding the Soft Multifocal Failure, https://www.clspectrum.com/issues/2016/march-2016/avoiding-the-soft-multifocal-failure

 

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse