Reduceri exclusive 🔥

Autentificare

Cum funcționează ochelarii de protecție calculator? 8 lucruri de știut

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 5. 5. 2021. Scris de Lentiamo

Ochelarii pentru calculator ne protejează ochii de lumina albastră dăunătoare prin filtrarea undelor acesteia. Sau le absorb? Putem vorbi de protecție 100% sau undele sunt blocate într-o proporție mult mai mică decât pare?

Ochelarii de protecție calculator sunt la modă. Dar rar cine cunoaște dacă ei funcționează într-adevăr sau suntem păcăliți de producători.

E timpul să analizăm informația pe această temă. Sunteți de acord?

1. Ce reprezintă ochelarii de protecție calculator și cum funcționează?

Să aruncăm mai întâi o privire ceea ce promit producătorii de ochelari pentru protecție calculator.

Ideea din spatele conceptului acestor ochelari e protejarea de razele „dăunătoare“ emanate de ecrane digitale, cum ar fi cele ale calculatoarelor, telefoanelor mobile, tabletelor sau televizoarelor.

Sunt comercializați ca fiind ochelari speciali care ne ajută să lucrăm, să dormim și să vedem mai bine. Fac acest lucru în trei moduri:

  • Ochelarii de protecție calculator ajută organismul să își mențină bioritmul natural după apusul soarelui, neutralizând lumina albastră pe care o primim din surse artificiale.
  • Ei protejează împotriva expunerii la raze UV, care pot provoca degenerația maculară, cataractă, cancer de piele și alte efecte neplăcute.
  • De asemenea, aceștia îmbunătățesc acuitatea vizuală prin reducerea reflexiei și a intensității luminii.

Dar sunt aceste lucruri adevărate? Se aplică aceste proprietăți fiecărei perechi de ochelari de protecție calculator sau există unele perechi mai bune și altele mai rele?

Pentru a afla, trebuie să analizăm cu atenție cele mai comune modele și materiale.


 
" allowfullscreen>

 

2. Din ce sunt produși ochelarii de protecție calculator?

Să analizăm mai în detaliu trei mărci diferite de ochelari de protecție calculator: popularul brand spaniol Meller, emblematicul Ray-Ban și Omega Optix, furnizorul de lentile de protecție calculator de la Lentiamo.

Lentilele ochelarilor de protecție calculator Meller sunt făcute din CR-39, un tip de polimer plastic (rășină). Este același material din care sunt fabricate multe lentile pentru ochelari de soare. Materialul este rezistent la zgârieturi și blochează o mare parte din razele UV.

Ochelarii Meller se împart în 2 categorii: gama Bio (de exemplu Bio Kubu Tigris), care sunt fabricați din plastic biodegradabil G850 și gama cu rame metalice (de exemplu Yster Gold), fabricați din oțel inoxidabil.

Ochelarii de protecție calculator de la Ray-Ban sunt și ei fabricați din CR-39 cu ramele produse din TR90 (un tip de nailon durabil).

Lentilele ochelarilor de protecție calculator Lentiamo de la Omega Optix sunt fabricate din 1) CR-39 pentru indicele lentilelor subțiri de 1,5 și 2) MR-8 pentru lentile cu indice de grosime între 1,6 și 1,67. Lentilele lor se numesc „UV420“ și cele cu tratament adăugător de protecție calculator / antireflex „AR XBlue“.

Descoperiți diferitele tipuri de materiale pentru lentile de ochelari!

Căutați o pereche perfectă de ochelari pentru calculator?

La Lentiamo veți găsi modele de calitate superioară de la branduri precum Ray-Ban și Meller. Dacă doriți, puteți avea, de asemenea, orice alta marcă de ochelari dotată cu un filtru de lumină albastră.

Toți ochelarii de protecție pentru calculator Meller Blue Light & Ray-Ban Everglasses

3. Ce alte proprietăți mai au ochelarii pentru protecție calculator?

Atât materialul CR-39 cât și MR-8 sunt un tip de rășină dură, ușoară și transparentă, care oferă protecție UV naturală.

Dar lentilele din CR-39 (cele ale ochelarilor Meller, Ray-Ban) oferă mai mult decât atât. Ele sunt:

  • Rezistente la zgârâieturi
  • Rezistente la substanțe chimice, vopsele etc.
  • Mai groase și mai ieftin de produs

Lentilele noastre Lentiamo UV420 MR-8 (Omega Optix) oferă și mai multe avantaje. Acestea sunt:

  • Mai moi decât lentilele echivalente din CR39, dar pot fi prelucrate cu un strat în plus pentru grosime, oferit gratuit de către magazinul nostru
  • Rezistente la șocuri și, în general, mai rezistente la rupere, datorită materialului mai moale
  • Mai subțiri decât lentilele echivalente din CR39, lucru evident la lentilele cu indice 1.6 +

 
Din ce sunt făcuți ochelarii de protecție calculator?

 

4. Ochelarii de protecție calculator au lentile colorate?

Da, toate lentilele pentru ochelarii de protecție calculator au o ușoară nuanță galbenă. Acest strat este cel care permite lentilelor să aibă proprietăți antireflex și de blocare a luminii albastre. La Lentiamo, toate lentilele colorate Omega Optix se produc cu tehnologia „XBlue“.

Întrebarea este: schimbă această nuanță percepția culorilor? Nu, nu ar trebui. Cu toate acestea, intensitatea culorii obiectelor albastre și violete este oarecum afectată, deoarece lentilele filtrează o parte din acest spectru. Clienții se pot aștepta ca aceste culori să aibă mai puțină vivacitate din cauza unui număr mai mic de fotoni care ajung la ochi. Acest aspect este, totuși, motivul pentru care mulți clienți susțin că ochelarii pentru protecție calculator îi ajută în orele de seară.


 
Ochelarii de protecție calculator Meller

 

5. Cât de multă lumină albastră e blocată de ochelarii pentru protecție calculator?

Una dintre cele mai importante întrebări pe care și le pun clienții, pe lângă proprietatea de protecție UV, este cât de multă lumină albastră este blocată de fapt de ochelarii de protecție calculator. Am sintetizat datele ochelarilor Meller și Ray-Ban.


 
Cât de multă lumină albastră e blocată de ochelarii pentru protecție calculator

 
  • Gama „Bio“ de la Meller permite trecerea a 68.85% de lumină albastră și violetă – așadar blochează 31% din lumina albastră (și violetă). Gama cu rame metalice permite trecerea a 63,42% din lumina albastră și violetă, ceea ce înseamnă că astfel de ochelari blochează 36.5% din lumina albastră (și violetă).
  • Ochelarii de protecție calculator Ray-Ban sunt produși pentru a filtra cel puțin 20% din lumina albastră cu lungimea de undă între 380 și 450 nm.

6. Ochelarii de protecție calculator protejează ochii și de razele UV?

Da, toți ochelarii de protecție calculator de la Lentiamo blochează complet radiația UV – A și UV – B, dar și o parte din radiația UV – C. Acest lucru se datorează materialului din care sunt confecționați și este identic cu modul în care funcționează ochelarii de soare. Vă rugăm să rețineți că nu sunt polarizați.

7. Ochelarii de protecție calculator reduc suprasolicitarea ochilor?

Toți marii producători de ochelari de protecție calculator declară că ochelarii lor ajută la combaterea suprasolicitării și a ochilor obosiți. Cu toate acestea, cercetările nu susțin acest lucru.

Oftalmologii recomandă ca fiecare persoană care petrece perioade lungi de timp în fața unui ecran să asigure în primul rând o iluminare adecvată și pauze frecvente. Ochelarii de calculator nu pot înlocui aceste măsuri. Citiți mai multe în ghidul nostru care conține sfaturi împotriva ochilor obosiți.

8. Deci, care sunt cei mai buni ochelari de protecție calculator?

Acum știm că ochelarii de protecție calculator de la Ray-Ban, Meller și Omega Optix filtrează o cantitate considerabilă de lumină albastră și de radiații UV fără a perturba percepția culorilor. În plus, ochelarii lor de protecție calculator au lentile rezistente la zgârieturi, care pot fi purtate toată ziua și seara.

E bine de știut: la Lentiamo puteți obține ochelari de protecție calculator care vor fi și ochelari cu prescripție. Optometriștii noștri vă pot fabrica orice tip de ochelari de vedere care vor avea și protecție împotriva luminii albastre în laboratorul nostru de optică.

 

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse