10% reducere la ochelari de soare Gucci, Prada și Prada Linea Rossa

Autentificare

Ce scrie în prescripția pentru lentile?

Mergeţi la oculist şi nu ştiţi cât de bună este vederea dumneavoastră? Cilindri, axe, semnul plus şi minus nu sunt o ştiinţă a rachetelor atâta timp cât ştiţi ce înseamnă aceste lucruri. Ca să vă uşurăm citirea prescripţiei medicale, v-am pregătit un scurt glosar cu termenii pe care îi găsiţi în prescripţiile pentru ochelari şi lentile de contact.

Văd rău de aproape sau la depărtare?

E foarte probabil că v-a spus-o deja medicul, dar dacă nu sunteţi siguri, luaţi aminte: dacă aveţi dioptrii cu valori negative înseamnă că aveţi miopie (adică nu vedeţi clar la depărtare şi, deseori, mijiţi ochii pentru a reuşi să distingeţi obiectele care sunt se află la o distanță de 2 metri de la dvs.), iar dacă valorile sunt pozitive – aveţi hipermetropie.

În cazul în care în loc de o valoare aveţi indicat „plan”, la acel ochi aveţi dioptria zero.

Cilindrul? În termini medicali, cilindrul indică curbura neregulată a corneei şi, în majoritatea cazurilor, aceasta este o problemă congenitală. Corneea ochiului sănătos are o formă sferică, în timp ce corneea ochiului astigmatic are forma unei mingi de rugby.

Dacă suferiţi şi de astigmatism, dioptriile nu sunt suficiente – lentila nu transferă vederea în poziţia corectă pe retină. În afară de cilindru, veţi găsi în prescripţie şi axa cilindrului, care reprezintă curbura corneei. Pentru corectarea astigmatismului sunt utilizate lentile speciale – torice.

Cât timp e valabilă prescripţia?

Un sfat universal nu există, dar – dacă prescripţia are mai mult de 6 luni de la prima vizită la oculist, se recomandă o vizită nouă. Defectul unui ochi poate suferi modificări în timp, uneori într-o manieră mai gravă, dacă însă nu au intervenit schimbări pe durata ultimului an, puteţi achiziţiona lentile şi cu prescripţia veche, dar nicidecum mai veche de 24 de luni.

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse