Reduceri exclusive 🔥

Autentificare

Un ghid complet pentru ochelarii de soare fotocromatici (heliomați)

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 11. 12. 2020. Scris de Lentiamo

Lentilele fotocromatice promit să ne protejeze ochii 100% împotriva razelor UV – atunci când intră în contact cu lumina soarelui. În caz contrar, lentilele rămân clare. Acest proces se întâmplă automat atunci când trecem de la interior la exterior, fără a fi nevoie să trecem de la ochelari de vedere la ochelari de soare.

Doriți să aflați cum funcționează ochelarii de soare fotocromatici care sunt beneficiile lor și dacă îi puteți obține chiar și cu un filtru de lumină albastră? Atunci citiți ghidul complet al ochelarilor de soare fotocromatici de pe Lentiamo.

Ce sunt ochelarii de soare fotocromatici?

Lentilele fotocromatice, numite și lentile heliomate, sunt concepute pentru a reacționa la lumina ultravioletă. Lentilele se întunecă în condiții de lumină puternică, adică în radiațiile ultraviolete. Fără activarea luminii UV, lentilele rămân în starea lor clară.

Ochelarii de soare fotocromatici își pot schimba ușor nuanța dacă este necesar. Își schimbă culoarea în funcție de cât de strălucitoare este lumina. Prin urmare, ochelarii fotocromatici se vor închide foarte ușor la culoare doar în anumite situații, de ex. când camera este luminată de lumina soarelui.

Împreună cu protecția UV 100%, lentilele de tranziție vă asigură că ochii dvs. rămân confortabili și sănătoși pe tot parcursul anului.

Aceștia sunt utili numai pentru activitățile de zi cu zi, ci și pentru sport. Ochelarii de soare sport cu protecție de 400 nm vă protejează de soarele strălucitor. Îi puteți folosi în aer liber, de ex. la golf, ciclism, pescuit, schi, alergare și tenis, fără a sacrifica confortul vizual și protecția UV.

Cum funcționează lentilele fotocromatice?

Cum funcționează lentilele fotocromatice?

Lentilele fotocromatice funcționează cu molecule. Moleculele de halogenură și clorură de argint sunt responsabile pentru ca lentilele să-și schimbe culoarea, astfel încât să se poată întuneca în condiții de lumină puternică și să revină la culoarea inițială în interior.

Când lentilele de ochelari de soare sunt expuse la lumina UV, miliarde de molecule fotocromatice încep să îsi schimbe temporar structura. Odată ce forma unui număr imens de molecule se schimbă simultan, suprafața lentilei se întunecă.

Rezultatul este o pereche de ochelari care se transformă în ochelari de soare fotocromatici și apoi revin al normal, fără nicio altă intervenție decât lumina puternică a soarelui.

Cât durează ca ochelarii de soare fotocromatici să se schimbe de la lumină la întuneric?

Când au fost lansate primele lentile fotocromatice ale Corning Glass Works în 1964, lentilele au început să reacționeze la lumina UVA și UVB doar după câteva minute și au atins schimbarea maximă după 15 minute. Modelele ulterioare au avut încă nevoie de până la un minut pentru a se adapta la condițiile de iluminare.

Astăzi există mai multe branduri care utilizează o tehnologie fotocromatică foarte rapidă. Această inovație de ultimă generație permite trecerea de la clar la întuneric în câteva secunde.

Procesul chimic funcționează și invers, dacă vă deplasați în interior din exterior. Umbra întunecată a lentilei se estompează în primele câteva minute în interior și devine clară.

Știați că aceeași tehnologie este disponibilă și în lentilele de contact? Materialele lentilelor lentilelor bi-lunare Acuvue Oasys with Transitions reacționează la lumina soarelui în câteva secunde și vă oferă protecție UV 100% asupra ochilor atunci când sunt expuse la soare.

Care sunt avantajele și dezavantajele ochelarilor de soare fotocromatici?

Pentru a vă fi mai ușor să decideți dacă merită sau nu să cumpărați ochelari fotocromatici, opticienii noștri au rezumat toate avantajele și dezavantajele lentilelor fotocromatice.

Avantajele lentilelor fotocromatice

  • Ochelarii fotocromatici sunt rentabili. Dacă sunteți mândrul proprietar al unei perechi de ochelari fotocromatici, nu este nevoie să cumpărați două perechi ochelari, adică ochelari de soare și ochelari normali, dar veți obține cele mai bune dintre amândouă, combinate într-o singură soluție eficientă.
  • Lentilele de tranziție sunt partenerul perfect pentru cei care tind să fie puțin leneși sau neglijenți. Deoarece cu lentilele fotocromatice puteți vedea și lucra perfect atât în interior, cât și în exterior ȘI minimizați riscul de a vă pierde ochelarii.
  • Lentilele fotocromatice pot fi echipate cu un strat antireflex. Acest lucru vă permite să vă mențineți ochii confortabili chiar și pe suprafețe reflectorizante, precum zăpada sau indicatoarele rutiere.
  • Ochelarii fotocromatici sunt disponibili în multe modele, culori și forme diferite. Indiferent de stilul sau tendința pe care o urmați, lentilele fotocromatice de la branduri populare precum Ray-Ban vă vor oferi ceea ce vă doriți.
  • Cel mai mare avantaj este însă filtrul încorporat împotriva razelor solare și a luminii albastre dăunătoare (vedeți mai jos).

Dezavantajele lentilelor fotocromatice

  • Un dezavantaj al lentilelor fotocromatice este că acestea se estompează mai lent decât se întunecă. În medie, durează între 20 și 30 de secunde, în funcție de marcă și design.
  • Temperaturile joacă un rol important în eficiența lentilelor de tranziție. Lentilele fotocromatice sunt afectate de vreme rece – aceasta înseamnă că durează puțin mai mult până când reacționează la razele UV. În plus, lentilele fotocromatice se întunecă la temperaturi mai scăzute și viteza lor de estompare scade atunci când lentilele sunt reci.
  • Lentilele fotocromatice pot fi un dezavantaj atunci când conduceți. Deoarece parbrizele moderne ale mașinii blochează lumina UV necesară reacției lentilelor, lentilele sensibile la lumină purate în mașină pot rămâne în starea lor inactivă. În plus, nu trebuie să purtați lentile colorate noaptea sau cu vizibilitate redusă.

Pot obține ochelari de soare fotocromatici cu un filtru de lumină albastră?

Unele lentile fotocromatice vă oferă protecție nu numai împotriva luminii ultraviolete, ci și împotriva luminii vizibile, adică a luminii albastre dăunătoare. Fără protecție, undele de lumină albastră ajung la ochi nestingherite, timp de câteva ore în fiecare zi, afectându-ne sănătatea lor. Lumina emisă de ecrane precum computere, tablete, telefoane mobile și televizoare poate provoca tensiune digitală a ochilor, dificultăți de somn și dureri de cap.

Popularele lentile Ray-Ban Evolve oferă protecție perfectă împotriva razelor UV nocive + lumina computerului. Filtrul de lumină albastră se activează atunci când privim un ecran digital. Oferă protecție 100% UVA / UVB, protecție împotriva luminii albastre și un scut împotriva prafului și stropilor.


 

Surse:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse