Autentificare

6 întrebări frecvente despre soluțiile pe bază de peroxid pentru lentilele de contact

Jakub Odcházel

Revizuit medical de Jakub Odcházel, Optician Șef, pe 27. 2. 2020. Scris de Leonie Bauer

Peroxidul de hidrogen sau perhidrolul (H2O2) este un lichid incolor, de obicei sub formă de soluție apoasă, care este utilizat mai ales în producția de produse cosmetice, pentru albirea bumbacului și chiar sub formă de combustibil pentru rachetă.

Dar peroxidul poate fi și mai versatil. Este de asemenea utilizat în soluțiile pentru lentile de contact. Aici agentul joacă un rol important în curățare și dezinfectarea lentilelor de contact. Peroxidul este foarte popular în rândul persoanelor cu alergii și al purtătorilor de lentile de contact, care suferă de ochi uscați.

Cum funcționează acest produs unic de îngrijire? Am răspuns la cele șase întrebări frecvente despre solutiile pe bază de peroxid.

1. Ce sunt soluțiile de peroxid?

Atât soluțiile cu peroxid cât și cele cu multiple utilizări curăță și dezinfectează lentilele de contact prin curățarea și îndepărtarea depozitelor, proteinelor și a depozitelor de grăsime (lipide).

Cu toate acestea, spre deosebire de alte soluții multifuncționale, precum Solunate, soluțiile de peroxid nu conțin conservanți, ceea ce le face potrivite pentru persoanele cu alergii, care reacționează la anumiți conservanți. Aceste soluții, denumite și sisteme de peroxid, sunt deosebit de bine tolerate și extrem de eficiente împotriva germenilor.

Soluțiile pe bază de peroxid sunt utilizate în principal pentru dezinfectarea lentilelor de contact moi, dar unele dintre ele pot fi utilizate și pentru îngrijirea lentilelor de contact dure.

Cele mai cunoscute sisteme de peroxizi includ AOSEPT PLUS și EasySept 360 ml cu suport. Doriți să aflați mai multe despre alte soluții pe bază de peroxid? Aruncați o privire la toate soluțiile noastre de îngrijire pe bază de peroxid.Cele mai populare soluții peroxid2. Cum se folosesc corect soluțiile de peroxid?

Utilizarea sistemelor de peroxid necesită îngrijire suplimentară, comparativ cu soluțiile multifuncționale. După curățarea lentilelor de contact, peroxidul de hidrogen conținut în soluție trebuie neutralizat complet, înainte de a aplica lentilele.

Dacă neutralizarea nu este efectuată în mod corespunzător, peroxidul de hidrogen care ajunge în ochi poate provoca înțepături, arsuri și daune temporare ale corneei. Neutralizatorul transformă peroxidul în apă și oxigen, asigurându-vă că puteți folosi lentilele fără probleme.3. Ce sunt sistemele de peroxid cu o singură etapă?

Cu o soluție de peroxid cu o singură etapă, de obicei, lentilele trebuie depozitate câteva ore în sistemul peroxid până când soluția este complet neutralizată în recipientul special furnizat.

Sistemele de peroxid cu o singură etapă sunt folosite într-un recipient special pentru lentile de contact, apoi sunt neutralizate cu o tabletă specială, care este de obicei furnizată de producător împreună cu soluția.4. Dar sistemele de peroxid în două etape?

Sistemele de peroxid în două etape dezinfectează lentilele de contact, deoarece concentrația de peroxid de hidrogen rămâne constantă pe parcursul procesului de dezinfectare.

Într-un sistem de peroxid în două etape, soluția de peroxid este eliminată la sfârșitul perioadei de dezinfectare și recipientul este umplut cu o a doua soluție – soluția de neutralizare. Pentru a evita o senzație neplăcută de arsură, este important să lăsați lentilele de contact în soluția de neutralizare atât timp cât prescrie producătorul.

Dacă soluția nu este complet neutralizată, ar putea fi în continuare dăunătoare pentru ochi. În acest caz, puteți înmuia lentilele în mod normal într-o soluție salină înainte de a le aplica.

5. Cât timp durează neutralizarea în soluțiile de peroxid?

Procesul de neutralizare durează de obicei până la șase ore. Vă rugăm să respectați timpul de neutralizare specificat în prospect de producător. După neutralizare, lentilele de contact nu trebuie să mai intre în contact cu soluția de peroxid.

Durata procesului de neutralizare în cazul sistemelor cu două etape este ceva mai scurtă decât în cazul sistemelor într-o etapă, deoarece în sistemul în două etape trebuie neutralizat doar peroxidul rămas în lentilele de contact și nu întregul conținut al recipientului.

6.Care este cea mai sigură metodă de utilizare a soluțiilor de peroxid?

 • Înainte de a utiliza o soluție nouă pentru lentilele de contact, citiți și urmați cu atenție toate instrucțiunile de pe cutie și flacon.
 • Asigurați-vă că utilizați suportul special pentru lentilele de contact, care vine cu soluția de peroxid de hidrogen. Nu folosiți un suport vechi atunci când primiți o nouă sticlă de soluție pe bază de peroxid pentru lentile de contact. Dacă o faceți, peroxidul nu va fi neutralizat corect.
 • Lăsați lentilele în soluție timp de cel puțin 6 ore pentru a permite finalizarea procesului de neutralizare.
 • Nu clătiți niciodată lentilele cu soluție de peroxid de hidrogen și nu puneți niciodată soluție cu peroxid hidrogen direct în ochi, pentru a evita orice formă de deteriorare.
 • Nu permiteți altcuiva să vă folosească soluția de peroxid de hidrogen. Prietenii și membrii familiei dvs. pot confunda soluția de peroxid cu o soluție polivalentă și ar putea să nu o utilizeze conform instrucțiunilor specifice pentru soluția cu peroxid de hidrogen.


Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

  Nici o întrebare

  *Câmpuri obligatorii

  Cele mai bine vândute produse