Puteți comanda și la telefon: 0800 400 156

Autentificare

La volan cu lentile de contact – pe drumuri fără ochelarii de vedere.

“Trebuie să purtați ochelari” – asta e ceva ce nu veți găsi în permisele de conducere mai noi. Permisele de conducere europene includ așa numitele coduri armonizate care sunt universal înțelese, inclusiv de către poliția altor state.

Care sunt codurile de care aveți nevoie pentru a conduce cu lentilele de contact? Am alcătuit o scurtă trecere în revistă a celor mai importante reglementări.

Secretul codurilor armonizate

Nu veți ajunge departe cu toate actele necesare permisului de conducere până nu mergeți mai întâi la doctorul dvs oftalmolog pentru o corectă verificare a vederii. Dacă nu ați purtat lentile de contact în timp ce învațați să conduceți nu vă puteți baza pe faptul că menționarea ochelarilor de vedere în permisul de condus va fi de ajuns. Există trei coduri referitoare la mijloace de ajutor optice și fiecare înseamnă ceva diferit:

  • 01.01 = Ochelari de vedere – este permisă conducerea unui vehicul numai atunci când purtați ochelari
  • 01.02 = Lentile de contact – puteți conduce doar când purtați lentile de contact la ochi
  • 01.06 = Ochelari sau lentile de contact – soluția ideală – puteți sta în spatele volanului atunci când purtați ambele

Cum să obțineți codul corect

Mai întâi de toate, trebuie să consultați doctorul oftalmolog pentru a obține o dovadă în care să ateste că vederea dumneavoastră poate fi corectată prin ambele, lentile de contact și ochelari de vedere. Prezentați dovada autorităților ce emit permisul dvs iar aceștia vă vor adăuga codul corespunzător permisul de conducere. Fără codul corect, nu vi se va permite conducerea unui vehicul sau automobil cu lentile de contact la ochi.

Poliția rutieră

Odată ce aveți fie codul armonizat 01.02 fie 01.06 în licența dumneavoastră și nu purtați ochelari, poliția v-ar putea cere să prezentați cardul pentru aplicarea lentilelor de contact. În cele mai multe cazuri, organul de poliție va verifica fizic dacă purtați lentilele la ochi sau dețineți o dovadă că sunteți purtător de lentile de contact pentru corectarea vederii la volan. Puteți procura această dovadă în timpul controlului oftalmologic sau la următoarea verificare a vederii.

Nu lăsați la îndemâna sorții – mai ales când este vorba de accidente

În cazul unui accident, un oftalmolog va fi chemat să evalueze situația și să compare codurile din permisul de conducere. În cazul în care se dovedește că șoferul nu purta fie ochelari sau lentile de contact la momentul accidentului, acesta va fi considerat în mod automat persoana responsabilă accidentului iar compania de asigurări îi va refuza plăta oricărei reparații datorită încălcării legii. Dacă aveți codul corect, nu este nevoie să vă faceți griji.

Călătorii plăcute

Îți place acest articol? Distribuie-l prietenilor!

Comentarii

Nici o întrebare

*Câmpuri obligatorii

Citește de asemenea…

Seturi de lentile de contact - 5 combinații de lentile și soluții cu discount

Lentile de contact și o soluție într-un pachet la preț special? Datorită acestui pachet, economisiți cel puțin …

Deschideți articolul

Ochelari de soare Primăvară/ Vară 2018 - Ghidul nostru de tendințe

Ray-Ban, Emporio Armani, Oakley, Gucci. Care brand de ochelari de soare a fost cel mai popular în 2017?

Deschideți articolul

Ray-Ban - cum să afli dacă sunt falși?

Ray-Ban – cum să afli dacă ochelarii sunt falsi? Câteva minute de lectură v-ar putea economisi bani.

Deschideți articolul

Acesta este TOP 10 cele mai bune lentile de contact - iată și de ce

Care au fost cele mai populare lentile de contact în 2017? Am pregătit o listă cu cele mai bune 10 lentile de contact din ultimul an.

Deschideți articolul