C
Canalul lacrimal
Canalul lacrimal este sistemul de drenaj al ochiului pentru lacrimi. Valva servește la deschiderea sau închiderea canalului, care permite trecerea de lacrimi.
Chelatizare
În îngrijirea lentilelor de contact, pentru eliminarea „depozitelor“ anorganice:/glosar/depozite.html, în special a calciului și al sărurilor de magneziu, se folosește chelatizarea…
Cheratita
Cheratita este o boală inflamatorie a corneei, care poate fi cauzată de lentilele de contact, un corp străin în ochi, lumina prea intensă, lipsa de vitamina A, hidratarea insuficientă a…
Cheratopatia
Aceasta este o reacție alergică. Cheratopatia poate veni în următoarele forme: Thimerosală – cauzate de conservanți (haptene) în soluții de depozitare a lentilelor de…
Chlamidia
Chlamidiile sunt bacterii intracelulare parazitare din familia Chlamydiaceae. Ele sunt larg răspândite, în special în țările în curs de dezvoltare din cauza condițiilor precare de igienă…
Coloboma irisului
Coloboma irisului este un defect congenital al uveei. Irisul are o formă neregulată, cum ar fi cea a unei găuri de chei sau a unei lacrimi. Dacă numai irisul este afectat, atunci vederea nu…
Colorarea lentilelor de contact pentru manevrare
Materialele de lentile de contact cu nuanță albastră ajută la o mai bună detectare a lentilei de contact în soluție. Lentilele complet transparente sunt greu de observat.
Conjunctiva
Membrană mucoasă vascularizată care acoperă suprafața internă a pleoapelor și suprafața anterioară a globului ochilor.
Conjunctivita papilară
Conjunctivita papilară este o reacție alergică a conjunctivei palpebrale la lentilele de contact. Reacțiile alergice sunt mai frecvente în rândul utilizatorilor de lentile de contact moi…
Contactologia
Aceasta este o ramură a științei care se ocupă cu aplicarea lentilelor de contact. Este o combinație a studiilor de optică, geometrie, biologie, fiziologie, oftalmologie și psihologie. Nu…
Conținutul de apă al lentilelor de contact
Conținut de apă dintr-o lentilă este exprimat în procente din volumul de apă într-un anumit material. Cantitatea optimă este de aproximativ 60%. Pentru lentilele moi din hidrogel…
Contraindicații
Există cazuri în care purtarea de lentile de contact poate deveni periculoasă. Lentilele de contact nu ar trebui să fie utilizaete în timpul inflamației acute a corneei, conjunctivei…
Corecție
Înlăturarea unui defect sau tulburări de vedere. Corecția este un termen folosit în contextul procesului de tratare – ex. corectarea defectelor de refracție cu utilizarea…
Corneea
Când o rază luminoasă ajunge la ochi, prima structură pe care o întâlnește este o fereastră rotundă numită cornee, care este prima din cele două lentile ale ochiului. Corneea…
Coroida
Coroida, parte din uvee, este o foiță membranoasă subțire între sclerotică și retină. Această membrană are o vascularizație bogată, ce alimentează retina și formează o rețea…
Corpul ciliar
Corpul ciliar este o porțiune cutată a uveei, situată în partea anterioară a ochiului. Rolul ei este de a modifica forma cristalinului prin intermediul contracției mușchilor ciliari…
Cristalinul
Cristalinul este unul din mediile transparente ale ochiului. Acesta funcționează ca o lentilă, razele de lumină captate suferind în ochi 3 refracții, dintre acestea 2 având loc în…
Curățare enzimatică
Acest tratament este utilizat pentru eliminarea contaminărilor de origine organică, este de mare importanță pentru întreținerea lentilelor de contact moi, dar nu este destinat utilizării de…
Curbura lentilelor de contact
După puterea optică, acesta este al doilea factor cel mai important pentru alegerea lentilelor de contact. Pe ambalaj, veți găsi inscripția BC cu valoare numerică (de exemplu. 8,6 BC, BC 8…