Reduceri de până la 15% la lentilele de contact Lenjoy

4,9 Evaluare

Autentificare

Daltonism

Daltonism

Acest conținut medical a fost scris de către medicul opthamolog Dr. Maya Mineva și revizuit deoptometristul nostru intern, Anna Sucha în data de 27 octombrie 2019.

Ochiul uman normal distinge trei culori primare – roșu, verde și violet și alte 300 de nuanțe ca urmare a amestecării lor, fenomen numit Teorie Tricromatică.

Cu toate acestea, abilitatea noastră de a vedea culurile poate fi perturbată, ceea ce poate fi în cele din urmă o formă de orbire. În acest glosar, Lentiamo se concentrează pe o anumită formă de orbire a culorilor – Daltonismul. Am cerut sfatul unui adevărat expert: medicul oftalmolog Dr. Maya Mineva, care ne-a spus ce este daltonismul, care sunt cauzele și simptomele.

Ce este Daltonismul?

Termenul „Daltonism“ este derivat din numele fizicianului și chimistului englez John Dalton, care a suferit deuteranopie (incapacitatea de a distinge culorile din spectrul verde-galben-roșu). El a descris în detaliu starea sa.

Substratul morfologic al vederii culorii este un con (celule foarte diferențiate, numite fotoreceptori) în macula. Tulburările în percepția culorii pot fi congenitale și dobândite. Tulburările congenitale se numesc monocromasie, tricromatie anomală și dicromatie. Acestea sunt formele frecvent observate:

Cele trei forme ale Daltonismului

  • Vederea monocromatica înseamnă orbirea completă a culorilor. Vederea persoanelor cu monocromasie este comparabilă cu fotografia alb-negru.
  • Tritanopia anormală se împarte în tulburări în percepția roșului (protanopia), verde (deuteranopia) și violet-albastru (tritanopia). Câmpul vizual al persoanelor care au tritanopie anormală percepe toate cele trei culori primare, dar nu perfecte sau poate chiar greșite, în anumite situații. De obicei, oamenii nu observă că ochii lor sunt afectați de această afecțiune
  • În dicromație ochiul nu percepe niciuna dintre culorile primare. Oamenii văd o culoare asemănătoare cu maro. Sunt orientați spre luminozitate. Cele mai frecvente tulburări sunt percepția greșită a verdelui (deuteranopia- aproximativ 75%) și roșu (protanopia – aproximativ 25%).
Tipuri de daltonism

Care sunt cauzele daltonismului?

Tulburările congenitale sunt legate de cromozomul X, adică mamele sunt purtătoare. Cu toate acestea, daltonismul se manifestă mai mult la băieți (8%), decât la fete (0,5%).

Daltonismul dobândit este cauzat de sistemul vizual sau de patologia ochilor, otrăvire sau leziuni intracraniene.


Tratamentul daltonismului

Este posibilă restaurarea vederii culorilor prin aplicarea filtrelor colorate. Pentru a diagnostica tipul de daltonism, optometristii folosesc așa-numitul tabel pseudoizocromatic pentru depistarea daltonismului, o planșă rotundă ce conține pete colorate, care formează un anumit număr, în funcție de capacitatea persoanei de a vedea culori.

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii