Retinopatie diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează ochii. Este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge ale țesutului, sensibil la lumină, din spatele ochiului (retina). Retinopatia diabetică poate provoca tulburări de vedere inițial, nici măcar vizibile, dar în timp, se poate dezvolta într-o boală foarte gravă.
Am rugat medicul oftalmolog Dr. Maya Mineva să ne explice complicația diabetică și să ne sfătuiască cum putem trata această boală gravă a ochilor.
Ce sunt diabetul și retinopatia diabetică?
Dr. Mineva explică mai jos ce înseamnă diabetul:
Diabetul este o afecțiune de natură endocrină care afectează mai multe metabolisme- o caracteristică majoră este hiperglicemia persistentă cu un nivel patogen ridicat, deficiență absolută sau relativă de insulină, cu leziuni vasculare care pot duce la morbiditate ridicată și moarte.
De asemenea, ea menționează mai multe cauze ale bolii pe scară largă: alimentația deficitară, lipsa activității fizice, stresul și factorii ereditari sunt principalele cauze ale diabetului, în care organismul uman nu poate produce insulină.
Prin afectarea tuturor vaselor de sânge, diabetul cauzează leziuni multiple ale organelor, inclusiv deteriorarea ochilor. Cea mai gravă afecțiune vizuală generată de diabet este retinopatia diabetică, una dintre principalele cauze ale orbirii. Se dezvoltă la diferite niveluri și poate afecta ireversibil vederea, într-o varietate de moduri.
Se poate vindeca retinopatia diabetică?
În forma sa mai blândă, cunoscută sub numele de retinopatie diabetică non-proliferativă, poate fi vindecată prin terapie cu laser și tratament medicamentos, într-un cadru ambulatoriu.
Posibilitatea de a acționa asupra apariției complicațiilor cauzate de de forma proliferativă mai gravă a retinopatiei diabetice este prin operație de vitrectomie.
Ce putem face pentru a ne proteja de retinopatia diabetică?
Lezarea fundului ochiului nu este vizibilă sau recunoscută de către pacient. Pentru a preveni complicațiile grave, este necesară o vizită oftalmologică cel puțin o dată pe an. Diagnosticul retinopatiei diabetice necesită angiofluorografia retinei (FA) si tomografia maculei (OCT), în plus față de examinarea standard a ochilor – acuitatea vizuală, examinarea la biomicroscop a polului anterior al ochiului și examinarea pupilelor dilatate.
Întrebări
Comentarii Adăugați o întrebare
-
Răspundeți
Am Retinopatie diabetică unde pot face ochelari de PC
-
Răspundeți
Buna ziua.
Multumim pentru mesaj. Ne puteti trimite prescriptia dumneavoastra pe adresa noastra de email info@lentiamo.ro si revenim la dumneavoastra cu un raspuns cat de repede.
Numai bine!
-