Reduceri de final de sezon estival! Până la 50%!

4,8 Evaluare

Autentificare

Tehnologii laser: cum să obțineți o vedere bună fără ochelari sau lentile de contact

Chirurgie cu laser pentru ochi


În zilele noastre, o vedere bună fără ajutoare vizuale poate fi posibilă datorită celor mai noi tehnologii laser.

Dr Giorgio Mattana este un medic chirurg oftalmic cu mulți ani de experiență în chirurgia laser cu excimer, corectând cu succes miopia, hipermetropia și astigmatismul sau orice alt tip de afecțiune vizuală.

Am întrebat medicul oftalmolog despre diferitele posibilități de chirurgie cu laser pentru ochi, costurile și riscurile unei astfel de proceduri.


Dr Mattana, puteți clasifica pe scurt cele mai frecvente deficiențe vizuale și să ne spuneți cum pot fi tratate?

În cazul unui ochi sănătos, călătoria razelor de lumină este modificată de cornee și cristalin, astfel încât acestea pot converge pe retină.

 • În cazul ochiului miop, care este mai lung decât unul sănătos, razele de lumină converg în fața retinei
 • În cazul ochiului hipermetrop mai scurt, razele converg în spatele retinei
 • Ochiul astigmatic are o curbură anomală a corneei

Toate aceste deficiențe vizuale au ca rezultat o vedere necontrolată și singura cale prin care pacientul poate vedea corect este să poarte fie ochelari de vedere, fie lentile de contact. Alternativa terapeutică la purtarea ochelarilor sau a lentilelor este intervenția chirurgicală a corneei, cu ajutorul tehnologiei laser excimer.

Ce ar putea încuraja un pacient să urmeze tratamentul cu laser?

Chirurgia laser cu excimer refractiv poate fi sugerată pacienților care au o diferență de refracție exagerată între ochi (anisometropie) sau care nu tolerează corectarea vederii necesare. De asemenea, este indicată pentru cei care nu pot tolera lentilele de contact sau pentru cei care trebuie să lucreze în medii în care nu sunt permise ajutoarele vizuale.

Cum se utilizează laserul în chirurgia ochilor?

Raza laser reușește să îndepărteze țesutul cu cea mai mare precizie. Este imposibil să se efectueze acest tip de operație de mână. Vorbim despre ¼ microni (1000 de milimetri) de fiecare dată când laserul lovește suprafața ochiului. În prezent, nu există nicio altă metodă care să garanteze acest rezultat. Acesta este modul în care chirurgii pot elimina, sau cel puțin reduce, defectele cauzate de miopie, hipermetropie și astigmatism.

Care sunt diferitele tehnici de chirurgie laser?

 • Keratectomia fotorefractivă (PRK) îndepărtează părți microscopice ale țesutului de pe suprafața corneei (fotoablațiunea), după îndepărtarea anterioară a unui strat subțire de țesut (epiteliului).
 • În cheratomileuza epitelială asistată cu laser (LASEK),epiteliul nu este îndepărtat, precum în cazul PRK, ci este ridicat și repoziționat, după intervenția cu laser.
 • În keratomileoza laser in-situ (LASIK), o clapă a suprafeței corneei este ridicată și un strat subțire de țesut care stă la bază este îndepărtat folosind un laser suplimentar, numit femtosecundă. Acest tip de laser utilizează energie mai mică, emite impulsuri extrem de scurte și este capabil să se acționeze chirurgical în partea mai adâncă a corneei (stromă) fără a deteriora niciunul dintre straturile superioare.
 • Tehnica SMILE a fost dezvoltată în ultimii ani. Cu ajutorul laserului femtosecund, se creează un pic de țesut în formă de lentilă (lenticule) din cornee. Apoi, cu același laser, se face o mică fanta în formă de arc pe suprafața corneei, după care chirurgul poate extrage lenticula prin această incizie și o poate elimina. SMILE permite chirurgului să corecteze miopia extremă, până la 10 dioptrii, la pacienții care au o grosime foarte mică a corneei.

Cât durează operațiile, cât de dureroase sunt și ce fel de anestezie este folosită?

Folosind anestezia locală (picături pentru ochi), operația este nedureroasă. Toate tehnicile menționate mai sus au rezultate foarte similare, dar laserul femtosecund poate garanta un rezultat optim mai rapid și cu mai puțină iritare. Vorbim despre 30–40 de secunde de tratament cu laser.

Ați putea să ne spuneți ce trebuie să facă un pacient după operație?

După operație, este important să urmați terapia sugerată de medic. De obicei, un pacient are nevoie de 7–10 zile pentru a avea un nivel de vedere satisfăcător și aproximativ o lună pentru a obține una optimă. La numai o lună după operație puteți face sport și să mergeți la saună sau la piscină, să aplicați machiaj pe ochi și să vă vopsiți părul. Neglijarea terapiei postoperatorii și termenele verificărilor de specialitate pot influența rezultatul refractiv final și pot provoca complicații, rareori chiar grave. Prin urmare, este esențial să urmați recomandările medicului chirurg.

Comentarii

  Nici o întrebare

  *Câmpuri obligatorii