Reduceri exclusive 🔥

4,8 Evaluare

Autentificare

Migrene oculare: care sunt cauzele migrenei retiniene și tratamentul

Migrena oculară

Flash-uri bruște de lumină, vedere în ceață sau pete negre. Ai avut vreodată astfel de simptome? Atunci este posibil să suferi de migrene oculare.

Dar ce este o migrenă oculară și cum diferă de o migrenă normală? Cât de periculoasă este și cum poți preveni alte atacuri?

Experții de la Lentiamo sunt bucuroși să-ți explice contextul și opțiunile de tratament.

Care sunt diferitele tipuri de migrene?

Suntem cu toții familiarizați cu migrenele. Acestea sunt de obicei asociate cu dureri de cap severe care pot dura ore întregi.

Adesea, anumite simptome semnalează o migrenă înainte ca aceasta să apară. Acest lucru se numește aură de migrenă. Unele dintre aceste simptome de aură sunt foarte asemănătoare cu simptomele unei migrene oculare. De exemplu, multe persoane care suferă de migrenă au tulburări vizuale înainte de a avea o durere de cap severă.

O migrenă oculară este foarte diferită de o migrenă cu aură. În cele mai multe cazuri, o migrenă oculară durează doar câteva minute și se limitează la simptome la nivelul ochiului, de obicei fără dureri de cap. Prin urmare, o migrenă oculară este denumită și migrenă oftalmică.

Un subtip al migrenei oculare este migrena retiniană. Acest tip de migrenă afectează retina și poate fi recunoscută prin faptul că apare doar la un singur ochi.

Pot să port ochelarii sau lentilele de contact dacă am o migrenă oculară?

Poți purta lentile de contact dacă ai o migrenă oculară. Cu toate acestea, încearcă să nu îți supui ochii la o presiune suplimentară în timpul unui atac și să le oferi odihnă. Bineînțeles, poți purta ochelarii și atunci când ai o migrenă oculară.

Dacă te simți mai bine când folosești picături pentru ochi, atunci le poți folosi fără probleme și în timpul unei migrene oculare.

Care sunt cauzele migrenelor oculare?

Cauzele exacte ale migrenelor oculare nu sunt încă pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, se suspectează o tulburare circulatorie la nivelul ochiului și spasme ale vaselor de sânge din retină. Ca urmare, zonele importante din ochi care sunt responsabile pentru vedere nu mai sunt alimentate cu o cantitate suficientă de sânge și oxigen.

De asemenea, se suspectează că slăbiciunea nervoasă poate duce la migrene oculare. Căile nervoase sunt perturbate și, astfel, vederea este afectată.

Migrenele oculare pot fi, de asemenea, influențate de factori genetici și sunt adesea provocate de stimuli, sau de așa-numiții factori declanșatori.

Ce declanșează migrenele oculare?

Așa cum am menționat mai sus, migrenele sunt adesea provocate de stimuli. Prin urmare, merită să ajungem la baza cauzei. Unii dintre acești factori declanșatori ar putea fi:

  • Lipsa de somn
  • Stresul
  • Consumul de alcool
  • Schimbările hormonale
  • Lumina foarte puternică, strălucitoare
  • Schimbarea vremii
  • Aromele puternice, cum ar fi parfumurile
Aflarea cauzei migrenei poate necesita mult timp, dar merită! Dacă poți evita factorul declanșator, atunci pot fi prevenite alte migrene.

Care sunt simptomele migrenelor oculare?

Simptomele migrenelor oculare sunt diferite de cele ale altor migrene. În cazul migrenelor oculare, simptomele sunt în principal vizuale. Durerile de cap ușoare și amețelile apar doar în cazuri rare. Simptomele tipice ale unei migrene oculare sunt:

  • Sclipiri de lumină
  • Pâlpâire
  • Pete strălucitoare
  • Sensibilitatea la lumină
  • Limitări ale câmpului vizual

Pâlpâirea poate fi percepută și atunci când ochii sunt închiși, deoarece este de origine nervoasă.

În cazul unei migrene oculare, simptomele apar la ambii ochi. Dacă observi simptome doar la unul singur, atunci ar putea fi vorba de o migrenă oculară retiniană. În cazul migrenei retiniene, suferi de pierderea câmpului vizual. În funcție de cât de mult este perturbat fluxul sanguin, poți fi afectat chiar de orbire temporară. Durerile de cap ușoare sunt adesea un efect secundar.

Fii atent la sclipiri de lumină! Acestea pot fi, de asemenea, simptome ale altor boli oculare. În unele cazuri, este necesar să acționezi rapid atunci când observi sclipiri de lumină, cum ar fi în cazul unei dezlipiri de retină. Prin urmare, în cazul unei migrene oculare, este indicat să consulți un oftalmolog pentru a exclude alte boli.

Care sunt opțiunile de tratament pentru migrenele oculare?

Sclipirile de lumină pot fi îngrijorătoare. Este ușor să te întrebi dacă este vorba de ceva la fel de grav ca un accident vascular cerebral sau o dezlipire de retină.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, o migrenă oculară este complet inofensivă, iar simptomele dispar de la sine. Nu este nevoie să iei niciun medicament. Doar în câteva cazuri se administrează analgezice suplimentare.

În cazul migrenelor retiniene, îngrijorările sunt întemeiate, deoarece există un mic risc de afectare secundară a retinei.

Dacă ești afectat de o migrenă oculară pentru prima dată, este recomandabil să consulți un oftalmolog pentru a te asigura că este vorba "doar" de o migrenă oculară și nu de o altă boală. Medicul tău va face acest lucru uitându-se la partea din spate a ochiului tău cu o lampă cu fantă pentru a determina starea de sănătate a ochiului tău.

Ce pot face acasă pentru a trata migrenele oculare?

Dacă suferi de migrene oculare, te sfătuim să te odihnești și, în mod ideal, să stai într-o cameră întunecată. Ia-ți puțin timp și relaxează-te până când simptomele se vor atenua.

Compresele răcoritoare pe ochi pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea mai rapidă a simptomelor.

De asemenea, încearcă să găsești declanșatorul menționat mai sus pentru a preveni alte atacuri.

Migrena oculară și sarcina

Nu este neobișnuit ca primul atac de migrenă sau aura de migrenă să apară în timpul sarcinii. Simptomele includ, de obicei, zigzaguri vizuale luminoase care emană de la un mic punct luminos. Acestea dispar apoi din nou și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

În timpul sarcinii pot apărea și alte tulburări de vedere. Primul lucru pe care o femeie ar trebui să îl facă este să se adreseze obstetricianului sau medicului ei dacă se întâmplă acest lucru. Ochii pot fi afectați negativ la 2-5% de femei însărcinate. În timpul tulburărilor vizuale, tensiunea arterială a viitoarei mame poate crește periculos, așa că este foarte important să se consulte un medic. Pe lângă tulburările vizuale, fața se poate umfla și ea. Așadar, în acest moment este nevoie de cea mai mare prudență decât în cazul unui atac "normal".

 


 

Vrei să afli mai multe despre boli precum glaucomul? Citește ghidul Lentiamo despre afecțiuni oculare pentru a afla mai multe despre subiecte precum pleoapele umflate.