Reduceri de până la 15% la lentilele de contact Lenjoy

4,8 Evaluare

Autentificare

Ochi roșii: lista cauzelor și remediilor comune

Ochi roșii

Sunt ochii roșii un motiv de îngrijorare?

Toată lumea a avut ochi roșii la un moment dat în viață. Aceștia pot fi inofensivi și pot rămâne astfel temporar. Uneori, însă, ochii roșii sunt un semn al unei afecțiuni oculare mai grave. În orice caz, ar trebui să îți verifici ochii în mod regulat și să consulți oftalmologul dacă ai dureri sau alte simptome care apar odată cu ochii roșii.

Înainte ca aceștia să devină o problemă, opticienii de la Lentiamo sunt bucuroși să descrie cauzele și opțiunile de tratament pentru ochii roșii!

Cum apare roșeața la ochi?

La un ochi sănătos, conjunctiva și sclera ochiului apar albicioase. La un ochi iritat sau suprasolicitat, vasele de sânge se dilată pentru a asigura un flux sanguin mai bun către ochi. Acesta este un mecanism natural de protecție a ochiului și este ceea ce face ca ochiul să apară înroșit.

Ochi roșii vs. ochi limpezi

Uneori îți poți da seama care este motivul pentru care ochii tăi să fie roșii. De exemplu, dacă ai purtat lentilele de contact mai mult decât de obicei, s-ar putea să observi că ochii se înroșesc, dar vor reveni rapid la normal după ce le-ai scos. Ochii roșii nu ar trebui să fie o stare permanentă. Este important să găsești cauza și să o tratezi.

Cauzele ochilor roșii

Ochii roșii pot avea o mare varietate de cauze. Ei pot apărea din când în când sau pot fi cronici. Dacă nu se cunoaște cauza, ochii vor continua să fie tensionați inutil. Ambii ochi sau doar unul singur pot fi afectați.

Iată câteva cauze ale ochilor roșii:

 • Lipsa de somn
 • Aer uscat (de exemplu, din cauza sistemelor de aer condiționat)
 • Expunere ridicată la UV din cauza razelor solare extreme de la mare sau de la munte
 • Ruptura vaselor de sânge care poate fi provocată de un strănut puternic sau de o criză de tuse
 • Leziuni conjunctivale sau conjunctivită cauzată de viruși sau bacterii
 • Inflamație a irisului sau a corneei
 • Alergii (de exemplu, datorate polenului, părului de animale, produselor cosmetice)
 • Lentile de contact, purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă prea lungă de timp sau o igienă deficitară a lentilelor de contact

Ochii roșii apar ca simptom în cazul unor boli oculare, cum ar fi inflamația conjunctivei, corneei, sclerei sau a pleoapelor, glaucomul sau herpesul ocular, precum și tumorile. Astfel de cazuri ar trebui evaluate de către oftalmologul tău pentru ca să primești cel mai bun tratament posibil.

Dacă ai suferit o rană la ochi - de exemplu, de la un obiect ascuțit - și ai avut ca rezultat un ochi roșu, trebuie să contactezi imediat oftalmologul.

Simptomele ochilor roșii

După cum sugerează și numele problemei, roșeața ochilor este cel mai frecvent simptom al ochilor roșii. Orice alte simptome însoțitoare depind de cauză. Este posibil să te confrunți cu zgârieturi, arsuri sau mâncărimi. În unele cazuri, sunt posibile ochii înlăcrimați și pleoapele umflate.

Dacă este vorba de o infecție bacteriană, pot apărea, de asemenea, o secreție albicioasă și ochi lipicioși. Unele persoane devin, de asemenea, mai sensibile la lumină sau resimt dureri ușoare la nivelul ochilor.

Alergiile cauzează adesea ochi roșii, care se însoțesc cu un nas care curge.

Identificarea simptomelor poate fi utilă pentru a afla care este cauza ochilor roșii. În funcție de cauză, este recomandabil să îți consulți oftalmologul, mai ales dacă simți oricare dintre următoarele simptome însoțitoare:

 • Durere severă
 • Vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină
 • Febră
 • Greață și vărsături

Ce ajută ochii roșii?

Inserting eye drops

Tratamentele pentru ochii roșii pot varia foarte mult. Dacă ochii tăi roșii sunt cauzați de lipsa somnului, atunci odihna suficientă este soluția. Dacă suferi de alergii, încearcă să găsești agentul iritant și să îl eviți. Dacă ai alergie la polen, ochelarii de soare bine ajustați te pot ajuta.

Dacă suferi de durere și ai ochii foarte înroșiți, oftalmologul tău va întocmi un istoric medical detaliat. Este important să afle ce a dus la acest lucru și care sunt exact simptomele însoțitoare. O examinare a segmentului anterior al ochiului poate oferi claritate. Acest lucru îl va ajuta pe medicul tău să sugereze cel mai bun tratament posibil pentru tine.

Pentru a combate ochii roșii se folosesc adesea diverse unguente, picături sau geluri pentru ochi. În cazul conjunctivitei bacteriene, se folosesc unguente și picături antibiotice. Cu toate acestea, dacă este vorba de o alergie, se prescriu antihistaminice.

Cele mai bune picături pentru ochii roșii

În cazul în care ochii sunt excesiv de uscați, gelurile sau picăturile pentru ochi pot reduce la minimum disconfortul. Citește articolul nostru cu privire la 10 cele mai bine vândute picături pentru ochi uscați, analizate din punct de vedere medical.

Remedii care se pot face acasă pentru ochii roșii

Te întrebi ce poți face singur pentru a preveni ochii roșii? Acordă întotdeauna prioritate unei bune igiene și atinge-ți ochii doar după ce te-ai spălat pe mâini. Evită frecarea sau scărpinarea în exces. În plus, compresele răcoritoare se simt adesea plăcut pe ochi. În cele din urmă, consumul de multă apă ajută, de asemenea, în cazul ochilor uscați și roșii.

Este important să te odihnești suficient și să eviți vânturile puternice și razele solare extreme. O pereche de ochelari de soare de calitate de la opticianul tău îți va proteja ochii de expunerea excesivă la UV și poate preveni ochii roșii.

Ochi roșii cu lentile de contact

Dacă ești purtător de lentile de contact și ai ochii roșii, cel mai bine este să porți ochelarii pentru a-ți ușura starea.

Dacă lentilele de contact îți provoacă în mod constant ochii roșii, atunci ar trebui să mergi la medicul optician. Acesta îți va examina ochii și lentilele. O igienă deficitară a lentilelor de contact sau purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă prea lungă de timp este adesea cauza. Urmează întotdeauna instrucțiunile medicului optician cu privire la depozitarea și curățarea lentilelor de contact.

E periculos dacă am ochi roșii?

În general, ochii roșii nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății tale dacă nu au alte simptome însoțitoare. Adesea, ochii sunt doar uscați. Abținerea temporară de la alcool, dormitul mai mult, consumul regulat de apă și picăturile speciale pentru ochi pot fi de ajutor. Dacă, în ciuda acestor măsuri, suferi de ochi roșii și observi dureri sau secreții severe, consultă imediat oftalmologul.

 


 

Vrei să afli mai multe despre boli precum glaucomul? Citește ghidul Lentiamo despre afecțiuni oculare pentru a afla mai multe despre subiecte precum cataracta sau pleoapele umflate.