Reducere de vară pentru ochelarii de soare!

Autentificare

Accident vascular ocular: cum să recunoaștem și să tratăm ocluzia venelor retiniene

Ce este un accident vascular cerebral la ochi?
 

Un accident vascular la nivelul ochilor, numit și ocluzie venoasă retiniană, este o tulburare circulatorie la nivelul ochiului. Cum știi ce se află în spatele lui? Cum se manifestă un accident vascular ocular și cum îl poți trata cu succes?

Găsește toate informațiile de care ai nevoie dintr-o singură privire la Lentiamo.

Ce este un accident vascular ocular?

Un accident vascular ocular este o tulburare circulatorie acută la nivelul ochiului, cauzată de cheaguri sau depozite de sânge. Ca și în cazul unui atac de cord, țesuturile din ochi, retina sau nervul optic nu mai sunt suficient alimentate cu sânge și nutrienți.

Retina poate fi afectată în mod negativ, cu consecințe permanente care pot duce chiar la orbire.

Dacă ai un accident vascular cerebral la nivelul ochilor, trebuie să acționezi rapid pentru că fiecare minut contează. Nu trebuie să te îngrijorezi însă, deoarece un atac brusc poate fi tratat dacă este detectat la timp.

Aruncă o privire la simptomele unui accident vascular la nivelul ochilor. Ochelarii sau lentilele de contact în general, nu vor ajuta la recuperarea vederii din cauza unui accident vascular ocular.

Eye anatomy

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral la ochi?

Nu vei recunoaște imediat un accident vascular cerebral ocular, deoarece poate apărea fără semne și este de obicei nedureros. Întrucât ochiul sănătos poate compensa pierderea vederii, este posibil să nu observi deloc accidentul vascular cerebral sau să îl observi prea târziu.

Fii conștient de aceste 3 simptome de accident vascular cerebral la ochi

Un accident vascular cerebral la nivelul ochilor este de obicei limitat la un singur ochi. În cazul în care te confrunți cu

 • restricții de vedere
 • un văl negru în fața ochilor
 • sau defecte vizuale

trebuie să acționezi imediat și să consulți un oftalmolog pentru a căuta tratament. Află mai multe informații despre cum să tratezi ocluzia venelor retinei în restul acestui articol.

Care sunt cauzele unui accident vascular cerebral la ochi?

Accidentele vasculare cerebrale oculare sunt cauzate de îngustarea sau blocarea vaselor de sânge din ochi, care pot fi cauzate de cheaguri sau depozite de sânge. Cheagurile de sânge fie se formează direct în ochi, fie se dezvoltă în alte vase, cum ar fi artera carotidă și sunt transportate în ochi.

Atunci când un cheag de sânge se lipește, formează un dop care reduce sau oprește complet fluxul sanguin. Tratamentul va varia în funcție de faptul că blocajul apare în artere sau în vene.

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale oculare: ocluzia arterei retiniene și ocluzia venelor retiniene. În ambele cazuri, retina nu este alimentată cu suficient oxigen și nutrienți. Efectele acestui lucru pot fi observate în simptomele prezentate mai sus.

Ce sunt ocluzia arterei retiniene și ocluzia venei retiniene?

Ocluzia arterială retiniană: arterele sunt responsabile pentru alimentarea cu sânge și, prin urmare, pentru furnizarea de nutrienți și oxigen către ochi. Ocluzia arterială este cauzată de cheaguri de sânge care migrează și care se fixează în artera din ochi. Retina din ochi nu mai este alimentată cu suficient oxigen. Cu cât durează mai mult, cu atât mai mari sunt daunele.

Studiile arată că persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, defecte ale valvelor cardiace, îngustarea arterei carotide sau diabetul, prezintă un risc mai mare.

Ocluzia venei retinei: venele transportă sângele dinspre ochi spre inimă. O ocluzie venoasă blochează sângele care se scurge și provoacă congestie în ochi, numită și tromboză oculară. Congestia provoacă umflarea țesuturilor și blochează arterele învecinate, ceea ce duce la o lipsă de alimentare cu sânge a ochiului.

Principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale oculare este ocluzia venoasă, care poate duce la orbire, în special la persoanele în vârstă. Persoanele afectate au, de obicei, o afecțiune preexistentă, cum ar fi diabetul, bolile vasculare sau hipertensiunea arterială.

Cum să tratăm un accident vascular cerebral de ochi

Scopul tratării unui accident vascular cerebral la ochi este de a restabili fluxul sanguin către ochi și, dacă este necesar, de a reduce umflarea. Medicul tău va determina mai întâi dacă ai o ocluzie arterială sau venoasă și cât de grav este deja afectat țesutul.

Operație de accident vascular cerebral

 

În cazul unei ocluzii arteriale, ochiul este complet izolat de alimentarea cu oxigen, ceea ce poate avea consecințe nefaste după numai 60-90 de minute. Medicul încearcă să slăbească imediat blocajul, ceea ce este posibil cu ajutorul medicamentelor care subțiază sângele și care dilată vasele. Cheagul de sânge blocat poate fi apoi îndepărtat prin spălare. Dacă blocajul persistă, o procedură chirurgicală minoră ar putea fi de ajutor.

Odată ce fluxul sanguin este restabilit, retina se poate regenera, cel puțin parțial.

În cazul unei ocluzii venoase, există adesea o umflătură care constă în lichid acumulat. Medicul poate administra medicamente pentru subțierea sângelui care vor ajuta lichidul să se dreneze. Pentru ca efectul să fie mai eficient, medicamentul poate fi injectat direct în globul ocular.

De asemenea, se folosește adesea tratamentul cu laser. Acest tratament închide scurgerile și previne, de asemenea, formarea de noi vase de sânge în ochi.

Cât de periculos este un accident vascular cerebral la ochi?

Dacă nu acționezi rapid, un accident vascular cerebral la ochi poate duce la pierderea vederii. Un accident vascular cerebral ocular este o urgență și trebuie tratat imediat pentru a preveni daunele pe termen lung. Dacă te confrunți cu oricare dintre situațiile de mai sus, te rugăm să contactezi imediat oftalmologul tău.

Cine este la risc pentru un accident vascular cerebral la ochi?

Deoarece un accident vascular cerebral ocular este cauzat de vasele de sânge constrânse sau blocate, factorii de risc sunt aceiași ca și în cazul altor boli vasculare, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Ar trebui să fie deosebit de atenți cei care:

 • sunt la o vârstă înaintată
 • sunt de sex masculin (bărbații sunt mai des afectați decât femeile)
 • suferă de tensiune arterială ridicată
 • suferă de diabet
 • suferă de arterioscleroză
 • fumează
 • exersează rar
 • au niveluri ridicate de lipide și colesterol în sânge

Dorești să citești mai multe despre alți factori de risc?

Citește ghidul afecțiunilor oculare de la Lentiamo pentru a afla mai multe despre subiecte precum glaucomul