Reduceri de până la 15% la lentilele de contact Lenjoy

4,9 Evaluare

Autentificare

Care este diferența dintre un optometrist, oftalmolog și optician

Oftalmolog care efectuează o intervenție chirurgicală

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2,2 miliarde de oameni din întreaga lume au o deficiență de vedere. În special, aceasta estimează, de asemenea, că un miliard dintre aceste persoane au o deficiență de vedere care ar fi putut fi prevenită sau urmează să fie tratată.1

Examenele oftalmologice reprezintă primul pas în îngrijirea sănătății ochilor și în prevenirea complicațiilor grave. Cum știi ce furnizor de servicii oftalmologice este potrivit pentru nevoile tale?

Urmărește-ne pentru a afla ce îndatoriri îndeplinesc optometriștii, oftalmologii și opticienii, ce servicii oferă aceștia și află care este specialistul potrivit pentru tine.

Ce este un optometrist?

Optometrist examinând ochii unei femei

Optometriștii sunt furnizori de servicii de îngrijire primară a vederii care, de obicei, examinează ochii și testează vederea. Aceștia pot detecta nereguli precum miopia sau hipermetropia, sindromul ochiului uscat, deficiența vederii culorilor (daltonism) și multe altele.

Dacă ești purtător de ochelari cu prescripție medicală sau de lentile de contact, poți programa controale de rutină la un optometrist, care îți va monitoriza ochii și îți va ajusta prescripțiile, dacă este necesar.

Nivelul de educație și formare a optometristului

Optometriștii sunt obligați să obțină o diplomă în optometrie a degree. Durata unui curs este de aproximativ patru ani, în funcție de universitate și de structura programului. Ultimul an este dedicat formării clinice (rezidențiat) sub supravegherea unui optometrist sau oftalmolog autorizat.

Dezvoltarea profesională continuă este necesară ca optometrist pentru a ține pasul cu cele mai recente cercetări și tehnologii. Mulți optometriști își continuă, de asemenea, educația pentru a se specializa în anumite domenii de practică.

Rolurile cheie ale unui optometrist

 • Efectuează examene oftalmologice și teste de vedere; prescrie rețete pentru lentile corectoare și ochelari.
 • Oferă sfaturi clinice despre sănătatea ochilor și corecția vederii
 • Diagnosticarea anomaliilor oculare, cum ar fi miopia, astigmatismul și glaucomul

Ce este un oftalmolog?

Oftalmolog care efectuează intervenții chirurgicale pe pacient

Oftalmologii sunt specialiști în îngrijirea ochilor cu o pregătire, educație și cunoștințe aprofundate despre vedere și îngrijirea completă a ochilor. Aceștia sunt doctori în medicină (MD) sau doctori în osteopatie (DO) autorizați să diagnosticheze și să trateze bolile oculare, să efectueze intervenții chirurgicale, cum ar fi LASIK sau chirurgia oculară refractivă, să trateze traumatisme oculare fizice și nu numai
 

Nivelul de educație și formare al oftalmologului

În Romania, oftalmologii trebuie să obțină o diplomă de medic (Susţinerea şi promovarea Examenului de Rezidenţiat) care durează 6 ani la  Facultate de Medicină. În plus un oftalmolog are nevoie și de 4 ani de  rezidențiat, în care practică sub supravegherea unui medic îndrumător.

O specializare suplimentară necesită o pregătire și o educație suplimentară. Diplome postuniversitare accelerate în oftalmologie sunt disponibile și pentru cei care au absolvit deja o diplomă de licență care nu are legătură cu oftalmologia.

Rolurile cheie ale unui oftalmolog

 • Efectuează examene oftalmologice și teste de vedere; prescrie rețete pentru lentile corectoare și ochelari.
 • Diagnostichează, tratează și gestionează afecțiunile medicale legate de ochi, cum ar fi diabetul sau cancerul ocular.
 • Efectuează intervenții chirurgicale pentru bolile oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta, retinopatia legată de diabet și altele.

Ce este un optician?

Ochelari de ochelari de optician pe bărbat

Opticienii sunt tehnicieni calificați, instruiți să monteze și să distribuie ochelari și lentile de contact. Aceștia pot, de asemenea, să monteze și să elibereze și alte mijloace de asistență vizuală, cum ar fi lentilele de mărire.

Spre deosebire de optometriști și oftalmologi, opticienii nu sunt calificați să efectueze examinări oftalmologice, să diagnosticheze boli sau să scrie rețete.

Nivelul de educație și formare al opticianului

Opticienii devin certificați prin parcurgerea unui curs de certificare de la unul la doi ani. După curs, este necesar, în general, să se lucreze sub supravegherea unui optometrist autorizat timp de un an înainte de a susține și de a trece un examen final de calificare profesională.

Rolurile cheie ale unui optician și formarea profesională

 • Adaptează și distribuirea ochelari de vedere și lentile de contact pe baza unei prescripții scrise de un oftalmolog sau optometrist.
 •  Oferă sfaturi despre purtarea și îngrijirea ochelarilor și a lentilelor
 • Adjust and repair glasses frames and lenses

Care este diferența dintre un optometrist și un oftalmolog?Opticienii devin certificați prin parcurgerea unui curs de certificare de unu la doi ani.

Termenii optometrist și oftalmolog sunt adesea utilizați în mod similar, cu toate acestea, sunt profesii diferite..

Optometriștii oferă îngrijire oculară de rutină, cum ar fi examinări ale ochilor și teste de vedere. Oftalmologii pot oferi toate serviciile pe care le oferă un optometrist. În plus, oftalmologii sunt autorizați să practice medicina și să efectueze intervenții chirurgicale.

Consultă tabelul practic de mai jos pentru a vedea  sarcinile pe care le îndeplinesc optometriștii, oftalmologii și opticienii dintr-o privire:

Sarcini Optometrist Oftalmolog Optician
Scrie prescripții pentru ochelari de vedere și lentile de contact Da Da Nu
Adaptează și distribuie ochelari de vedere și lentile de contact Da Da Da
Diagnostichează bolile oculare Nu* Da Nu
Efectuează intervenții chirurgicale la ochi Nu Da Nu

*Deși nu pot diagnostica afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, optometriștii pot detecta simptomele legate de vedere și de ochi cauzate de anumite boli. Aceștia vă pot îndruma către un oftalmolog sau un medic generalist dacă suspectează că este nevoie de un diagnostic mai amănunțit.

Ar trebui să merg la un optometrist, oftalmolog sau optician??

Dacă încă încerci să te hotărăști ce oftalmolog să vizitezi, vezi mai jos rezumatul de bază al serviciilor pe care le oferă fiecare dintre ei:

Consultă un optometrist

 • Pentru examene oftalmologice de rutină
 • Pentru a primi rețete pentru ochelari și lentile de contact
 • Dacă ai nevoie de unele medicamente pentru ochi, cum ar fi picăturile pentru ochi

Consultă un oftalmolog

 • Pentru a primi prescripțiie  pentru ochelari de vedere și lentile de contact
 • Dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicală la ochi
 • Pentru tratamentul afecțiunilor oculare grave, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară

Consultă un optician

 • Pentru o prescripție optică
 • Pentru a regla sau a ajusta ochelarii
 • Pentru ochelari sau alte recomandări de ajutor vizual

Gânduri de încheiere de la Lentiamo

Atunci când vederea este diminuată sau afectată, poate fi dificil sau imposibil să îndeplinești sarcinile de zi cu zi, cum ar fi conducerea sau cititul. Programarea unor controale regulate la un oftalmolog poate duce la detectarea în timp util și chiar la prevenirea unor probleme oculare grave.

Poți lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la îngrijirea ochilor tăi. Ia în considerare care sunt nevoile tale și alege un specialist care te face să te simți confortabil și ascultat. Indiferent dacă ai sau nu îngrijorări oculare specifice, este întotdeauna o idee bună să să îți faci un control la ochi.


1Organizația Mondială a Sănătății