4,8 Evaluare

Autentificare

Cum să eliminați zgârieturile de pe ochelari

persoana care poartă ochelari zgâriați

Dacă aveți zgârieturi pe lentilele ochelarilor, acest lucru poate ridica o serie de probleme. Lentilele zgâriate pot afecta atât aspectul, cât și funcționalitatea ochelarilor de vedere cu sau fără prescripție medicală.

Sunt multe remedii casnice care pretind că repară rapid lentilele zgâriate ale ochelarilor. Din păcate, aceste metode fac adesea mai mult rău decât bine. Așadar, există o modalitate fiabilă de a îndepărta zgârieturile de pe lentilele ochelarilor?

Pentru a va oferi cele mai bune informații posibile, experții noștri vă dezvăluie câteva metode populare de îndepărtare a zgârieturilor, vă explică de ce par să funcționeze și, în cele din urmă, de ce nu vă recomandăm să le încercați. Veți găsi, de asemenea, câteva sfaturi utile despre cum să preveniți zgârieturile în viitor.

Tratament  lentile zgâriate

În primul rând, este important să înțelegeți elementele de bază ale lentilelor ochelarilor. Ochelarii de soare și lentilele ochelarilor de vedere pot fi realizate din materiale diferite. De obicei, acestea sunt finisate cu straturi de acoperire a lentilelor pentru a le polariza, a reduce strălucirea și reflexiile, a bloca razele UV, a preveni zgârieturile mici și multe altele. În timp și fără o îngrijire adecvată, aceste tratamente sunt susceptibile să se deterioreze.

Cele mai multe metodele de îndepărtare a zgârieturilor uzează straturile de acoperire a lentilelor până când zgârieturile par să dispară. S-ar putea ca zgârieturile să fi dispărut, dar, în realitate, părțile esențiale ale lentilelor au fost uzate. Îndepărtarea neuniformă a straturilor poate, de asemenea, să reflecte lumina și să afecteze vederea.

Vreți să știți cum să vă curățați ochelarii pentru a preveni zgârieturile?

Citiți ghidul nostru pentru a afla cum să curățați corect acasă ochelarii de vedere și ochelarii de soare.

Cum se curăță ochelarii de vedere și ochelarii de soare

Cu ce să curățați zgârieturile pe ochelari

două imagini cu ochelari de vedere și de soare cu lentile zgâriate

Deși nu vă recomandăm să le încercați, este important să cunoașteți câteva remedii casnice care par să repare lentilele zgâriate. Rețineți: aceste metode ar putea oferi o ameliorare temporară, dar în cele din urmă provoacă mai multe daune pe termen lung.

Orice produs care îndepărtează straturile de acoperire ale lentilelor poate reduce aspectul zgârieturilor, dar poate duce la alte probleme. Citiți mai departe pentru mai multe informații despre pastă de dinți, bicarbonat de sodiu, ceară, gravură de sticlă și metode de îndepărtare a zgârieturilor cu cremă de soare.

 
tub alb de pastă de dinți și ochelari cu ramă de sârma pe fundal neutru

Poate pasta de dinți să îndepărteze zgârieturile de pe ochelari?

Pasta de dinți este ușor accesibilă și ieftină. Din nefericire, aceasta are adesea o textură grunjoasă sau conține ingrediente care zgârie lentilele și le lipsește de învelișurile lor protectoare. Atunci când folosiți pasta de dinți pe lentile, zgârieturile pot părea că dispar, deoarece stratul zgâriat este șlefuit, dezvăluind un strat mai neted dedesubt.

bicarbonat de sodiu și ochelari pe fundal neutru

Bicarbonatul de sodiu va repara zgârieturile de pe ochelarii de vedere sau de soare?

Bicarbonatul de sodiu este un alt produs pe care mulți îl consideră potrivit pentru lustruirea lentilelor și pentru îndepărtarea zgârieturilor. La fel ca multe paste de dinți, bicarbonatul de sodiu are o textură abrazivă care poate duce la deteriorări suplimentare. Acesta poate reține și deplasa praful, murdăria și alte particule peste lentilă, ceea ce duce la mai multe zgârieturi. Unii cred, de asemenea, că reacția chimică poate deforma lentilele în unele cazuri.

cutie de ceară albă pe fundal neutru

Este eficientă utilizarea cerii pentru a îndepărta zgârieturile de pe ochelari?

Ceara îngreunează vederea prin lentile din cauza calităților sale opace sau lăptoase. Ceara este groasă și nu este un strat specializat pentru ochelari. Din cauza aspectului său, umplerea zgârieturilor cu ceară poate îngreuna vederea și face ca zgârieturile să iasă și mai mult în evidență.

ochelari zgâriați cu rame de sârmă pe fundal neutru

Produsele pentru gravarea sticlei lustruiesc ochelarii zgâriați?

Nu utilizați niciodată produse de gravură pentru sticlă pe lentilele din plastic sau sticlă pentru a îndepărta zgârieturile. Cremele pentru gravarea sticlei sunt concepute pentru a crea microzgârieturi pe produsele din sticlă, creând un aspect tulbure sau mat. În cazul lentilelor din plastic, produsele de gravură a sticlei îndepărtează rapid și neuniform straturile de acoperire a lentilelor pentru a expune lentila netratată de dedesubt.

tub alb de cremă solară cu capac portocaliu pe fundal neutru

Puteți folosi crema de protecție solară pentru a îndepărta zgârieturile de pe ochelarii de soare?

Crema de protecție solară și alte metode de DIY pot deteriora nuanța închisă și straturile de pe ochelarii de soare care protejează împotriva razelor UV. Atunci când aceste tratamente sunt deteriorate, lentilele pot deveni încețoșate, pătate sau neclare, indiferent cât de bine le curățați.

Cum să eliminați zgârieturile de pe ochelari?

Din nefericire, orice metodă de îndepărtare a zgârieturilor riscă să distrugă straturile delicate ale lentilelor sau să agraveze zgârieturile. Singura modalitate de a îndepărta corect zgârieturile de pe ochelari este să înlocuiți lentilele sau achiziționați ochelari noi în totalitate.Doar așa vă asigurați că veți beneficia de toate avantajele ochelarilor de vedere sau de soare.

De ce este important să reparați lentilele zgâriate ale ochelarilor

Rețineți că este important să înlocuiți lentilele zgâriate atunci când vă este afectată vederea. În general, o zgârietură mică nu dăunează. Zgârieturile multiple sau mai mari pot, totuși, să vă restrângă câmpul vizual și să ducă la oboseală oculară sau dureri de cap. Zgârieturile dispersează lumina, ceea ce poate duce la reflexii nedorite și la iritarea ochilor. Acest lucru este deosebit de periculos atunci când conduceți pe timp de noapte.

Sfatul nostru: lentilele din sticlă sunt mai rezistente la zgârieturi decât cele din plastic (policarbonat). Ele sunt mai dure și nu sunt la fel de predispuse la zgârieturi. Cu toate acestea, lentilele din sticlă sunt mai grele decât lentilele moderne din policarbonat. Profesionistul dumneavoastră oftalmolog vă poate ajuta să alegeți lentilele potrivite.

Sfaturi pentru a preveni zgârierea ochelarilor

  • Asigurați-vă că ochelarii se potrivesc bine și nu alunecă de pe față. Acest lucru va preveni orice ruptură sau impact inutil.
  • Folosiți un toc pentru ochelari dur. pentru protecție, cu o căptușeală interioară moale ori de câte ori nu purtați ochelarii.
  • Prindeți ochelarii de brațe și nu de brațe, pentru a reduce riscul de zgâriere accidentală.
  • Stabiliți un regim de bază de curățare și folosiți o lavetă moale din microfibră și un săpun delicat sau o soluție specializată pentru curățarea lentilelor.
  • Purtați lentile de contact atunci când faceți sport sau participați la activități în care ochelarii ar putea să cadă.

Aveți grijă deosebită atunci când curățați ramele ochelarilor. Unele soluții sau instrumente de curățare pot provoca deteriorarea lentilelor dacă nu sunt utilizate corespunzător.

Întrebări frecvente despre lentilele zgâriate

Lustruirea ochelarilor îndepărtează zgârieturile?

Nu. Lustruirea ochelarilor cu o lavetă sau cu un kit de reparat ochelari nu îndepărtează zgârieturile. Lentilele pot fi curățate, dar zgârieturile nu vor fi reparate.

Se pot șlefui zgârieturile de pe ochelari?

Nu. Șlefuirea sau polizarea zgârieturilor de pe ochelari nu face decât să îndepărteze straturile de protecție ale lentilelor, ceea ce poate duce la alte probleme.

Ar trebui să cumperi ochelari noi dacă lentilele tale sunt zgâriate?

Depinde. Dacă lentila îți provoacă tulburări de vedere, îți obstrucționează vederea sau îți provoacă dureri de cap, ia în considerare cumpărarea unor ochelari noi.

Gânduri de final de la Lentiamo

După cum ați aflat, este aproape posibil să îndepărtați zgârieturile de pe lentile, dar nu fără a deteriora alte caracteristici ale ochelarilor. Țineți cont de riscurile pe care le presupune încercarea de a utiliza metode de îndepărtare a zgârieturilor acasă. Experții noștri de la Lentiamo vă recomandă să luați în considerare lentile noi dacă zgârieturile vă afectează vederea.

Și, bineînțeles, vă puteți adresa întotdeauna specialistului dumneavoastră de îngrijire a ochilor dacă aveți întrebări despre opțiunile de lentile specifice pentru ochii voștri.