4,8 Evaluare

Autentificare

Operația de cataractă: tratamentul și perioada de recuperare

Grauer Star OP

Indiferent dacă ești sau nu afectat personal de ele, probabil că ai auzit de cataractă sau de operația de cataractă. Cataracta este o opacizare a cristalinului ochiului care devine de obicei vizibilă la bătrânețe. În cel mai rău caz, cataracta poate duce la orbire dacă nu este tratată.

Pentru a preveni acest lucru, cristalinul tulbure este îndepărtat chirurgical și înlocuit cu un cristalin artificial. Această operație a devenit o procedură de rutină. În general, durează mai puțin de o oră și se efectuează în regim ambulatoriu.

Cum se tratează cataracta?

Cataracta se dezvoltă treptat, pe parcursul mai multor ani, și adesea este observată doar la o vârstă înaintată. Din păcate, nu există medicamente sau opțiuni de tratament nechirurgical pentru a opri progresia cataractei.

Lentilele de contact sau ochelarii adecvați pot întârzia oarecum o operație. Cu toate acestea, odată ce vederea este prea limitată, nu există nicio modalitate de a evita o procedură chirurgicală minoră. Aceasta este recomandată de oftalmologi, deoarece poate restabili complet vederea.

Operația de cataractă este o procedură de rutină și durează aproximativ 30-45 de minute. Are o rată mare de succes în ceea ce privește îmbunătățirea vederii tale. Dacă ai o stare de sănătate bună și poți efectua îngrijirile ulterioare la domiciliu, operația de cataractă se efectuează în regim ambulatoriu.

După operație, ochii tăi vor fi foarte sensibili la lumină și va fi nevoie de câteva zile pentru ca vederea ta să se adapteze corect la noile lentile. Adesea, pacienții speră să obțină imediat o vedere perfectă, dar acest lucru poate dura ceva timp. Prin urmare, ia-o încet și ai grijă de ochii tăi. Ajutoarele vizuale adecvate, cum ar fi ochelarii de vedere sau de soare, pot fi utile.

Cum funcționează operația de cataractă?

În timpul operației de cataractă, cristalinul tulbure este îndepărtat chirurgical și înlocuit cu un cristalin artificial.

Se va administra un anestezic local, astfel încât ar trebui să poți pleca acasă în aceeași zi. Se face apoi o mică incizie, de aproximativ 3 mm, în cornee. Există două proceduri cunoscute pe scară largă:

Cea mai frecventă procedură este extracția extracapsulară a cristalinului, în care capsula naturală a cristalinului rămâne în ochi. Nucleul și cortexul cristalinului sunt lichefiate cu ajutorul ultrasunetelor și apoi aspirate. Cristalinul artificial este apoi introdus în capsula cristalinului. Cu această metodă, de obicei, nu există complicații, iar noul cristalin artificial are o potrivire stabilă.
Un alt tip este extracția intracapsulară a cristalinului, în care întregul cristalin, inclusiv capsula cristalinului, este îndepărtat din ochi. Această metodă necesită o incizie mai mare în cornee și scleră pentru ca lentila să poată fi extrasă din ochi. Acest lucru poate provoca mai multe leziuni la nivelul ochiului și nu este garantată retenția noului cristalin. În prezent, acest procedeu este efectuat mai rar.

După operație, este posibil să primești un tampon pentru ochi sau un scut de plastic care poate fi îndepărtat de obicei a doua zi după operație. Medicul te va informa cu privire la toate etapele de îngrijire ulterioară și de recuperare specifice cazului tău.

În general, nu vei simți nicio durere. S-ar putea să observi că ochii tăi se simt ușor diferit, deoarece este prezent un nou corp străin. Corpul tău se va obișnui rapid cu această senzație. De asemenea, este posibil să se simtă mâncărime la nivelul ochilor. Aceasta va dispărea după câteva zile. Dacă observi orice alte complicații sau dacă simți dureri puternice, te rugăm să te prezinți imediat la oftalmologul tău.

Ce implanturi sunt folosite pentru chirurgia cataractei?

Există diferite implanturi de lentile.

  • Lentilele monofocale sunt lentile standard care îți permit să vezi clar atât de aproape, cât și de la distanță. Pentru a vedea bine la toate distanțele, vei avea nevoie de ochelari suplimentari.
  • În schimb, există lentile multifocale care asigură o vedere clară de aproape și de la distanță.

Întreabă-l pe oftalmolog care este cea mai bună lentilă pentru ochii tăi și pentru deficiența vizuală.

Am dreptul la concediu medical pentru operația de cataractă?

Dacă lucrezi, cât de repede te poți întoarce depinde de specificul operației de cataractă și de locul de muncă. Este o operație medicală, iar medicul tău te va sfătui cu privire la specificul recuperării tale și la ce să te aștepți.

Ce ar trebui să știu despre recuperarea după operația de cataractă?

Perioada de odihnă după operație este deosebit de importantă. Acordă-ți timp de odihnă pentru tine și pentru ochii tăi în primele două săptămâni după operație. Perioada de odihnă ajută noul cristalin să se așeze în ochi și să îți îmbunătățească vederea.


Evită să ridici obiecte grele și evită să te apleci pentru a nu exercita o presiune excesivă asupra ochilor. Cititul mult poate fi obositor pentru ochi. Fii atent cu praful, cosmeticele sau alte particule mici care se apropie de ochi. Nu îți freca ochii. Nu conduce până când medicul tău nu te anunță că ești autorizat să te urci din nou la volan.

Este recomandabil să porți ochelari pentru a trata cataracta?

În stadiile incipiente ale cataractei, purtarea ochelarilor poate îmbunătăți vederea și poate întârzia intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, dacă opacifierea cristalinului se află într-un stadiu avansat, doar o înlocuire a cristalinului te va ajuta să îți recapeți vederea.

După operația de cataractă, este important să îți protejezi ochii cu ochelari adecvați.

Lentila artificială din ochi are nevoie de un timp de ajustare, corecția definitivă a vederii putând fi determinată după aproximativ 5-7 săptămâni. În această perioadă trebuie să porți un ajutor vizual temporar. După aceea, este important să obții o nouă rețetă și să ți se producă noi lentile. În cele mai multe cazuri, intervenția chirurgicală va schimba complet corecția.

Ar trebui să port ochelari de soare după operația de cataractă?

În cazul cataractei, ochii tăi se obișnuiesc cu o vedere încețoșată, cu o lumină redusă, pe o perioadă lungă de timp. După operație, totul poate părea foarte luminos și orbitor. Prin urmare, ar trebui să te gândești, de asemenea, să porți ochelari de soare de înaltă calitate. Mai ales atunci când ești afară, ar trebui să ai o bună protecție solară pentru ochii tăi.

Vrei să afli mai multe despre problemele comune ale ochilor? Citește ghidul Lentiamo despre afecțiunile oculare pentru a afla mai multe despre subiecte precum glaucomul sau ochii roșii.

 

 


 

Surse:

NHS, Cataract surgery