10% reducere la ochelari de soare Gucci, Prada și Prada Linea Rossa

Autentificare

Știți câți microbi trăiesc în casele noastre?

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 15. 10. 2020. Scris de Maria Chiara Tarsia

Toalete publice, restaurante, hoteluri, serviciu, școală, autobuz. Cei mai mulți dintre noi știm că aceste locuri pot fi murdare și sperăm că respectați cu toții regulile de igienă recomandate în astfel de locuri. Sigur că nu avem motive să ne îngrijorăm în propria noastră casă. Sau avem? Situația excepțională pe care o trăim cu toții datorită Coronavirusului face ca mulți dintre noi să regândim obiceiurile din spațiile în care trăim dintr-o nouă perspectivă. Dar înainte de a ne panica, să învățăm câteva lucruri care ne pot ajuta să gestionam corect această situație delicată

Un burete murdar pentru curățat are aceeași densitate microbiană ca un scaun uman. Dar nu doar un burete. Casa noastră poate fi – în ceea ce privește contaminarea bacteriană – un loc foarte periculos de locuit. Iată un alt exemplu șocant: știați că există mai multe bacterii pe un buton in lift decât pe un scaun de toaletă? Ar putea părea de necrezut, dar este adevărat.


Unde vei găsi cele mai multe bacterii din casa ta?

Am putea crede că cele mai murdar loc din casa noastră este baia, dar un studiu al NSF International Germ Household a arătat că, în mod surprinzător, cel mai murdar loc din casă este bucătăria. Au efectuat un test pe 30 de obiecte obișnuite în gospodăriile a 22 de familii de voluntari și au găsit bacterii periculoase precum Salmonella și E. coli în procentele alarmante enumerate mai jos:

Bucătărie

  • Bacteriile au fost găsite în peste 75% dintre bureții de curățare
  • 45% din chiuvetele de bucătărie
  • 32% din blaturi
  • 18% din blaturile de tăiat

Baie

  • Prezența bacteriilor a fost dovedită în 27% dintre suporturile de periuțe de dinți
  • 9% dintre mânerele robineților de baie

Lucruri de uz personal

Dar nu este vorba doar despre ascensoare, bucătării și haine. Smartphone-urile, tastaturile și telecomenzile noastre, fiind manevrate în mod constant, au nevoie și de igienizare.


Bacteriile de pe smartphone

De ce? Un studiu publicat pe International Journal of Environmental Research and Public Health a confirmat că există mai mulți germeni pe suprafața smartphone-urilor noastre decât pe un scaun de toaletă, 600 bacterii vs 30, ceea ce înseamnă de 30 de ori mai mult decât pe WC, pentru a fi mai preciși.

Cum să păstrați lentilele de contact curate și în siguranță

Lentilele de contact sunt fabricate folosind cele mai stricte măsuri de siguranță, prin urmare putem fi întotdeauna siguri că vor ieși din cutie perfect curate. Și așa cum am explicat într-un articol anterior, lentilele de contact pot fi purtate în siguranță în timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, este important să urmați reguli simple, precum:
  • nu atingeți niciodată ochii și nu aplicați/ scoateți lentile de contact dacă mâinile nu sunt proaspăt spălate
  • renunțați la purtarea lentilelor atunci când aveți simptome de gripă sau răceală.


Înainte de a manevra lentilele de contact sau de a ne atinge ochii și fața în general, dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, se recomandă, de asemenea, să utilizați un gel dezinfectant pentru mâni care va distruge chiar și ultimii germeni dăunători și va reduce riscul de infecție a ochilor până la un 0,01% neînsemnat. Această simplă precauție poate reduce cu 16% riscul de infecții respiratorii.

Lentile de contact de unică folosință sunt, evident, cea mai simplă soluție. O pereche nouă în fiecare zi, nu este necesară întreținerea. Pentru cei care preferă lentilele pentru două săptămâni sau lunare, nu uitați să urmați zilnic un regim de dezinfecție, folosind o soluție bună cu multiple utilizări sau o soluție pe bază de peroxid, pentru o curățare suplimentară.


Nu în ultimul rând, dacă avem dubii sau nu putem purta lentile, putem să ne întoarcem pur și simplu la ochelarii noștri de vedere. Și dacă se aburesc în timp ce folosim masca? Citiți sfaturile noastre utile împotriva aburirii ochelarilor!


Iată cum să mențineți o bună igienă a mâinilor

Contactul direct cu mâna este una dintre cele mai frecvente cauze ale transmiterii bacteriilor – statisticile spun că până la 80% dintre toate infecțiile sunt răspândite prin atingere. Alte statistici spun că, în ciuda acestor amenințări, acordăm în general puțină atenție igienei corespunzătoare a mâinilor. De exemplu, 15% dintre bărbați și 7% dintre femei nu se spală pe mâini chiar și după ce au folosit toaleta. Deci, poate că este mai bine să salutăm cu mâna decât să dăm noroc!

Spălați-vă întotdeauna mâinile înainte și după:

  • ce suflați nasul, tuse sau strănut
  • pregătirea mâncării sau atingerea fructelor și legumelor nespălate
  • aplicarea sau scoaterea lentilelor de contact
  • îngrijirea unei răni sau a unei persoane bolnave
  • folosirea băii, schimbarea scutecului unui bebeluș sau ajutarea copiilor în baie
  • atingerea sau hrănirea unui animal de companie sau după eliminarea excrementelor acestora
  • aruncarea gunoiului

Și, desigur, spălați-vă pe mâini atunci când acestea sunt vizibil murdare.

Știm că nu sună încurajator, dar nu vă panicați, există pericole constante în jurul nostru și, din fericire, există mai multe soluții. Pe scurt: folosiți întotdeauna săpun, spălați-vă mâinile timp de cel puțin 30 de secunde și uscați-le corespunzător.


Cum să vă spălați mâinile
  • Udati-vă mâinile cu apă.
  • Aplicați suficient săpun pentru a vă acoperi mâinile.
  • Frecați-vă mâinile palmă cu palmă.
  • Frecați partea interioară a mâinii stângi cu palma mâinii drepte, cu degetele încrucișate. Apoi repetați cu cealaltă mână.
  • Frecați partea interioară a degetelor de palmele mâinilor cu degetele încrucișate
  • Apucați degetul mare stâng cu mâna dreaptă și frecați prin rotație. Repetați cu mâna stângă și degetul mare drept.
  • Frecați vârful degetelor în cealaltă palmă printr-o mișcare circulară, înainte și înapoi. Apoi repetați cu cealaltă mână.
  • Clătiți-vă mâinile cu apă.
  • Uscați-le bine, cu un prosop curat sau cu un prosop de unică folosință.
  • În toaletele publice, folosiți prosopul de unică folosință pentru a închide robinetul.
Știați că, atunci când faceți cumpărături de pe Lentiamo, puteți primi gratuit un gel de curatare a mainilor datorită sistemului nostru de puncte bonus?

În afară de toate acestea, amintiți-vă și că nu toți germenii și bacteriile din jurul nostru sunt rele. Sunt multe care sunt de fapt bune pentru corpul nostru și sistemul imunitar. Majoritatea locuiesc în interiorul nostru, dar trăiesc și pe piele.

Cel mai frecvent este Staphylococcal epidermis, care ne protejează de infecțiile bacteriene, așa că acest articol nu a fost făcut pentru ca tu să dezvolți o obsesie cu curățarea și spălarea la fiecare minut!

Trebuie doar să păstrezi un echilibru. Știi, totul în exces este contraproductiv.



Surse:

1. Eww! Un nou studiu constată că hotelurile scumpe au mai mulți germeni, https://www.yahoo.com/…0050794.html
2. Trachoma, http://www.who.int/…ts/fs382/en/
3. Despre spălarea mâinilor și igiena mâinilor, https://b4brands.com/…ing-hygiene/
4. NSF International Household Germ Study, http://www.nsf.org/…-summary.pdf
5. Bacteriile bune vs. Bacterii rele: Cum pot bacteriile să fie și sănătoase!, https://www.scienceabc.com/…healthy.html

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse