Autentificare

Care lentile sunt potrivite pentru mine? (Sau cum să le alegem pe cele potrivite).

/

Scris de Maria Chiara Tarsia pe 24. 9. 2019

Care lentile de contact sunt cele mai potrivite pentru ochii, deficiențele de vedere și stilul dvs. de viață, asta depinde de mai mulți factori. În primul rând, lentilele de contact sunt concepute pentru a îți corecta cât mai ușor problemele de vedere. Dar, de asemenea, trebuie să fie confortabile la purtat și, de preferință, să nu fie vizibile pe ochi. Ochii uscați și alergiile ar trebui prevenite și ele.

Astăzi, există nenumărate tipuri de lentile de contact disponibile care pot compensa orice defect vizual, curbură și sensibilitate a ochiului. Asta face dificil să găsești lentila de contact potrivită. Ar trebui sa fie lentile zilnice sau lentile lunare? Ce înseamnă lentile de contact sferice și lentile de contact asferice? Și care este semnificația lentilelor de contact din silicon hidrogel?

Ghidul Lentiamo vă oferă informații despre cum să alegeți lentilele de contact potrivite!

Ce tipuri de lentile găsesc pe piață?

Nenumărate! Prima distincție trebuie să o facem în ceea ce privește perioada de purtare. Cât timp pot fi purtate? Un exemplu simplu și clar: lentilele zilnice pot fi purtate doar pentru o zi. Le aplici când te trezești și le arunci la culcare. Nu este necesară o soluție de curățare, nici o îngrijire specifică pentru a le păstra în siguranță. Acest lucru le face deosebit de potrivite pentru situațiile în care nu este atât de ușor să găsiți un loc curat pentru a le îndepărta, cum ar fi atunci când călătoriți, sunteți în vacanță sau practicați sport, de exemplu.

Apoi avem: Acestea sunt lentile care pot fi purtate pentru durata de timp indicată de numele lor, în mod evident, numărând zilele de la data deschiderii blisterului și îngrijindu-le corect cu o soluție bună multifuncțională pentru lentile de contact moi, precum Solunate Multi-purpose

Sferice sau asferice? Care ar fi mai bune pentru mine?

Lentile sferice urmează curbura corneei și sunt folosite pentru a corecta cele mai frecvente două deficiențe vizuale: miopia și hipermetropia. Lentile asferice au o margine aplatizată, care oferă o viziune mai clară și mai precisă, comparativ cu lentilele sferice, în special pe marginea câmpului vizual. În anumite situații, acestea servesc la corectarea formelor mai ușoare de astigmatism, în funcție de recomandările specialistului în domeniu.

Și ce se întâmplă dacă vreau să port lentile zi și noapte? Există lentile de contact pe care să le pot ține când dorm?

Da, există. Sunt așa-numitele lentile cu purtare extinsă, cu uz continuu și pot fi purtate până la 30 zile/ 29 nopți, hidratându-le și dezinfectându-le periodic. Materialele utilizate pentru aceste lentile permit să treacă suficient oxigen spre cornee. Rețineți că medicul dumneavoastră oftalmolog trebuie să vă asigure ca puteți purta aceste lentile în mod continuu. Vi se poate sugera, de exemplu, să le scoateți din când în când pentru câteva ore.

Dacă am astigmatism, care sunt lentilele potrivite pentru mine?

Astigmatismul este o deficiență vizuală destul de comună unde corneea este curbată într-un mod neuniform. Foarte des, astigmatismul este însoțit de miopie și/sau hipermetropie. Medicul vă va putea oferi toate detaliile legate de starea dvs. vizuală și prescripția corectă pentru astigmatism. Lentilele care vor fi prescrise în caz de astigmatism sunt numite lentile torice.

Nu văd corect nici la distanță și nici de aproape. Există lentile multifocale, precum lentilele pentru ochelari?

Da, există, și la fel ca în cazul lentilelor pentru ochelari, acestea au două sau mai multe puncte focale: de obicei, unul pentru miopie și celălalt pentru hipermetropie. Astfel, puteți, de exemplu, să citiți și să conduceți cu aceleași lentile. Lentilele multifocale sunt o variantă modernă a „lentilelor bifocale” mai vechi, care erau limitate la două puncte focale.

Deci, rezumăm totul cu această diagramă simplă:

Tipul lentilelor de contact Ce corectează
Lentile sferice Miopia sau Hipermetropia
Lentile asferice Miopia sau Hipermetropia
Lentile torice Miopia sau Hipermetropia + Astigmatismul
Lentile bifocale/multifocale Miopia sau Hipermetropia + Presbiopia
Lentile torice multifocale Miopia sau Hipermetropia + Astigmatismul și Presbiopia

Acum că aveți informațiile necesare despre toate tipurile de lentile de contact moi, consultați medicul oftalmolog și rugați-l să facă conversia din prescripție pentru ochelari în prescripție pentru lentile, astfel încât să puteți afla ce lentile vi se potrivesc.

Doriți să înțelegeți și mai bine terminologia privind lentilele de contact? Vizitați pagina noastră Glosar. În cazul în care aveți îndoieli sau întrebări suplimentare, nu ezitați să ne scrieți într-un comentariu. Vom fi bucuroși să răspundem.

Nimic din ceea ce este inclus în acest articol nu este destinat să înlocuiască recomandările medicale de la medicul specialist și trebuie interpretat doar ca informație pur jurnalistică.

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse