10% reducere la ochelari de soare Gucci, Prada și Prada Linea Rossa

Autentificare

Prietenii cu patru picioare și cu ochi în două culori - Heterochromia la animale

Jakub Odcházel, DiS.

Revizuit medical de Jakub Odcházel, DiS., Optician Șef, pe 20. 11. 2019. Scris de Lentiamo

Oamenii adoră animalele de companie. Se estimează că 80 de milioane de gospodării europene dețin cel puțin un animal de companie. Acesta este un număr considerabil!

Printre aceste milioane de animale de companie, un număr semnificativ prezintă un fenomen pe care oftalmologii și medicii veterinari îl numesc heterochromie. Este folosit pentru a descrie starea de a avea mai multe culori pentru ochi – de exemplu, un ochi maro și un ochi albastru.

Editorul nostru a vorbit cu Optometristul Sef Lentiamo, Jakub Odcházel despre ce este heterochromia, ce o provoacă și cum diferă fenomenul între oameni și aminale. Dar asta nu este totul: el ne-a oferit și câteva poze incredibil de drăguțe.

Ce este heterochromia?

Heterochromia, un cuvânt grecesc antic care derivă din héteros (diferit) și chróma (culoare), se referă la diferența de culoare la păr, piele sau iris.

Irisul, structura subțire care înconjoară pupila, este cel care dă ochilor culoarea lor distinctivă. Melanina pigmentară joacă un rol important aici. Cu cât un iris conține mai multă melanină, cu atât culoarea ochilor va părea mai închisă. Acest fenomen poate fi observat, de exemplu, pe pielea umană. Cu cât mai mult melanină conțin celulele noastre, cu atât tonul pielii este mai închis. Pentru ochi, acest lucru înseamnă că ochii căprui conțin mai multă melanină decât ochii albaștri.

Femeie cu heterochromie
Pisica albă cu heterochromie

Care este diferența dintre heterochromia la oameni și animale?

Heterochromia este relativ neobișnuită la om (de ex., afectează mai puțin de 200.000 de persoane în Statele Unite). Cu toate acestea, este un fenomen comun la unele rase de pisici, câini, vite și cai.

Acest lucru se datorează faptului că heterochromia este o trăsătură genetică care, în funcție de animalul în care se întâlnește, poate fi datorată consangvinizării, moștenirii genetice sau mutației. La unele rase de pisici, cum ar fi Angora turcească, heterochromia este o trăsătură dorită, pe care crescătorii încearcă să o păstreze.

Anumite rase de câini, cum ar fi Husky, Ciobănescul Australian și Louisiana Catahoula Leopard, au mai multe șanse să aibă această trăsătură drăguță.

Câine cu heterochromie

Care sunt cauzele heterocromiei?

Heterochromia este clasificată în primul rând ca fiind genetică (congenitală, prezentă la scurt timp sau după naștere) sau dobândită, în funcție de momentul său de debut. Majoritatea cazurilor de heterochromie sunt ereditare și pot fi asociate cu un sindrom congenital. Alte cazuri sunt dobândite și cauzate de o boală sau vătămare.

Fii în siguranță – Fă un examen oftalmologic

Majoritatea cazurilor de heterochromie sunt congenitale. Totuși, dacă animalul dvs. de companie are ochii colorați diferit, vă recomandăm să consultați un medic veterinar pentru un examen de ochi pentru a exclude alte cauze.

După ce medicul veterinar a confirmat că ochii animalului dvs. de companie sunt sănătoși, fiți gata să primiți complimente cu privire la aspectul unic al ochilor săi multicolori. Și dacă tu ești cel cu heterocromie și vrei să-ți armonizezi culorile ochilor: lentile de contact colorate pot fi utilizate din motive cosmetice.


Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse